Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
18 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Cumhurbaşkanlığı Yat Yarışı’na Yeni Rotalar Ekleniyor

18 Ekim 2024, Cuma 10:00

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışı’nın İstanbul etabı 26-26 Ekim tarihlerinde Cumhuriyet Kupası adıyla yapılacak.
Etkinliği düzenleyen İAYYK Başkanı Ekrem Yemlihaoğlu, bir dünya markası haline getirmeyi hedefledikleri yarışlara 2025 yılından itibaren Samsun, Çanakkale ve Kıbrıs rotalarının ekleneceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkısı, İstanbul Valiliği ile TYF'nin işbirliğinde İstanbul Açıkdeniz Yat Yarış Kulübü (İAYYK) tarafından düzenlenen Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışı’nın İstanbul etabı 26-29 Ekim tarihlerinde yapılacak.


Etkinlkikle ilgili bilgiler, ödül törenine de ev sahibi olacak Zeytinburnu’ndaki Fişekhane’de gerçekleşen basın toplantısında paylaşıldı. Toplantıya TYF (Türkiye Yelken Federasyonu) Başkanı Özlem Akdurak, İAYYK Başkanı Ekrem Yemlihaoğlu, etkinliğin ana sponsoru DHL Express Türkiye Genel Müdürü Volkan Demircioğlu ile İAYYK Sportif Direktörü Engin Yuvaktaş da katıldı.


KAYIT ÜCRETİ YERİNE STK’YA BAĞIŞ
IRC, SportsBoat ve Gezgin sınıflarına açık olan Cumhuriyet Kupası’na kayıtlar Yarış İlanı’na göre 24 Ekim Perşembe günü saat 17.00’a kadar kabul edilecek. Ancak İAYYK Sportif Direktörü Engin Yuvaktaş basın toplantısında kayıtların 25 Ekim Cuma günü kapanacağını ifade etti.


Yarış Ofisi‘nin Fenerbahçe Su Ürünleri Kooperatifi’nde kurulacağı belirtilen Yarış İlanı’nda yer alan önemli bir ayrıntı da “kayıt ücreti” konusunda.


Önceki yıllarda kayıt ücreti alınmayan Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışı’nda bu kez bir değişiklik yapıldı ve “Dilediğiniz bir STK’ya (Sivil Toplum Kuruluğu) en az 2.500 TL tutarında bağış yapılması gerekmektedir” ifadesi eklendi. Bağış dekontunbun kayıt başvuru formuna eklenmesi gerekiyor.


Bir yat yarışında "Cumhurbaşkanlığı Makamı"V anılınca medyanın da ilgisi hayli yüksek oldu.

CUMHURİYET KORTEJİ

Programa göre 26 Ekim Cumartesi günü Caddebostan - Dalyan - Adalar parkurunda IRC ve SportsBoat sınıfları için iki şamandıra yarışı, Gezgin sınıfları için de coğrafi rotalı bir yarış planlanıyor. Bu etkinlik "Fişekhane Etabı" olarak anılacak.

Cumhuriyet Bayramı coşkusunun yaşanacağı 29 Ekim Salı günkü Cumhuriyet Kupası ise İstanbul Boğazı’nda gerçekleşecek.

Basın toplantısında aktarılan bilgilere göre yarışa katılacak tekneler sabah saat 10.00’da Setur Kalamış Marina önünde toplanacak. Ardından oluşturulacak kortejle Dolmabahçe’ye hareket edilecek.  

Saat 12.00’da Dolmabahçe Sarayı önlerinde Ulu Önder Atatürk ve Silah arkadaşları için saygı duruşunda bulunulacak. İAYYK Sportif Direktörü Engin Yuvaktaş, Boğaz yarışı için startın 12.30 gibi verileceğini belirtti.


ÖDÜL TÖRENİ FİŞEKHANE’DE YAPILACAK

Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışı’nın ödül töreni 29 Ekim Salı günü saat 19.30’da Zeytinburnu Fişekhane’de yapılacak. IRC, SportsBoat ve Gezgin sınıflarında toplam 10 kategoride ilk üç dereceye girenlere kupaları verilecek.

Törende ayrıca dereceye giren “Kadın Takımları” ile “Üniversite Ekipleri”ne de özel ödül verilecek.

Fişekhane’deki törende, Halikarnas Kupası ve Cumhuriyet Kupası’ndan oluşan Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışı’nda genel sıralama birincisi de özel tasarım Cumhurbaşkanlığı Kupası’nın sahibi olacak.


2025 PROGRAMINA YENİ ROTALAR EKLENECEK

Basın toplantısının açılış konuşmasında “Yelken sporunun Cumhurbaşkanlığı makamı ile buluşması çok değerli” diyen İAYYK Başkanı Ekrem Yemlihaoğlu, 2025 yılı için etkinliğe yeni rotalar eklemeyi planladıklarını söyledi.

Bunlardan ilki 19 Mayıs Kurtuluş Kupası olacak. 14-19 Mayıs tarihlerine yerleştirilecek yarışın startı İstanbul’dan verilecek ve yaklaşık 350 deniz mili mesafeli rota Samsun’da tamamlanacak.

Çanakkale Deniz Zaferi Kupası için de 18 Mart haftası kullanılacak. Ancak bunun için İstanbul’dan yola çıkacak filonun Çanakkale Boğazı’nda nerede konuşlandırılabileceği araştırılıyor.

25-29 Ekim tarihlerinde yine İstanbul’da Cumhuriyet Kupası düzenlenecek. Sonrasında ise 10-15 Kasım’da Muğla - Kıbrıs (Girne) arasında yaklaşık 456 deniz mili mesafeli bir açık deniz rotası koşulacak.

Ekrem Yemlihaoğlu, “Hedefimiz hem açık deniz yarışçılığımızı geliştirmek, hem de Cumhurbaşkanlığı Makamı himayesinde düzenlenen bu etkinliği dünya markası haline getirmek. Türkiye'nin yatçılık açısından nasıl elverişli bir merkez olduğunu dünyaya göstermek istiyoruz” dedi.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Deniz ticaret41 yasında