Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

BİR TUHAFLIK VAR!!!

16 Eylül 2020, Çarşamba 18:49

BİR TUHAFLIK VAR!!!

 

Kuzey Ege’de bulunan ikinci adamız yüz ölçümü etrafındaki adacıklarla birlikte 37,6 km².  Sahillerinin uzunluğu da 38 km. En yüksek noktası deniz seviyesinden 192 metre ile Göztepe’dir. Adada 12 burun, 12’de harika koy bulunmaktadır. Etrafında büyüklü küçüklü 17 adacık vardır. 20 Eylül 1923 Bozcaada’nın kurtuluş günüdür. 1923 yılında Lozan Antlaşması’yla Gökçeada ve Bozcaada Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlanmıştır.

 

Ana kara ile irtibatı araba vapurları ve Çanakkale’den gelen yolcu teknesi sağlıyor.

 

Bozcaada düşmandan kurtarıldığı zaman, birkaç metre boyunda aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi Bozcaada kazası kaymakamı/ Bahriye Kıdemli Yüzbaşı MEHMET EMRULLAH ve Bozcaada Belediye Reisi Hacı Osman Zade MEHMET ZEKİ tarafından 28 Nisan 1925 tarihinde anıt dikilir.

 

Aradan yıllar geçer. 1974 senesinde TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ Kıbrıs’a Barış Harekatı düzenler ve Kıbrıs’ta bugünkü hudutlar çizilir.

 

Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra ne oluyor biliyor musunuz?

 

Bozcaada’nın düşmandan kurtarıldığı zaman dikilen anıt birtakım güçler tarafından 49 yıl sonra SANKİ İNADINA SÖKÜLMÜŞ GİBİ KALDIRILIR.

Bugün o anıt ile ilgili bilgi ve diğer fotoğrafları Sayın Hakan GÜRÜNEY’ e ait ‘Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi/Müzesi’nde görebilirsiniz.

 

O anıtın yeniden dikilmesiyle alakalı birtakım teşebbüsler olmuş fakat sonuçsuz kalmıştır.

 

Fotoğraf: Bozcaada Müzesi Hakan GÜRÜNEY arşivi

 

Adada o yıllarda Rum nüfusunun bugünkünden daha fazla olması mı etkili olmuştu acaba?

 

Birileri onları memnun etmek için mi anıtı kaldırmıştı?

 

Bugün Bozcaada’da Rumlar yok denecek kadar azlar. Fakat onları aratmayan sözde Türkler fazlasıyla var. Kargo şirketi kuruyorlar. Adı rumca. Aynı kişinin otelinin adı da rumca.

 

İkinci etkinliği, 7 Eylül 2019’da düzenleyen iki kişi var. Muhtemelen bunlar karı - koca. Kurdukları ‘Bozcaada Sirtaki Topluluğu’ ile yok denecek kadar az olan Bozcaada’daki Rum topluluğunu, Yunanistan’daki ve Güney Kıbrıs’taki Rumları mı gururlandırıyorlar?

 

Bir de arma yapmışlar. Birbirine tutunmuş iki kol, kolun birinin üzerinde Yunan bayrağı, öteki kolun üzerinde Türk Bayrağı.

 

Yunanlılarla Türkleri kol kola gösterme hakkını size KİM VERDİ?

 

1974 Barış Harekatı’na kadar 2000’e yakın soydaşın işkence ve katliam sonucunda hayatını kaybettiğini bilmiyorsanız öğrenin.

 

Yunanistan’da Rumlar acaba TÜRK TOPLULUĞUNU GURURLANDIRACAK BİR DAVRANIŞTA BULUNUYORLAR MI?

 

Sormak lazım bunlara; SİZ NESİNİZ? KİMİN DEĞİRMENİNE SU TAŞIYORSUNUZ?

 

Bunlara özentilik mi dersiniz, Rum sempatizanı mı dersiniz, ne derseniz deyin.

 

HATIRLAYALIM;

 

Kıbrıs’ta 1955’te EOKA Örgütü 7 Türkü öldürdü.

1960’ta Gaziköy ve Vasilya’da 150 Türk öldürüldü.

20.12.1963’te Kanlı Noel olarak bilinen günde 128 Türk uykularında öldürüldü.

1969-1971 yılları arasında birçok Türk köyü talan edildi. Bir çok cami yıkıldı. Çoğunluğu çocuk ve kadın 338 Türk öldürüldü.

20.07.1974 günü yani KIBRIS BARIŞ HAREKATI BAŞLADIĞINDA 258 Türk ve ŞANLI TÜRK ORDUSUNUN 31 Subayı, 20 Astsubayı ve 447 Eri ŞEHİT OLDU. Toplam Türk ordusu  498 vatan evladını şehit verdi.

 

Birinci Harekat BM’nin araya girmesiyle durdu. Fakat Türk köylerine Rumların saldırmaya devam ettiğini Taşkent ve Mari Köyü’nde 70 Türkün, Atlılar, Muratağa, Sandallar köylerinde toplu katliamlar yapıldığı, 120 Türkün öldürülerek buldozerlerle çukur kazılarak topluca gömüldüğü haberleri gelmesi üzerine TÜRK ORDUSU 14 Ağustos 1974’te ikinci harekata başlayarak bugünkü Kıbrıs’taki hudutları çizildi.

 

Rum Sempatizanları; Sizi tutan yok. Gidin Yunanistan’a orada kalın. Bol bol Sirtaki yapar, tabak kırar, peçete  havaya atarsınız…..!!!!!

 

Daha da ilginç olan İktidar partisinin ilk yıllarında (2005)  başbakan Bozcaada’yı ziyaret ettikten sonra Bozcaada Kilisesi’nin restorasyonu için emir veriyor ve bütçe ayrılıyor. Süratle restore ediliyor.

 

2014 yılında Gökçeada’da olan 6.5 şiddetindeki deprem ve Ayvacık’ta olan 5.3 şiddetindeki deprem sonucunda Bozcaada Kilisesi’nin çan kulesi hasar görüyor, kullanılmayacak hale geliyor.

 

Bozcaada Kaymakamlığı’nın girişimiyle 2019 yılında ihale açılıyor. 1 milyon TL’ye çan kulesi onarımı yapılıyor. Zangoç da onarım sonucu çanı her gün muntazam çalıyormuş.

 

Bozcaada Kaymakamlığı’ndan çan kulesi onarımı için ayırdığı bütçenin %2’si kadarını ayırarak,

BOZCAADA KURTULUŞ ABİDESİ’Nİ TEKRAR ESKİ YERİNE KOYMASINI BEKLERDİK.

 

Kilise ve çan kulesi onarımından bayağı Yunanistan’dan tebrik almışlar……..!!!!!!!!!

 

Yunanistan’da Yunan Hükümeti kaç tane Osmanlı eserini tamir etti acaba?

 

SİZCE DE YAPILAN BU İŞLERDE BİR TUHAFLIK YOK MU?

 

B. Hulusi GÜRBÜZ

16/09/2020