sohbet odalarıdini sohbetleromegle tvtürk sohbetdini sohbetcinsel sohbet
medyum

İstanbul
22 Ocak, 2025, Çarşamba
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Bakanlık’tan İstanbul Boğazı’ndaki Yat Yarış Sayısına Sınırlama

17 Ocak 2025, Cuma 11:56

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın İstanbul Boğazı’nda 2025 yılında planlanan yat yarışların sayısını “fazla” bulduğu ve “makul” bir sayıya indirilmesini istediği öğrenildi.

Türkiye Yelken Federasyonu’nun İzmir’de toplanan Yat Sınıf Komitesi’nde İstanbul Boğazı’nda düzenlenen yat yarışlarının “katkı payı”nın “hissedilir” oranda zamlanacağı gündeme geldi.

Türkiye Yelken Federasyonu’nun (TYF) 2025-2028 dönemindeki ilk Yat Sınıf Komitesi toplantısı 11 Ocak tarihinde İzmir’de gerçekleşti. Hareketli ve Sabit Salmalı teknelerin 2025 sezonundaki takviminin görüşüldüğü toplantıya “sınırlama” ve “zam” haberleri damgasını vurdu.

Ulaşan bilgilere göre toplantıda TYF tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın talebi “masaya” kondu. Bakanlık, İstanbul Boğazı’nda 2025 yılında planlanan 14 yat yarışını “fazla” bulmuş, “Biz Boğaz’ı bu kadar sık kapatamayız” diyerek sayının 10’a düşürülmesini istemişti.



(İstanbul Boğazı'nda yat yarışı yapılırken gemi trafiği gün boyu askıya alınıyor. Gemiler bu süre zarfında kuzeyde Türkeli açıklarında, güneyde ise Ahırkapı alarga bölgesinde bekletiliyor).

Henüz TYF tarafından (16 Ocak 2025, 01.00 itibarıyla) Yat sınıfındaki yarışların takvimi açıklanmış değil. Ancak kulüplerin hazırladıkları taslak programlara göre İstanbul Boğazı’ndaki yarışlardan 6’sı TAYK-MYK ortak etkinlikleri arasında yer alıyor. İYK’nın planladığı yarışlarla, Bosphorus Cup, BAU’nun düzenlediği Bosphorus Sailing Cup, İAYYK’ın organizasyonu Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışı da bu sayıya ekleniyor.

KİM, HANGİ YARIŞINI FEDA EDECEK?
Şimdi hangi kulübün hangi yarışlarını eleyeceği ve sayının nasıl 10’a düşürüleceği merak konusu. Zira İstanbul Boğazı “görünür” olması açısından özellikle sponsorlar tarafından tercih edilen bir parkur. Bu nedenle önceleri 2 olan ve 6 aya yayılan Boğaziçi parkurundaki yarışlar her yıl artarak günümüzde 14’e ulaşmış durumda.

Elbette bu denli “cazip” bir parkur olması İstanbul Boğazı’nın “fiyatını” da arttırıyor. Nitekim TYF Yat Sınıf Komitesi toplantısında, katılımcı kulüp temsilcilerini kara kara düşünmeye yönelten ikinci konu, TYF’nin düşündüğü “zamlı katkı payı” tutarıydı.



“YENİDEN DEĞERLEME” ORANINI DA KATLADI

Geçen yıl 90 bin lira olan “net” katkı payını TYF yönetimi 2025’te 250 bin liraya yükseltmeyi düşündüğünü belirtti.

“Net” diyoruz çünkü İstanbul Boğazı’nda yapılacak yat yarışının “sponsorlu” olması durumunda katkı payının tutarı da yükseliyor ayrıca KDV ekleniyor.

Henüz TYF İlke Kararları’nı da yayınlamadığı için ifade edilen tutar “kesin” değil ama artış oranının yine de “can yakacağı kesin”.

Belki de yüzde 43’lük Yeniden Değerleme Oranı’nı bile katlayan bu rakam, Bakanlığın yarış sayısını 14’ten 10’a düşürme talebi ile yapılacak “eleme”  konusunda “tetikleyici” olacak.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

google