AMATÖR DENİZCİNİN BARINAK KABUSU
23 Eylül 2019, Pazartesi 10:32AdbDer – AMATÖR DENİZCİLER BARINAK DERNEĞİ’nin kuruluş nedeni Amatör Denizci’nin barınma problemini çözmektir ve Derneğin tek amacı da budur. Ancak, teknesi olmayanın barınak sorununun bir kabus olduğunu anlaması pek mümkün görünmüyor. Çünkü teknesi olan herkesi zengin olarak algılamak gibi toplumsal bir problem var. Halbuki teknesi olan herkes zengin değil. Hatta teknesinden başka barınacak yeri olmayan, evi olmayan, 365 gün teknesinde yaşayan, tek geliri emekli maaşı olan yaşlı denizcilerimiz var. Teknesi küçük bir kayık olan ve hiç geliri olmayan, denize aşık öğrencilerimiz var.
Teknesi olmayan, ama denize aşık olması nedeniyle Derneğimizin Yönetim Kurulu Üyesi olan Sayın Tamer Alpgiray, teknesi olan Amatör Denizcilere örnek olması gereken bir şahsiyet. Tekneleri olmasına ve Barınak kabusunu iliklerine kadar yaşamalarına rağmen, her fırsatta güçbirliği yapmaktan söz eden Amatör Denizcilerin duayeni niteliğindeki ve çoğunluğun tanıdığı ünlü isimler ile güçbirliği çalıştayları düzenleyen Kulüp Başkanları’nın hala Derneğimize üye olmamaları ve hatta talep etmemize rağmen güçbirliği vekaletnamesini Derneğimize göndermemeleri şeklinde tezahür eden kayıtsızlıkları, Sayın Tamer Alpgiray’ın tutumu ile karşılaştırılabilir mi? Hangisi daha kıymetli? Teknesi olmasına rağmen sergilenen pasiflik ve kayıtsızlık mı, yoksa teknesi olmadığı halde Derneğe üye olup fikirleriyle katkıda bulunmak, emeğiyle gayret göstermek mi? Hangisi kıymetli?
Sayın Tamer Alpgiray bir vakitte şunu dedi; “Her şöför ehliyeti alan, otomobil almaz. Her otomobil alanın ise garaja ihtiyacı yoktur. Ama her ADB alan tekne almak için uğraşır, teknesini alabilen herkesin bir Barınağa ihtiyacı vardır.” Hakikaten doğru. ADB (Amatör Denizci Belgesi) almak yetmiyor, ADB’yi tamamlayan teknedir. Ama teknenin hırsızlara (Malum göçmen meselemiz var) ve fırtınalara karşı barınağa ihtiyacı var.
BARINAKSIZ DENİZCİLİK İMKANSIZDIR.
Derneği kurduğumuzda, barınak sorununun sadece Amatör Denizcilerin olduğunu zannediyorduk. Ama profesyonel denizcilerin ve balıkçıların da barınak sorunu olduğunu kısa sürede anladık. Derneği kurarken bir öngörü mü, his mi desek bilmiyorum ama Derneğe üye olma koşullarını Amatör Denizcilerle sınırlamadık ve profesyonel denizciler ile balıkçılarında üye olmaları için açık kapı bıraktık. Nitekim bugün itibariyle barınaksızlık bütün denizcilerin sorunu olmuş vaziyette.
Barınak sorunu artık bir sorun değil. BİR KABUS. Marinalar pahalı değil. Uyguladıkları fiyatlar AKILLARA ZARAR nitelikte. Bırakın emekli ve öğrenciyi, memuru, işçiyi, maddi durumu iyi olanların bile ödemekte zorlandıkları paralar bunlar. Balıkçı barınakları kooperatifler tarafından idare ediliyor ve onlarda marinalaşmış vaziyette. Halbuki balıkçı kooperatiflerinin temel amacı ve işlevi marina işletmek değil, balıkçılık faaliyetleridir. Bütün bu fiyatlara rağmen, özellikle Marmara ve Ege’de hiç yer yok. Bu durumdan marinalar ve balıkçı kooperatifleri de çok şikayetçi. İçinde bulundukları durum hiçde hoş değil. Yani şikayetçi olan sadece denizciler değil.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit TURHAN, 2 ekim 2018 tarihinde 1 milyon Amatör Denizci hedefini açıkladı. Daha sonra da Amatör Denizcilerin Barınak sorunu için çalışma başlattıklarını ve 20.000 teknelik yer tahsis edeceklerini açıkladı. Bakanlık bu şekilde bir taahhütte bulundu. Tabii ki bir Bakanın tarihte ilk kez Amatör Denizci’den söz etmesi müthiş bir gelişme. Ancak, konu hakkında Bakanlıkta yapılan çalışmalar, bütçe kısıtlamaları nedeniyle askıda. Halbuki AdbDer – Amatör Denizciler Barınak Derneği, barınakları devletten bir kuruş bile talep etmeden yapmaya aday. Derneğin tek istediği Bakanlığın deniz alanlarını tahsis etmesi. Ama Bakanlığın böyle bir yetkisi yok. Bakanlığın yetkili olabilmesi için AMATÖR DENİZCİLİK KANUNU hazırlandı. Temel olarak Barınak sorunu için hazırlanan kanun, diğer hükümleriyle sürdürülebilir bir sistemi ve Amatör Denizciliği düzenliyor. Bu konuya izleyen yazılarda değineceğim.
Kısaca özetlemek gerekirse, BARINAK KABUSU’na son verebilecek tek kurum AdbDer gibi görünüyor. Eğer minik çocukların herşeyi babalarından beklemesi gibi “Devlet Babadan” kabusa son vermesi bekleniyorsa, daha çok beklenir. Bu sorun denizcilerin kabusu ve denizciler tarafından çözümlenmesi gereken bir problem. Tek eksik, denizcilere deniz sahalarını bila bedel tahsis edecek bir makamın devlette olmaması. İşte AMATÖR DENİZCİLİK KANUNU bunun için gerekli. Bu kanundan başka işe yarar bir mevzuat çalışması da henüz duymadık.
Hilmi Atilla ÖZBANK
Amatör Denizci - Yazar