Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Çin, Suya İndirdiği Üçüncü Uçak Gemisini Dünyaya Gösterdi

06 Ocak 2023, Cuma 13:57

“Eğlence gemisi” yapılacağı iddiasıyla Çin, Ukrayna’dan aldığı Varyag’ı İstanbul Boğazı’ndan geçirdi ve bu gemi inşa alanında dönüm noktası oldu. Varyag’ı donatıp “Liaoning” adıyla donanmasına ilk uçak gemisi kazandıran Çin, ardından “Lianoning”i kopyalayıp “Şandong”u da filosuna kattı. “Fucien" ile sayıyı 3’e yükselten Çin’in hedefinde 3 uçak gemisi daha var.


Devlete ait Çin Merkez Televizyonu (CCTV), “Fucien” adı verilen üçüncü uçak gemisinin Şanghay yakınlarındaki Jiangnan Tersanesi'nde düzenlenen törenle tanıtıldığını duyurdu.

CCTV'nin haberinde geminin "tamamen Çin tarafından tasarlanıp üretilen, katapultlu ilk uçak gemisi olduğu" ifade edilirken, Fucien’in deniz testlerinin 2023 yılında tamamlanacağı bildirildi.



"Boş bir gövde" olarak İstanbul Boğazı'ndan geçen Varyag daha sonra Çin Donanması'nın ilk uçak gemisi Lianoning'e dönüştü 


HAMLENİN İLK ADIMI “VARYAG PROJESİ”

Gemi sayısı bakımından dünyanın en büyük donanmasına sahip olan Çin, uçak gemisi inşası konusunda ilk adımı 2001 yılında attı.

Dağılan Sovyetler Birliği’nden Ukrayna’da kalan ve 1988 yılında suya indirilen Amiral Kuznetsov sınıfı “Varyag” adlı uçak gemisini hurda olarak 20 milyon dolara satın aldı.

Ancak bu geminin Karadeniz’den çıkmak için İstanbul Boğazı’nı kullanması gerekiyordu ve Montrö Sözleşmesi “hurda” olsa bile buna engeldi.

Sonunda Türk makamlarını, “Biz bu gemiyi otel ve gazino yapacağız. Size de bir milyon turist göndereceğiz” sözleri ile ikna ederek, bir milyon dolar karşılığında 1 Kasım 2001 günü römorkörler tarafından yedeklenmiş bir halde Varyag'ı Türkiye Boğazlarından geçirip Çin’e götürdü.


VERİLEN SÖZLER “YALAN” OLDU

Ancak verilen sözler tutulmamıştı. Söz verilen 1 milyon turist gelmediği gibi, “otel ve gazino yapılacağı” iddia edilen Varyag, tepeden tırnağa elden geçirilmiş, silah sistemleri yerleştirilmiş ve 2012 yılında “Lianoning” adıyla Çin'in ilk uçak gemisi olarak donanma envanterine katılmıştı. Ardından Lianoning’in “kopyalanması” ile inşa edilen Şandong adlı ikinci uçak gemisi de 2019’da hizmete alındı.

Hız kesmeyen Pekin yönetimi, son olarak üçüncü uçak gemileri “Fucien”i de 17 Haziran 2022’de Şangay’daki Ciangan Tersanesi’nde suya indirdi.

Askeri kaynaklar, Çin yönetiminin 2035 yılına kadar donanmasındaki uçak gemisi sayısını en az 6’ya yükseltmeyi planladığını belirtiyor.



KULLANILAN SİSTEM SADECE ABD DONANMASI’NDA VAR

"Tip 003" sınıfı 80 bin tonluk savaş gemisinde, Elektromanyetik Uçak Kalkış Sistemi (EMALS) adı verilen ileri teknoloji bir fırlatma rampası (katapult) da bulunuyor.

Katapultlar, savaş uçaklarının gemi güvertesindeki kısa mesafeli pistten “fırlatılarak” havalanabilmesini sağlıyor.

Buharlı sistemlerin aksine elektromanyetik katapultlar gemide daha az yer kaplıyor, daha az insan gücü gerektiriyor ve farklı modelde uçakların aynı güverteden uçuş yapabilmesini mümkün kılıyor. Bu sisteme şimdiye dek sadece ABD Donanması’nın sahip olduğu ifade edildi.


“ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI”

Singapur merkezli savunma istihbarat şirketi Janes'ten analist Rıdvan Rahmet, haber ajansı AP'ye yaptığı açıklamada, "Bu askeri ve sanayi bakımdan Çin için önemli bir kilometre taşı" dedi.

Rahmet, "Bu, Çinli mühendislerin artık korvetler, fırkateynler, muhripler, amfibi saldırı gemileri ve şimdi de bir uçak gemisi olmak üzere modern deniz savaşıyla ilişkili tüm su üstü savaş gemilerini yerli olarak yüksek kapasitede üretebildiğini gösteriyor" şeklinde konuştu.



Her üç uçak gemisi de konvansiyonel tahrik sistemine sahip. Ancak ulaşan bilgilere göre, planlama aşamasında olan “yeni nesil” dördüncü uçak gemisi nükleer enerji ile yönetilecek.

Kaynak: TurkSail / The Independent / Asia News / News 18

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.