‘Donanma’nın Altın Çocuğu’ Özden Örnek Unutulmadı
03 Mayıs 2021, Pazartesi 12:58Türkiye’nin savunma sanayinde geldiği güçlü duruşun simgesi MİLGEM (Milli Gemi) Projesi'ni başlatan kişi olarak tarihe geçen Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek, ölümünün üçüncü yılında dostları tarafından anıldı.
Balyoz kumpasında 20 yıl hapse çarptırılan, 41 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan Örnek, 29 Nisan 2018’de hayata veda etmişti.
Başından geçen onca talihsiz olayın ardından kansere yakalanan Özden Örnek, oğlu Burak Örnek’in 43 yaşındaki vefatı sonrasında toparlanamadı. 29 Nisan 2018’de tedavi gördüğü hastanede 75 yaşında hayata gözlerini yumdu.
2007 yılında Nokta Dergisi’nde yayımlanan ‘Darbe Günlükleri’ başlıklı yazı nedeniyle soruşturma geçiren, Balyoz Planı davasından da 41 ay cezaevinde kalan Özden Örnek, deniz kuvvetlerinin Milli Gemi Projesi'nin (MİLGEM) hayata geçirilmesinde büyük rol oynamıştı.
ATATÜRK’ÜN VASİYETİNİ YERİNE GETİRDİ
2003-2005 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin 20. Komutanı olarak görev yapan ve emrindeki askeri personel tarafından çok sevilen bir kişi olan Özden Örnek, komodorluk, daire başkanlığı, donanma komutanlığı yapmıştı.
Atatürk’ün 1924’te vasiyet ettiği ‘Milli Gemi’ projesinin hayata geçirilmesine büyük katkı sağlayan Örnek, ‘MİLGEM’in Öyküsü’ adlı kitapla yaşadıklarını anlatmıştı.
MİLGEM’in temellerinin Eylül 1963’te TCG Koçhisar’la atıldığını belirten Örnek, kitabında ilk kaynağından denize indirildiği güne kadar milli gemi inşasının her aşamasında bulunmuştu.
OĞLUNU DA KANSERE KURBAN VERDİ
Kanser tedavisi gören film yapımcısı oğlu Burak Örnek’i 20 Ocak 2018’de,kendi ölümğnden üç ay önce kaybeden Özden Örnek, sağlığı el verdikçe denizcilikle ilgili etkinliklere katılıyordu.
Deneyimlerini Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’nda paylaşan Örnek’in gerçek bir komutan ve lider olduğunu söyleyen emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Cumhuriyet Donanması'nın en önemli isimlerinden birini kaybettiğimizi belirtti.
“AMBARGOYA KARŞI MİLLİ İMKANLARI KULLANDI”
“Liderliği, denizciliği, kapsamlı arkeoloji, tarih, strateji, felsefe bilgisi ve her konuya analitik yaklaşım sağlayan bilimsel derinliği ona haklı şöhret kazandırmıştı" diyen Gürdeniz, şöyle devam etti:
"TCG Adatepe muhribinin Amerikan ambargosu nedeniyle kullanılamayan denizaltı savunma roket sistemi (ASROC) arızasını, milli malzemeler ile onarmıştı. Cumhuriyet Donanması'na ismi, en büyük evladı ve eseri MİLGEM ile kazınmıştır. Özden Örnek, Cumhuriyet Donanması'nı 21’inci yüzyıla hazırlayan liderdir. Bugünün modern bahriyesinde nereye baksanız karşınıza Özden Örnek çıkar.”
“AMİRAL GEMİMİZE ONUN ADI VERİLMELİ”
Örnek'in 2 yıllık kuvvet komutanlığı döneminde 50’nin üstünde gemi ve sistemin milli imkanlarla yapılmasını sağladığını ifade eden Gürdeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ege ve Karadeniz ülkelerinin komutanlarıyla yarattığı güven ortamıyla da barış ve istikrara büyük katkı sağladı. Soğuk savaş sonrasında Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ziyarette bulunan ilk kuvvet komutanıydı. Karadeniz Uyumu Harekatı ve BLACKSEAFOR (Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu), Akdeniz Kalkanı Harekatı ile önemli uluslar arası başarılara imza attı.
Bugün deniz kuvvetlerinin hangi teknolojik adımına bakarsanız Özden Örnek amirali görürsünüz. Yakın gelecekte Türk donanmasının amiral gemisine Özden Örnek’in isminin verilmesi yerinde olur.”
TSK ÜSTÜN HİZMET VE ŞEREF MADALYALI BİR “SANIK”
1943 yılında İzmit’te doğan Örnek, 1964 yılında Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldu. 2001-2003 yılları arasında Donanma Komutanı, 2003-2005 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yaptı ve 6 Ağustos 2005’te emekli oldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Brezilya Deniz Kuvvetleri Liyakat Nişanı ve Pakistan Nişanı İmtiyaz Madalyası sahibi olan Örnek, 2007 yılında Nokta dergisinde yayımlanan “Darbe Günlükleri” nedeniyle soruşturma geçirdi.
Örnek, 22 Şubat 2010’da Balyoz soruşturması kapsamında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” suçundan yargılandı ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 41 ay cezaevinde kalan Örnek, yeniden yargılama kararı ile Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.
Alıntı: Turksail