ÇARE GELMEZSE DEVLETTEN, ÇARE GELİR ÖĞRETMENDEN
05 Mart 2020, Perşembe 21:39
ÇARE GELMEZSE DEVLETTEN, ÇARE GELİR ÖĞRETMENDEN
Bu acizane yazımda idealist Türk öğretmenlerinin Başöğretmen Atatürk’ten aldıkları talimat muvacehesinde bir zoru başarmakta ki emeklerini anlatıp tanıtmak istiyorum siz sayın karilerime.
Evvelemirde önce kısaca okulumuzu tanıyalım müsaadelerinizle.
Okulumuz, Üsküdar ilçesine bağlı Çengelköy Mahallesi’nin, Nato Yolu, Bahçelievler mevkii, Yeşiltepe Caddesi No:22 adresinde mukim güzel, kunt ve kagir bir yapı olup mevki itibarı ile güzel ve havadar bir mevkide faaliyet gösteren bir ilim ve irfan yuvasıdır. Şu andaki mevcudu 390 talebeden müteşekkil olup işbu evlatlara 34 güzide ve seçkin öğretmen kendi branşlarında seçkin bir eğitim vermekte ve istikbale genç denizciler yetiştirmeye çalışmaktadırlar. Okulumuzda yedi atölye ve işlik, bir kütüphane ve meslekle ilgili çeşitli simülatörler bulunmakta ve talebelerimiz bu alanlarda pratik yaparak mesleği öğrenmektedirler. Okulumuzun adı “Hacı Rahime Ulusoy Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi “ olup inşallah yıl sonunda 105 genç denizciyi mezun etmeyi hedeflemektedir.
Okulumuzda yeni bir dal açılmış ve talebe eğitim görmeye başlamıştır. Yeni açılan bu dal motor/makine bölümüdür. Nasıl ki güverte bölümü ileride Kaptan olacak vardiya zabiti yetiştiriyorsa bu branştan mezun olacak evlatlarımızda okulumuzdan makine zabiti yeterliliği ile mezun olacak ve iş hayatına adım atacaklardır.
Gayet tabiidir ki okulumuzun da diğer okullar gibi bazı eksiklikleri ve eğitim için gerekli olan araç ve gereçlere ihtiyacı vardır. Devlet her türlü araç ve gereç için tahsisat çıkartsa da malûmu âlîniz devlet dolabı ağır döner ama döner. Ancak bizim vefakâr ve cefakâr eğitim gönüllüsü öğretmenlerimizin bu ağır dönen devlet dolabını beklemek yerine başka çareler arayacakları ve bir yol bulacakları aşikardır ve saygıdeğer öğretmenlerimiz bunun da çaresini bulmakta gecikmemişlerdir.
Okulumuzda motor/makine bölümünün yeni faaliyete geçtiğinden bahsetmiştim. Bu bölüm için ilk olarak en basitinden tesviye tezgahları, mengeneler, eğe, keski, çekiç, gönye, kumpas vb. el aletlerine ihtiyaç olduğu tezgahların dahi okulda öğretmenler ve talebeler tarafından bizzat yapılıp faaliyete geçirildiğini öğrendim. Sonra yepyeni bir jeneratör alındı ancak okulda bir motor/makine atölyesi bulunmadığından geçici olarak jeneratör koridora konuldu. Ödenek talep edildi, tahsilat çıkartıldı. Gelmesi gecikti. Neticeten bölüm öğretmenleri Sayın Ali Rıza Şen, Emrah Zengin, H. İbrahim Göç ve Murat Yücel hocalarımız çektiler tulumları sırtlarına, giydiler başlarına baretlerini, aldılar talebelerini ve kendi atölyelerini kendileri inşa etmeye başladılar. Okul bahçesinde münasip bir yer seçildi, iki konteyner karşılıklı yerleştirildi. yağmurlu havalarda su gelmesini önlemek için etraflarına kanal kazıldı ve profil demirlerinden çatı imalatına geçildi. İşte Türk öğretmeni, işte Türk talebesi. Öğretmenlerinin nezaretinde kendi atölyesini, dersliğini kuran, yapan yaptıkça öğrenen ve mesleğe bir sıfır önde adım atan okulum talebesi.
Sayın hocalarım, istek listelerini gerekli mercilere iletip ellerini dahi kirletmeden derslerini verip, ay başında maaşlarını alarak görevlerini yapabilirlerdi. Ancak onlar eğitim ordusunun gönüllü neferleri olduklarını, bu mesleği sırf para uğruna yapmadıklarını ispat ettiler. Aşağıda resimlerini de temaşa ettiğiniz motor/makine atölyesi yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Çok yakın bir zamanda yoktan var edilen bu atölye pırıl pırıl gençler yetiştirmeye başlayacak. Ey armatörler, denizcilik firması yetkilileri, deniz araç ve gereçleri imal eden fabrikalar, işletmeler, gemi sökümcüleri sizlerde karınca ve kararınca lütfen malzeme yardımında bulunun bu gençlerin yetiştirilmelerinde katkınız olsun ve bilhassa gemi sökümcüleri eski bir seperatör, bir pompa, bir vinç makinesi ve bunun gibi heke ayrılmış malzemelerden bağışlarsanız talebenin pratik yapmasına ve gemi cüzitamlarını tanımalarına çok büyük katkınız olur.
Bu yazımı saygıdeğer okul müdürümüzün izini ile seminer babında fahri olarak yardım babında okulumuzda bulunduğum zaman şahit olduğum inşa faaliyeti esnasında kaleme aldım. Emeği geçen bütün öğretmenlerin ve öğrencilerin başarılarının devamını diliyorum.
Emekli Uz.Yl.Kaptan
H.Tuncay Alpman
05/03/2020
Fotoğraflar © Copyright