DENİZDE BİR DEVE KUŞU
24 Nisan 2019, Çarşamba 21:14
‘’O’’ sizin gibi içimizden biri.
Kendi elleriyle, bütçesi ölçeğinde inşa ettiği teknesiyle yol alıp yeni yerler, yeni tatlar, içindeki denizlerin özlemini yaşamak isteyen ve yeni amatör denizcilerin oluşumuna katkı sağlamaya çabalayan amatör bir denizci…
Gözlerini her kapatışında denizde bir teknede olduğu hayali ile yıllar birbirini kovalamış, nihayet emekli olmuştur. Artık gölünün sesini dinleyip kolları sıvar ve yıllarca bu bekleyişin maceranın başlangıcı olacak somut bir adım atar. Aslında tüm amatör denizcilere haykırmak için de heyecanlıdır. Tekne sahibi olabilmek illa ki pahalı, büyük, konforlu, geniş, o herkesin ağzında bilindik seri üretimli, markalı, jan, janlı, artistik özellikleri olmadan da bu işin yapılabileceğini mütevazıce göstermektir isteği. Öte yandan geçmişte yaşadığı bir trafik kazında sol bacağını tam kullanamaması da engel olmamıştır ona, bedensel bir rahatsızlığı olduğu halde zincirlerini kırmış ve hayalini kararlılıkla ortaya çıkartmıştır. Son yıllarda sosyal medya’yı takip eden yeni amatör deniciler ise bu cesaretinden epeyce de feyiz almışlar aynı yolu izlemek için can atmaktadırlar.
Evet, günümüz de ekonomik yaşam bir pranga vurmuş ayak bileğine insanın, sakın korkmayın, sakın cesaretinizi kaybetmeyin, yine de umut var elbet.
Tüm olumsuzluklara rağmen bu unsurlar göz önüne alındığında olması gereken teknenin yapısı ve formu ortaya özgürce zaten çıkıyor. Tabii ki, Yelken teknesi.
Yelkenliniz varsa yakıtınızı sakın dert etmeyin, rüzgâr varsa yakıtınız her daim var demektir.
Motor da, yelken olursa 1-0 önde başladınız denize de. Bir de tekne yi barındıracak bir yer varsa değmeyin keyfinize. Gerisi tefaruattır.
Sadece karar vereceğiniz konforunuzu geri planda tutmayı becerebilirseniz ki bu o kadar da zor değil göreceksiniz zaten işin sırrı minimalist olabilmeniz ile başlıyor
İsmail ORUÇ Kendi söylemiyle amatör denizcilere şöyle sesleniyor ve diyor ki…
(Amatör denizciliğimizin gelişmesi milyon dolarlık tekneler ile değil, hemen herkesin kendince yaparak veya kısıtlı bütçeleri ile satın alarak edineceği küçük ekonomik minimal tekneler ve onların denizlerimizde geziyor olmasıyla gerçekleştirilecektir.
Hayat boyu karadan denize bakarak yaşamanın devekuşu gibi kafanı kuma gömerek yaşamaktan farklı birşey olmadığını anladığım için yelkenlimin adınıDevekuşu koydum.
Küçük bir tekne ile nelerin yapılabileceğini anlattığım bu kitapta amacım; bozkır kökenli bir toplum olmamıza rağmen bin yılı aşkın bir süredir dört yanı denizlerle çevrili bu coğrafyada yaşayan bizlerin nasıl yapıldığı ve onun Tekirdağ dan, İzmir’e yolculuk hikâyesinin yanı sıra Amatör denizciliğimizin sorunları ve bunlarla ilgili çözüm önerilerimi bulacaksınız. Keyifle okumanızı diliyorum. İsmail ORUÇ)
TEMİN ADRESLERİ :
Bir sonraki yazı dizimde görüşmek üzere sağlıcakla kalın…
Ömür ATİLA ( denizci & mimar) araştırmacı yazar.
Fotoğraf: İsmail ORUÇ © Copyright