Reklamı Geç
41ci yılımız deniz ticaret
A.S.P.
İstanbul
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Büyük Yarış’a Geri Sayım… Start hattı Emirgan’a Taşındı

12 Temmuz 2024, Cuma 09:30
reklam yerim makale içi

“Büyük Yarış”, “Aşşa Yarışı” ya da “Güney Yarışı” gibi farklı isimlerle de anılan ve TAYK tarafından son yıllarda Akpa Kimya ana sponsorluğunda düzenlenen 53. Deniz Kuvvetleri Kupası, 13 Temmuz Cumartesi günü saat 16.00’da başlayacak.

Rota mesafesi bu yıl yaklaşık 555 deniz miline uzatılan, dolayısıyla zorluk seviyesi artan mücadelede start Emirgan’da “karadan” verilecek.


13-18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek TAYK-Akpa 53. Uluslararası Deniz Kuvvetleri Kupası’nda mücadele bu yıl daha çetin geçecek.

“İki Boğaz, Üç Deniz” mottosu ile duyurulan ve bizim için hala “Büyük Yarış” adını koruyan etkinlikte bazı temel değişiklikler yapıldı.

Start, Çengelköy’deki “bildik” yerinden İstanbul Boğazı’nın kuzeyine taşındı, zorluk seviyesi yükseltilerek Göcek’in hedef alındığı rota mesafesi ise yaklaşık 555 deniz miline uzatıldı.


YER DEĞİŞİKLİĞİ NEDEN YAPILDI?

TAYK’ın ilk duyurusunda “Tarabya” olarak ilan edilen start hattı, dün Fenerbahçe D/G İstasyon Komutanlığı’nda yapılan Dümenci Toplantısı’nda “Emirgan” olarak güncellendi.

TAYK Genel Müdürü Can Giray, ekipleri bilgilendirdiği toplantıda, Tarabya Koyu’ndaki demirleme ve Anadolu tarafındaki sığlıklar nedeniyle start hattını Emirgan’a taşımaya karar verdiklerini söyledi.



START SAAT 16.00’DA VERİLECEK

Bir değişiklik de, 13 Temmuz Cumartesi günü startın denizden değil, “karadan” verilecek olması.

Bunun için İBB tarafından organizasyona tahsis edilen Emirgan Korusu sahilinde, Tokmak Burnu olarak anılan bölgedeki platform kullanılacak. Hattın diğer ucunu ise Anadolu kıyısına, Çakal Burnu önlerine atılacak silindirik şamandıra oluşturacak.

Start hattı koordinatları ise şöyle:
     Avrupa yakası:   41°06.429 N / 029° 03.487 E
     Anadolu yakası: 41°06.336 N / 029° 04.187 E

IRC sınıflarında 32 teknenin tamamı için start düdüğü saat 16.00’da çalacak. Ancak saat 13.00’dan itibaren söz konusu bölgede SAT timlerinin de yer alacağı çeşitli gösteriler yapılacak.



BU YIL TEKNELER UYDU ÜZERİNDEN İZLENECEK

Tekne takibinin önceki yıllarda olduğu gibi GSM şebekesi üzerinden değil, kesintilerin önlenmesi amacıyla uydu aracılığı ile yapılacağını önceki haberimizde duyurmuştuk.

Bu nedenle TAYK tarafından YB Race’ten kiralanan vericiler kullanılacak.

Bugün itibarı ile teknelere takılmaya başlanan vericiler için her tekneden 900 Euro teminat bedeli alınacak, kiralama tutarı ise 50 Euro olacak.

Ancak Dümenci Toplantısı’nda Can Giray önemli bir noktaya da parmak bastı.

Bu cihazlar, görevliler tarafından teknede “açık alana” sabitlenecek ve çalışır durumda teslim edilecek. Herhangi bir montaj işlemi gerektirmeyen bu cihazların “kapalı” alana taşınmaması ve üzerindeki düğmelerin “kurcalanmaması” gerekiyor.


CİHAZI KAYBEDENİN TEMİNATI YANACAK

Yarış başladıktan sonra görüntüsü ekrana yansımayan tekneler hakkında Yarış Kurulu DSQ (diskalifiye) kararı verebilecek. Bu yüzden dikkatli ve hassas olunması gerekiyor.

Yarıştan sonra cihazlar sökülecek ve yatırılan teminat bedelleri geri ödenecek. Ancak bu cihazı kaybeden ya da suya düşürenlerin teminatı “yanacak”.

Daha önce kullanılan Arvento sistemi ise devre dışı kalacak.

YB Race uygulaması cep telefonlarına IOS ya da Google marketlerinden indirilebilecek. Aynı şekilde teknelerin pozisyonları bilgisayar ekranlarından da izlenilebilir olacak. Verilen bilgiye göre farklı yerlerde farklı “gecikmeler” uygulanabilecek.

     - Yarışı canlı izleme linki >>
       (Yarışın başlayacağı gün aktif olacak)


KATILAN TEKNELERİN 17’Sİ İSTANBUL DIŞINDAN  

TAYK-Akpa 53. Uluslararası Deniz Kuvvetleri Kupası’nda kesinleşen kayıt sayısı 32.

Ön kayıt aşamasında 38’e kadar yükselen sayı, ilerleyen günlerde bazı teknelerin çekilmesi, bazılarının da eklenmesi ile dün son şeklini aldı. Özellikle IRC0 ve IRC1’deki güçlü tekneler dikkat çekiyor.

7’si Rus, 1’i Estonyalı 8 yabancı ekibin yer alacağı büyük mücadeleye DHO (Deniz Harp Okulu) da 2’si IRC0’da (Bordo 60, MAT 1180), biri IRC2’de (First 40.7) üç teknesi ile katılacak. Yarışa katılması planlanan DHO Tıramola’nın (MAT 1180) ise ekip eksikliği nedeniyle kaydını geri çektiği öğrenildi.

VOR 70 tipi Black Betty filonun en büyüklerinden biri. Orient Express VI’nın ilk kez katılmayacağı Büyük Yarış’ta iki TP52 arasındaki çekişme de merakla bekleniyor. Bunlardan biri Arkas’ın Blue Moon’u, diğeri Vedat Tezman’ı Team Acadia-Cheetah’ı…


İKİ TEKNE “DOUBLE HANDED” YARIŞACAK

Ayrıntılarını bir başka yazıya sakladık ama şimdilik "tadımlık" kıvamında bir ön bilgi verelim…

İki teknenin 555 millik rotaya iki kişilik ekiple “Double Handed” kategorisinde yelken basacağı kesinleşti.

Golden Globe Race’e katılan ve oldukça başarılı olan Derin Binbaroğlu ile Ezgim Mıstık yarışa Setur Martinas desteğinde XP33 Nox ile katılacak. Onur Tok ise Pelin Keskin ile J92S Beymetal Team LR’de yarışacak.

“Büyük Yarış”ta ayrıca bir de tamamı kadılnlardan oluşan “Sultans Of The Sail” zorlu rotada rakiplerine meydan okuyacak.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-

Deniz ticaret41 yasında