Reklamı Geç
41ci yılımız deniz ticaret
A.S.P.
İstanbul
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Bakan Özhaseki Kıyıları Kuşatan Holding Otellerine Dokunacak mı?

04 Haziran 2024, Salı 13:55
reklam yerim makale içi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kıyıların özel işletmeler eliyle kullanımının ücretli hale getirilmesine tepki göstererek “Kıyılar halkındır” dedi. Gerek karada, gerek denizde “düzenlemeye” gidileceğini vurguladı.

Havada uçuşan sorulara son olarak bakanlığın holdingler tarafından işletilen tesislere dokunup dokunmayacağı eklendi.


“Kıyılar halkındır, herkes kıyı alanlarını özgürce kullanmalıdır” yolunda geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin sözleri üzerine gözler kıyılarda dev holdinglerin işlettiği ve çoğunda “işgal” konusunun gündemde olduğu tesislere çevrildi.

Karada kaçak yapıların yıkılacağı, kıyılardaki iskelelerin kaldırılacağı, denizde ise teknelerin “kafalarına göre” demirlemesini engellemek amacıyla tonoz ve mapalar yerleştirileceği açıklaması, pek çok soruyu da beraberinde getirdi.


GÖZLERİN ÇEVRİLDİĞİ TESİSLERİN LİSTESİ

Derlediğimiz bir yazıda konunun ayrıntılarına değinmiş, denizci yazarların görüş ve önerilerine yer vermiştik. Ancak soruların ardı arkası kesilmiyor.

Son olarak, Bakan Özhaseki’nin duyurduğu uygulamanın Kültür ve Turizm Bakanı’nın sahibi olduğu kıyılardaki otel zincirleri başta olmak üzere, büyük holdinglerin işletmelerini de kapsayıp kapsamayacağı merak ediliyor.

Evrensel’den Nisa Sude Demirel, söz konusu tesislerin “işgal” yönlerini vurgulayan bir liste yayınladı.



BELEDİYEDEN SAHİLİ KİRALADI, ÖZEL PLAJ YAPTI

Listenin ilk sırasında Yediyol Holding’e ait Kuşadası’daki otel yer alıyor.

Kentsel dönüşüm projelerine jeotermal enerji taşıma amacıyla faaliyet gösteren Yediyol Holding’in sahibi olduğu “Nix Beach” adlı işletmenin Kuşadası Belediyesi ile anlaşarak belediye hizmet alanının 185 metrekarelik bölümünü kiraladığı ve “özel plaj” için bu alanı işgal ettiği öne sürülüyor.

Ardından 5 yıldızlı otelin özel plajı için işletme ruhsatı aldıktan sonra sınırlarını genişleterek neredeyse tüm sahile el koyduğu iddia ediliyor.



KIYI İŞGALİ FOTOĞRAFLARI İLE TANITIM

Haberde ikinci sırada iktidara yakın sermaye gruplarından Limak Holding’in sahip olduğu Antalya’nın Lara bölgesindeki Limak Lara Deluxe Oteli bulunuyor. Ayrıca Limak International Hotels and Resorts’ün web sitesinde boy boy kıyı işgali fotoğraflarının yer aldığına dikkat çekiliyor.

 
ANTALYA KIYILARI “HALKA KAPATILDI”


"Aynı bölgedeki bir başka otel işgali de AK Parti Milletvekili Hasan Özyer’in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Özyer Grubu’nun Liberty Lara Oteli” denilen haberde, adı geçen otelin plaj bölümünün “otele özel” kapatıldığı ve işgal fotoğraflarının internet sitesinde “eşsiz deneyim” ifadeleriyle paylaşıldığı belirtiliyor.

İddiaya göre bu otellere ilişkin şikayetler üzerine Antalya Aksu Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü yapıların yıkımına karar vermiş ancak “İş makinelerinin yetersizliği” gerekçe gösterilerek yıkım yapılamamış.



DATÇA'DA “LÜKS VE ÖZEL PLAJLI ROTA”

Liste, Datça’daki Tadım’a ait Palaia Otel ile devam ediyor. Datça halkının uzun süredir bu işgal konusunda şikayette bulunduğu, dahası nöbet tutarak direnmesine karşın bir sonuç alamadığı ifade ediliyor. Otelin tanıtımında, “Lüks ve özel plajlı tatil rotanız” deniliyor.

Bir diğer örnek de Bodrum Göltürkbükü’ndeki Cennet Koyu’ndan…



600 dönüm arazi üzerine yerleşen Mandarin Oriental’e ait otel, Astaş Holding bünyesindeki Asta Cennetkoy Turizm ve İşletmecilik şirketi ile Azerbaycanlı Pasha Grubu'na ait. Koyun oldukça büyük kısmını kapatan bu tesis, turizm devi Mandarin Oriental’in Türkiye’deki ilk oteli.


HİDAYET KOYU ŞEZLOGLARLA DOLDU

Antalya’nın Kaş ilçesinin AK Partili eski Belediye Başkanı Halil Kocaer’in oğlu Mehmet B. Kocaer ile kayınbiraderi Hasan Bozca tarafından yapıldığı iddia edilen bir başka kıyı işgali de Hidayet Koyu’ndaki Blanca Beach.



Kaş Orman İşletme Müdürlüğü bu işletmeye ilişkin 3 ayrı suç tutanağı düzenlemiş, pek çok dava açılmış. Göz kamaştıran lükse sahip bu otel, koyun neredeyse tamamını şezlonglarıyla kapatmış durumda. Dolayısıyla Kaş’ta bir başka koy da halkın kullanımına “kapalı” durumda.



KIZILBÜK'TE SİNPAŞ

Sinpaş’a ait Kızılbük Wellness Resort, internet sitesinde “Kızılbük GYO, Sinpaş GYO'nun 1974 yılından bu yana inşaat sektöründeki deneyimiyle Türkiye'nin ilk yaşam konseptli, ömür boyu tatil projesini hayata geçiriyor” ifadeleriyle tanıtıyor.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük Koyu’nda Sinpaş GYO’nun inşa ettiği otelle ilgili ‘ÇED olumlu’ kararının iptaline ilişkin dava reddedilmiş.



RÖNESANS, ALARKO...

Muğla’dan bir başka örneği de Fethiye Hillside Otel oluşturuyor. Attaş Alarko Turistik Tesisleri’nin kıyı işgali, Kalemya Koyu’nda otele özel sahille (Hillside Beach Club) devam ediyor. İktidarın favori inşaat devlerinden Rönesans’a ait Sunrise Quenn Otel de Antalya Manavgat’ta devasa bir alanı kaplıyor.



Besa Grubu’nun Bodrum’daki projesi The Bo Viera da oldukça tepki çeken işgallerden…

Hilton’un Curio Collection markasına verilen otelin projesi ruhsatsız, izinsiz ek inşaat ve dolgular gerekçesiyle 2019’da mühürlenmiş. Ancak yine de devam eden projeyle kıyı işgal sürüyor ve hafriyatlarla kıyıda dolgu işlemi yapılıyor.



BAKANIN OTELİNE ÖZEL İSKELELER

Listenin sonunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sahibi olduğu ETS Tur’a ait iki otel, Maxx Royal ve Voyage yer alıyor.

“Özel bir alan yaratan pavilion”larla plajların işgal edildiği, otellere özel iskeleler yapıldığı belirtiliyor. Maxx Royal’in en ünlü otellerinden Maxx Royal Belek Golf Resort yüzlerce metre sahili özel şezlong ve şemsiyelerle doldurarak kıyıyı “kapatmış” durumda.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-

Deniz ticaret41 yasında