Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
18 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Amiral Kupası’nda 15 knot’lık Rüzgar Fazla Geldi

06 Haziran 2022, Pazartesi 14:03

 

İstanbul Yelken Kulübü’nün geleneksel Amiral Kupası’nda ilk etap İstanbul Boğaz Komutanlığı Kupası adıyla Caddebostan-Dalyan parkurunda 2 şamandıra yarışı ile geride kaldı. Kuzeyli rüzgarın 15-16 knot’a kadar yükseldiği parkurda özellikle balon manevraları sırasında ekipler zaman zaman zor anlar yaşadı. Çarmıhı kopan İYK Blue Wind “yaralı” olarak finiş yaptı.

 

Hava tahminleri Amiral Kupası’nın ilk etabı olan İstanbul Boğaz Komutanığı Kupası’nın yapılacağı 4 Haziran Cumartesi günü için güçlü rüzgara işaret ediyordu. Nitekim denize çıkan 34 tekneden oluşan filoyu keyifli bir rüzgar karşıladı.

Aslında kayıt veren tekne sayısı 36 olmasına rağmen 2 teknenin gelmediği parkurun Moda tarafında rüzgar kuzeyli, Maltepe tarafında doğulu, Komite Botu’nun bulunduğu Caddebostan-Dalyan açıklarında ise güneyli idi. Rüzgarın “nerede karar kılacağını” beklemek amacıyla Somer Büyükakkuş başkanlığındaki Yarış Komitesi tehire çıktı.


Şartlarda bir değişiklik gözlenmeyince, daha fazla zaman kaybetmemek adına orsa şamandırası 230 dereceye (lodos) göre 1.5 deniz miline atıldı. Ancak uyarı işaretine zaman sayılırken “beklenen” oldu. Rüzgar kuzeye dirise etti.

Değişen koşullara göre parkur 355 dereceye göre orsa şamandırası 1.55 deniz miline atılarak yeniden düzenlendi ve saat 12.00 olarak planlanan ilk grubun startı IRC0’lar için saat 13.05’te verildi.


HER GRUP AYRI AYRI START ETTİ

Burada Selma Uca’nın da yer aldığı Yarış Komitesi’nin bazı kararlarına değinmekte de yarar var. Öncelikle tüm grupların startları “overall” değerlendirme yapılmayacağı için ayrıldı. Böylelikle günün ikinci yarışı için “hızlı” ve onlara göre daha “yavaş” olan teknelerin birbirini beklemesi önlenmiş oldu.

Finişler Komite Botu’nun sancak tarafında alınmaya devam edilirken, yarışlarını tamamlayan grupların starı iskele tarafından verildi. Uygulama her ne kadar Yarış Komitesi’nin “yükünü ağırlaştırsa” da, parkura bir “canlılık” getirdi. Bunun yarışçıların lehine olan bir diğer yararı da herkesin rakibi ile olmasını sağlamak, “küçük” olanların start hattında “büyükler” tarafından “ezilmesini” önlemekti.

Diğer uygulama, rota mesafesinin seçiminde dikkat çekti. Yarışın 1.298 reytingli “iri ağabeyi” Ker 53 Arçelik-Papili’ye düzeltilmiş zamanda bir fırsat tanıyabilmek hedeflendi. Nitekim Arçelik-Papili günün ilk yarışında 1.164 ve 1.166 reytingli Farr 40’lar arasında kendisine üçüncülükte yer bulabildi.



Bir diğer dikkat çeken ayrıntı ise Nu3Vita sponsorluğunda Deniz Yılmaz yönetimindeki 1.052 reytingli X-35 Mary’nin yıllardır yarıştığı IRC2 grubundan IRC1’e yükselmiş olması idi.



RÜZGAR, HAFİF HAVAYA ALIŞKIN EKİPLERİ ZORLADI

Parkurda yaratılmaya çalışılan “canlılık” için rüzgar da katkıda bulundu. Start anında 10-12 knot aralığında esen kuzeyli rüzgar, ilerleyen dakikalarda 15-16 knot’a kadar yükseldi. Bu gelişme tekneleri hızlandırırken, özellikle balon manevralarında bazı “sıkıntıları” da beraberinde getirdi.


Pupada kapı dönüşleri ya da kavançalar (rüzgaraltı kontra değiştirme) sırasında broach’lar (teknenin rüzgar altına kapaklanması), balon ıskotalarının kaçırılması ya da balonun indirilememesi gibi sorular  kaçınılmaz oldu.



Son dönemlerde genellikle hafif havalarda yarışmaya alışan filodaki bazı ekiplerin 20 knot’a bile ulaşamayan rüzgarda karşılaştığı bu “sıkıntılar” bir yandan da “seviye” kaygısını yeniden gündeme getirdi.

Ne var ki “deneyimliler” arasında gösterebileceğimiz ve ekip üyeleri ağırlıklı olarak belli bir yaşın üzerinde bulunan Erhan Uzun liderliğindeki FarrFara-Bodrum Milta Marina’nın 2-1’lik dereceleri ile günü birincilikle tamamlaması da dikkatlerden kaçmadı.


Fotoğraf: Osman UĞUR@ugrosi


İYK BLUE WİND “YARALI” HALDE FİNİŞ YAPTI

Günün ilk yarışında gözlenen broach'lardan biri ise “ucuz” atlatıldı. Urcun Canel liderliğinde ve Turgut Baran dümenciliğinde Gezi sınıfında yarışan 41 yaşındaki İYK Blue Wind’in çarmıh teli finişe 200 metre kala attığı kavança sırasında diyagonelden koptu.



Büyük şans eseri ana yelken bu sırada ters kontraya geçtiği için kopan telde yük kalmayınca, muhtemel bir direk kırılması da önlenmiş oldu. İYK Blue Wind bu “yaralı” hali ile rotasını tamamladı ama ikinci yarıştan çekildiğini duyurdu.

Günün ikinci yarışında ayrıca teknik bir sorun yaşayan Arçelik-Papili start ettikten sonra “terk” bildirdi. Code-Zero ile Hedef Yelken 8 de “terk” bildiren diğer tekneler oldu.   

37. Yıl Amiral Kupası’nda 2. Etap 5 Haziran Pazar günü Marmara Sahil Güvenlik 40. Yıl Kupası adıyla coğrafi rotada gerçekleşecek. Tahminler bu kez hafif havaya işaret ediyor.


37. YIL AMİRAL KUPASI
1. ETAP: İSTANBUL BOĞAZ KOMUTANLIĞI KUPASI
4 Haziran Cumartesi / Caddebostan-Dalyan (2xŞamandıra)

IRC0
Kayıtlı tene sayısı: 5
1. FarrFara-Bodrum Milta Marina (Erhan Uzun) 2-1 (3)
2. ENKA Cheese (ENKA / Levent Peynirci) 1-2 (3)
3. 7 Bela ContiCap (7 Bela Ortaklar / Gürsel Öztürk) 4-3 (7)

IRC1
Kayıtlı tekne sayısı: 6
1. Mary-Nu3Vita (Deniz Yılmaz) 2-1 (3)
2. Borusan Lojistik Evolution (Borusan Lojistik / Can Akşit) 1-2 (3)
3. Hedef Yelken Trapez Sailing Team (Hedef Yelken / Engin Özgen) 3-3 (6)

IRC2
Kayıtlı tekne sayısı: 5
1. Zacapa (Halim Ramazanoğlu / Selim Kakış) 2-1 (3)
2. TÜPRAŞ Fenerbahçe 5 (FBSK / Uğur Esen) 1-2 (3)
3. ETİ Alize (Sinan Sümer / Emre Yüksel) 4-3 (7)

IRC3
Kayıtlı tekne sayısı: 11
1. Floravise-Doğa Arıbaş Sailing (Doğa Arıbaş / Egehan Ahmet Haydaroğlu) 2-1 (3)
2. Falcon-Polat Enerji (Deniz Yılmaz / Berk Balta) 1-2 (3)
3. Shell Alize (Snan Sümer / Ekin Büyükyılmaz) 4-3 (7)

IRC4
Kayıtlı tekne sayısı: 5
1. Kupa Kızı-Setur Marinas-Team Atlantis (Gül Çelikel / Murat Suntay) 1-1 (2)
2. DHO Deniz Kızı 17 (DHO / Acar Koparal) 3-2 (5)
3. Alize Zig Zag BCG (Sinan SÜmer / Ceren Celayir) 2-4 (6)

GEZİ
Kayıtlı tekne sayısı: 4
1. Provision Cenoa (Çağdaş Artu / Eren Özdal) 1-2 (3)
2. Blue Moon (Coşan Yeğenoğlu) 3-1 (4)
3. İYK Blue Wİnd (İYK / Urcun Canel) 2-DNC 5 (7)     

Deniz ticaret41 yasında