sohbet odalarıdini sohbetleromegle tvtürk sohbetdini sohbetcinsel sohbet
medyum

İstanbul
29 Ocak, 2025, Çarşamba
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

''Deniz Tutmasından" Kurtulmak için 10 Pratik İpucu

05 Eylül 2022, Pazartesi 12:46
''Deniz Tutmasından" Kurtulmak için 10 Pratik İpucu

Deniz tutmasıyla nasıl savaşılır?

Aşağıda özetlediğimiz hiçbir zaman hastalanmamanız için kurallara ve ipuçlarına uymanız çok önemlidir. Her işte olduğu gibi, en önemli kurallardan biri olumlu bir tutum , daha az düşünmek ve denize gitmeye hazırlıktır. Bu nedenle,deniz tutmasıyla ilgili semptomları denizci sağlığı üzerindeki etkisini ve çalışma ortamında personelleri nasıl etkilediğini kaleme alacağım.

Deniz tutması belirtileri nedir ?

Deniz tutması, iç kulak, göz ve vücudun derin dokularından gelen uyarıların koordine olmaması yüzünden oluşan bir durumdur. Hareket hastalığı olarak da bilinen deniz tutması, kişinin dengesinin bozulmasına yol açar. Deniz tutması belirtileri; mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma olarak ortaya çıkar. Deniz tutması, bir hastalık değildir. Bu vücut pozisyonundaki olağandışı değişikliklere yanıt olarak insan vücudunun normal bir tepkisidir. İnce bir sistem, görme organı, iç kulak ve beyin dahil olmak üzere vücudun konumunu düzenlemekten sorumludur. Çalışması bozulursa, genellikle şiddetli mide bulantısı ve kusmanın eşlik ettiği çok hoş olmayan durumlar meydana gelir.

Deniz tutması oluşurken beyin hareketleri algılamada sinirsel üç yol kullanır. İç kulağın verdiği uyarılar, gözlerin verdiği uyarılar ve vücudun derin dokularından gelen uyarılar. Bu hareketler bilinçli olmadığı için gemide hareket ederken beyin bunları koordine etmekte zorlanır ve bir anlaşmazlık olur ve deniz tutması gerçekleşir.

Deniz tutması, göz ve vücudun iç kulak, derin dokularından gelen uyarıların koordine olmaması yüzünden oluşan bir durumdur. Hareket hastalığı olarak da bilinen deniz tutması, kişinin dengesinin bozulmasına yol açar.

Birinci ipucu: 

Seferde yağlı yiyecekler fazla yemeyin. Yiyeceğiniz yemeklerin hafif ve yağsız olmasına özen gösterin. Aşırı yağlı, asitli ve alkollü besinler deniz tutmasını daha çok tetikler sefere çıkmadan önce ağır yemekler, baharatlı yiyecekler yemeyin.

İkinci ipucu :

Deniz tuttuğunda ufuk cephesi, beyinciğin dayanağıdır. Ufukta bir nokta bulun, ona dikkatli bakın. Hatta bir süreliğine dümene de geçebilirsiniz. Bu da yardımcı olur.Dalgalara bakmayın, ileriye ufuk çizgisine doğru dümdüz bakın.Deniz tutmasına karşı kullanılan bazı ilaçlar, doktorlar tarafından yazılsa bile ilaçların yan etkisi uyku ve dikkat eksikliği yapabilir. Bu nedenle dümeni tutanlara bu ilaçların kullanılması tavsiye edilmez.

Üçüncü ipucu:

Sefere çıkmadan önce kraker ve soda gibi atıştırmalıklar kurabiyeler tüketin. 1 bardak ada çayı da içebilirsiniz.

Dördüncü İpucu:

Deniz tutması durumunda bol su içilmesi gerekir. Güneşten ve sıcaktan uzak olan ortamlarda oturmak ve bol su içmek midenin rahatlamasını sağlar,temiz havayı soluyun. İyi uyumak çok önemlidir , yorgunluk deniz tutmasını arttırır.

Beşinci ipucu: 

Kitap okumayın, film izlemeyin veya elektronik cihazlar kullanmayın.Telefonla oynamayın.

Altıncı ipucu :

Gemide 40-42 derece sıcakta makine dairesinde gürültü altında yağ , mazot kokusu içinde çalışan personellerin (uçucu yağları,mazotları) içinize çekmekten - baş döndürüp ve midenizin bozulmasına deniz tutmasına müsaade etmeyin.

Yedinci İpucu:  

Çay olarak alabileceğiniz zencefili deneyin, deniz tutmasına en iyi gelen besinlerin başında zencefil vardır. Küçük miktarda zencefil kökü çiğnemek mide bulantısının geçmesine yardımcı olur. Zencefil kökü yerine zencefil tabletleri de işe yarayan yöntemlerden biridir. Zencefil çiğnemek deniz tutmasına iyi gelir..

Sekizinci İpucu:

Fırtınalı havalarda kamarada ve geminin kıç tarafında oturmayın.

Dokuzuncu İpucu:

Gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanırken yavaşça nefes alın.

Deniz Tutması Ciddi Belirtiler semptomları şunları içerir

Kusma , mide bulantısı , solgunluk , terlemek , salya akması , kısa nefes , baş dönmesi ,uyuşukluk

Diğer yaygın işaretler şunlardır

Terlemek , genel bir rahatsızlık hissi , iyi hissetmiyorum (halsizlik)

Hafif semptomlar şu şekilde sınıflandırılır

Baş ağrısı , hafif huzursuzluk , esneme

Yoğunluk çoğunlukla kişiye bağlıdır, bazıları birkaç dakika boyunca hafif bir his hissedebilirken, diğerleri yatak hareket ediyormuş gibi hissettirdiği için birkaç gece uykuya dalmakta zorluk çekebilir.

Sefere çıkmadan önce yararlı bulduğunuz her şeyi yiyin (ister protein ağırlıklı ister karbonhidrat ağırlıklı olsun) ve su için - nikotin bir zehir olduğu için alkol ve sigara içmeyin.

Her ne olursa olsun deniz tutulmasının kaçınılmaz olduğunu unutmayın nasıl olsa zamanla bir şekilde alışıyorsunuz .

 

Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

Yorumlar

  • yorum avatar
    Halil İbrahim Seven
    29-07-2024 02:28

    Çok teşekkür ederim. Çok faydalı bilgiler. Bende ilk seferim yağcı olarak ve dubai den güney Afrika ya gidiyorum tabi haliyle hava olunca zorlanıyorum. Allah selamet versin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

google