Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
18 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Belediye, ARM Urla Yelken Kulübü’nü Kapının Önüne Koydu

25 Haziran 2024, Salı 09:37

İstanbul’da Kalamış Yelken Kulübü’nün başına gelen olayın benzeri Urla’da yaşandı. Bugüne kadar 2 binden fazla genci yelken sporu ile tanıştıran, Milli Takım’a sayısız sporcu kazandıran ve pek çok başarılı sonuca imza atan ARM Urla Yelken Kulübü, Urla Belediyesi tarafından boşaltıldı. Kulüp Başkanı ve Baş Antrenörü Gürbüz Arıkan, “Üzgünüz ama umutsuz değiliz” dedi.


2003 yılında kurulan ve denize çıkacak yer bulamadığı için 6 yıl boyunca faaliyetini Güzelbahçe 2. Liman’da yürüten Urla Optimist Spor Kulübü için 2009 yılı dönüm noktası oldu.

2009’un Mart ayında Urla Belediyesi tarafından iki yıllığına yapılan yer tahsisinin süresi daha sonra 10 yıla uzatıldı. Ancak tahsisi yapılan belediyeye ait alanda metruk ve kullanılamayacak durumda bir yapı dışında herhangi bir şey, kulübün de onarım ve tesis inşası için harcayacak bütçesi yoktu.


ALİ RIZA METE’DEN BÜYÜK DESTEK

O tarihte işadamı Ali Rıza Mete ile tanışan ve sıkıntılarını anlatan kulüp yönetimi, aradığı desteği bulmayı başardı. Haziran 2009’da başlayan ve dört ay süren tadilat çalışmaları sonunda kulübün adı “Ali Rıza Mete Yelken Kulübü” olarak değiştirildi.

Kulübün başkanlığını ve baş antrenörlüğünü üstlenen Gürbüz Arıkan ve ekibi 3 Ekim 2009’dan bu yana 2 binden fazla genci yelken sporu ile tanıştırdı, Türk yelkenciliğine pek çok Milli sporcu, antrenör, idareci ve hakem kazandırdı.

Bu çalışmaları ile Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) ve Dünya Yelken Federasyonu (World Sailing) programlarında öncü ve örnek kulüp olarak gösterildi. 2011’de de Türkiye’nin yelken eğitim programının World Sailing akreditasyonu alması için pilot kulüp oldu.

ThumbnailThumbnailThumbnail

“İŞGALCİ GÖSTERİLMEYİ SİNDİREMİYORUZ”

Ancak bu başarıları, ARM Urla Yelken Kulübü’nün “işgalci” olarak görülmesini engelleyemedi. 2019 yılında göreve gelen belediye başkanının yerine kayyum atanması ile başlayan süreçte kulüp tamamını kendi imkanları ile oluşturduğu tesislerinde “işgalci” olarak ilan edildi.  

Kulübün başkanı Gürbüz Arıkan, “kamuoyunu bilgilendirmek” için yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“10 yıl tahsis bedeli ödediğimiz ve Urla’mızın adını hem ulusal hem de uluslararası mecralarda duyurmamızı sağlayan kulübümüzün yerinde son 5 yıldır işgalci olarak adlandırılmayı içimize sindiremiyoruz.

5 yıllık ecri misil borcu, elbette bizim borcumuzdur. Biz bu konuyu yeni gelen belediye başkanımızla ve meclisimiz ile görüşmerek, akabinde yeni tahsis anlaşması yapmayı beklemekteydik. Bunun yerine 14 Mayıs’ta tahliye yazısını aldık. Üzüntümüz sonsuzdur… “

ThumbnailThumbnailThumbnail

“ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLACAĞIZ”

Üzgün ama umutsuz olmadıklarını söyleyen Gürbüz Arıkan şöyle devam etti:

“Çözümün iletişimde olduğunu düşünüyoruz. Ve biz, denizde ya da hayatta sorunlar yaşayan çocuklarımıza öğrettiğimiz gibi çözümün parçası olacağız. Kanunlara ve belediyemizin verdiği karara saygılıyız, aksini asla düşünmedik.

Tahliye emrini en kısa zamanda kendimiz gerçekleştireceğiz. Bunun için ek süre talep ettik. Ayrıca yeniden tahsis talebimizi ilettik. Bundan sonraki süreçte yasalara,
belediyemizin tasarrufuna ve takdirine göre işimizi yapmaya devam edeceğiz.

Açılacak ihaleye, şartlarımıza uygun olursa katılmayı hedefliyoruz. Sonuç ne olursa olsun biz protestoyu değil iletişimi seçecek ve en iyi bildiğimiz işi yeni koşullara göre yine yapmaya devam edeceğiz. Hep iyiliklere vesile olduk ve olacağız.”

ThumbnailThumbnailThumbnail

YENİ BAŞKANDAN DA İYİ HABER GELMEDİ

Tahliye için ek süre talebinde bulunmalarına rağmen kulüp yönetimi gelecek cevabı beklemeden bir gün içinde kendi olanakları ile tesisleri boşalttı, eşyalarını ve teknelerini de bulabildikleri yerlere istifledi.

31 Mart yerel seçimleri sonrasında CHP’den Urla Belediye Başkanlığı’na seçilen Selçuk Balkan ve çalışma arkadaşları ile görüştüklerini aktaran Arıkan, henüz olumlu bir gelişme kaydedemediklerini aktardı.



Kulübün yeni adresi de 6077 sokak No: 96 Urla-Özbek/İzmir olarak duyuruldu.   


ECRİMİSİL KONUSU HALA EN BÜYÜK DERT

Bulundukları yerlerde “işgalci” görünen ve karşılığında her yıl katlanarak artan ağır bir ecrimisil yükü ile karşı karşıya bulunan yelken ve su sporları kulüplerinin bu sorunu bir türlü aşılamadı.

Hatırlanacağı gibi İstanbul’un en eski yelken kulüplerinden biri olan Kalamış Yelken Kulübü de “işgal harcı” anlamına gelen ecrimisil borcunu ödeyemediği için Fenerbahçe Burnu’ndaki tesislerinden tahliye edilmiş, bu alan Balıkçı Kooperatifi”ne tahsis edilmişti.

Bu operasyonda Kalamış Yelken Kulübü’nün komşusu İstanbul Yelken Kulübü de mendirek üzerinde yer alan Navigasyon Binası, Navigasyon Terası ve rıhtımının bir bölümünü kaybetmişti.

Yelken sporunda yaşanan bu can sıkıcı gelişmeler ilk olmadığı gibi sanırız son da olmayacak.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Deniz ticaret41 yasında