DENİZCİLERE SORDUK, CEVABIMIZI ALDIK GEMİLERDE ILO KURALLARI UYGULANIYOR MU?
08 Ağustos 2022, Pazartesi 14:07Boğazın serin sularından geçiş yapan gemilerin düdük sesleriyle, doğup büyüdüğüm, Boğazın İncisi Çengelköy’den yazımı kaleme alıyorum... Selam herkese, bu haftaki yazımız ILO kuralları. Bunları yazmalıyım, yazıp anlatmalıyım, demeyeniniz var mıdır? ILO nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir? Bu konulardan bahsedeceğim.
Ailelerinden yüzlerce , belkide binlerce mil uzaklarda geçimini denizden kazanan emek sahibi tüm denizci arkadaşlarımıza Allah selamet versin, diyerek yazımıza başlıyorum.
Bildiğiniz gibi kısa adıyla (ILO), International Labour Organization, Uluslararası Çalışma Örgütü, çalışma standartlarının geliştirilmesinden ve uygulanmasından, işçi haklarının korunmasının teşvik edilmesinden, kadın ve erkekler için eşit hakların tesis edilmesinden sorumlu Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarından biridir. Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunmaktadır.
Denizcilik sektörü, uluslararası düzeyde oldukça ciddi bir şekilde düzenlenmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün www.ilo.org Denizcilikte Çalışma Sözleşmesi gereği gemilere sıkı denetim ve kontroller yapılmaktadır.
Eski yıllarda olduğu gibi bugün, gemi sahiplerinin kusuru nedeniyle mürettebatın başka ülkelerde mahsur kaldığı durumlar oldukça nadir durumdadır.
Denizcilerin haklarını büyük çapta ihlal etmek daha da zorlaşırken, bazı şirketlerin ücretlerdeki gecikmeler ve sözde bazı alışa gelmiş şirketler için hariç hâlâ sorun durumundadır.
Limanlarda (PSC) sörveylerin MLC ve ILO denetimlerinde gemiye çıkmadan önce dikkat edecekleri gemi özelliklerini genelde geminin , yaşı ,cinsi, klası ve gemi bayrağı olarak dikkate alınmasıdır.
Gemiye PSC denetimi yapılmadan önce geminin geçmiş denetim kayıtları da incelenmektedir. Bir geminin geçmişte sürekli tutulma yaşaması, gemide bazı işlemlerin gerektiği şekilde yapılmadığını göstermektedir. Özellikle art arda yaşanılan tutulmalar geminin işletiminde problemler olduğunu göstermektedir.
Denizcilerin hakları da dahil olmak üzere, ILO, MLC gerekliliklerinin olası ihlallerine ilişkin denizci şikayetlerinin gemide adil ve hızlı bir şekilde ele alınıp sonuçlandırılması gerekmektedir. Gemide şikayette bulunan her denizciye, şirket tarafından bu prosedürün bir kopyası verilmelidir.
Gemilerin sürekli hareket hâlinde olmaları özellikle yaşam ve çalışma koşulları ,liman koşulları bakımından gemi insanlarını sosyal yönden etkilemektedir.
Bu çalışma koşullarında, gemi insanlarının sorunları bir hayli artmıştır. Gemi insanlarının sorunlarının artması doğal olarak diğer sorunları da tetiklemektedir. Mesela ailelerde, eşlerin yokluğu durumunda normalde alınması gereken sorumluluğun iki katını karada kalan eş almak zorunda kalmaktadır.
Sevdiklerinden, evinden, aylarca uzakta olmak, ne bir planın olması ne de bir programının olması ,plansız programsız yaşamak, nerede ne zaman olacağını kimse bilinmemesi kadar zor bir şey yoktur..
Gemi insanlarının uzun süreler boyunca ailelerinden uzak olarak çalışmaları, ailelerinden veya işten kaynaklı çatışmalara neden olabilmektedir. Bu tür çatışmalar hem ailelerine hem de işlerine bazen yansımaktadır. Bu tarz durumları olan personel varsa gerek gemi gerekse şirket tarafından personel takibe alınmalı gerekli olan destek ,motivasyon sağlanmalıdır.
Sonuç olarak,
Yaptığımız sohbet ve söyleşide Gemi insanlarının Çalışma Koşulları ile ilgili edindiğimiz bilgiler ışığında sohbet ettiğimiz denizcilerin çalışmış olduğu firmalara göre yasal güvencelerin olduğu ,ülkemizdeki ILO Kurallarının mevcut son düzenlemeleri sonucu, tüzükler, milli mevzuat hükümlerine göre ticari gemilerde uyulması gerekli kurallara Bakanlık tarafından sıklıkla klas sörveyleri yapıldığından gerekse bayrak denetimlerinde yakınen takip edilmekte, şirketler tarafından da denetimler ciddiye alınmakta , ödenmeyen personel maaşları, gemiye gönderilmeyen kumanya, personel iş başı elbiseleri gibi eksikliklerin olmadığı vurgulanmakta şartların iyi durumda olduğu denizciler tarafından belirtilmektedir.
Denizcilik mesleğini yalnızca para kazanmak amacıyla yapılan zorunlu ve geçici bir iş olmaktan çıkarıp, uzun yıllar severek yapılacak bir meslek haline getirecek mevcut kalifiye gemi insanı açığının ortadan kalkmasını sağlamak için kalifiye gemi insanlarının ve çalışma memnuniyetine bağlı verimliliğin artmasını yönünde dile getirilmektedir.
Gözüken o ki çalışma koşullarının personel tarafından memnuniyeti ,gemilerde meydana gelen her türlü kazanın azalmasını sağlayacak bir durum oluşturulması yapılan çalışmaların o yönde olduğunu göstermektedir.
ÇALIŞTA GERİ KALMA
Çalış yavrum durmadan,
Çalış ta git ileri
İleri çalışanlar,
Daima kalmaz geri.
Azimle çalışanlar,
Her zaman önde gider.
Çalışmaya gayret et,
Tanrı da yardım eder.
Asla gözün olmasın,
Şunun bunun malında.
Kıymetin kat kat artar,
Toplumun nazarında.
Alın teriyle kazan,
Kimseye eğme boyun.
Helal kazanç olursa,
Yemeğe olmaz doyum.
Ali Sincer
Selametle Kalın.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.