Alaçatı Yat Limanı İhalesi Kafaları Karıştırdı
24 Ocak 2023, Salı 14:29Çeşme Belediyesi’nin Alaçatı Yat Limanı için açtığı ihale sonuçlandı. Ancak ihale öncesi kafaları karıştıran “şartname maddeleri” itirazlara rağmen değiştirilmedi.
12 firmanın katıldığı ihaleyi kazanan Filoğlu Histaş, 10 yıl boyunca cirosunun yüzde 90’ını Çeşme Belediyesi’ne ödeyecek. Böyle bir işletmecilik örneğinin dünyada “ilk” ve “tek” olduğu belirtiliyor.
1997 yılında Ulaştırma Bakanlığı tarafından Çeşme Belediyesi’ne devredilen Alaçatı Yat Limanı için açılan ihale sonuçlandı.
Ekonomistleri ve marina işletmecilerini şaşkına çeviren ihaleye Ulusoy, Anadolu Göcek Marina, Batı Liman, Ceynak, Trio, Tekart Setur, Doris Gemi, Mersin Yat Limanı, Resort Albatros, Alaçatı A.Ş. ve Ziber İnşaat firmaları katıldı.
Kapalı zarflar açıldığında, "şartname maddelerinden” olan “cirodan en yüksek payı” yüzde 50 ile Mersin Yat Limanı ile Filoğlu Histaş verdi. Ulusoy yüzde 45’te, Anadolu Göcek Marina yüzde 44.1’de kaldı. Tekart Setur yüzde 37.5'luk teklif verdi
Ardından en yüksek teklifi veren üç firma arasında yapılan açık arttırmada cirosunun yüzde 90'ını “kira bedeli” olarak Çeşme Belediyesi’ne vermeyi kabul eden Filoğlu Histaş ihaleyi kazandı.
Şimdi, herkes şu sorunun cevabını merakla bekliyor:
Çok büyük bir yatırım gerektiren Alaçatı Yat Limanı’nı 10 yıl süre işle işletecek olan Filoğlu Histaş’ın hem artan girdi maliyetlerini, hem yükselen personel maaşlarını cirodan elinde kalacak yüzde 10'luk bölümle nasıl göğüsleyeceği…
SAKARYA'DA AİLE ŞİRKETİ OLARAK KURULDU
1993 yılında Sakarya'da bir aile şirketi olarak kurulan, kısa sürede gelişerek serpilen Filoğlu Group, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistanlı yatırımcılarla inşaat sektöründe faaliyet gösteriryor.
Filoğlu ayrıca hafriyat, lojistik, nakliyat, madencilik, emlak danışmanlığı ve dekorasyon gibi farklı alanlarıda da hizmet sunuyor.
İHALENİN İPTALİ İSTENDİ
Aslında soru işaretleri, ihale ilana çıkıldıktan hemen sonra oluşmuş, bölgenin nabzını iyi tutan deneyimli gazeteci Erol Yaraş, konuyu enine boyuna inceledikten sonra ilgilileri uyaran yazısında “Türkiye’de sayısı bir elin parmaklarını bulmayan kurumsal marina işletmecileri bu ihaleye girecekler mi? Yoksa adres şimdiden belli mi?” diye sormuştu.
Bu soru ile yetinmeyen Yaraş, ardından kurumsal marinacılığı çok iyi bildiğini belirttiği bir dostu ile yaptığı değerlendirmeye değinerek şöyle devam etmişti:
“Sonunda siz de göreceksiniz ki, kafalarda birçok soru işareti oluşturan bu ihale hemen iptal edilip yeni bir şartname ile yeni bir ihaleye çıkılması gerekmektedir.
Alaçatı ihalesinin şartlarının nasıl olduğunu sorduğum dostumun ilk cümlesi: ‘Bu şartname kurumsal firmaları devre dışı bırakmak için hazırlanmış, hayal kırıklığı bir ihale’ oldu.
Nasıl, diyerek cümlesini açmasını istedim.
‘İhale yıllık sabit kirayı arttırmak üzerine olmalıydı. Kira yıllık 7 milyon olarak belirlenmiş ve cirodan yüzde 20 ve üzeri şartı getirilmiş.
Dünyada bu rakam en çok yüzde 7 ile sınırlıdır. Hatta Türkiye’de bunun örneği yok bile diyebiliriz. Burada yapılması gereken de, kirada rekabet ortamı yaratıp daha sonra yıllık tefe tüfe oranlarıyla da kirayı arttırmak olmalıydı. Başka bir soru işareti de ciro kontrolünü nasıl yapacaksınız?’
Peki, bunun mahsuru ne?
‘Kurumsal firmaların burada yapacakları yatırım çok yüksek olduğundan yüzde 20- 30 gibi ciro payını ödeyemez. Bu tip işletmelerde her şey kayıt altındadır. Böyle yüksek bir ciro buraya kayıt dışını getirir.
Marinalar çok yüksek maliyetlerle işletilen yerlerdir. Alaçatı’da ihaleyi alacak firma şu anda görülüyor ki çok büyük yatırımlar yapacaktır.
Alaçatı Marina'da çekek vinci başta olmak üzere tüm pantonlar, botlar ve yaşam alanları yeniden elden geçirilmek zorunda ve çok büyük bir yatırım gerekmektedir.
Hiçbir kurumsal firma, hem çok büyük yatırım yapıp, hem de cirosunun yüzde 20-30’unu vererek bu marinayı işletemez.’
“15 GÜNDE FİZİBİLİTE YETİŞİR Mİ?”
İhaleye çıkış süresinin 15 gün olduğu vurgulanan değerlendirmede daha sonra şu ifadelere yer veriliyor:
“Bu ihale çıkış şartları önce Çeşme Belediyesi’nin sitesinde vardı. Sonra bir günlük kaldırıldı ve daha sonra resmi gazetede yayımlandı.
Adeta yangından mal kaçırır gibi bir ihale havası var.
Hiçbir kurumsal firma 15 günde fizibilite yapamaz. Bu ihalenin süresinin iki ay, bilemediniz en az bir ay olması gerekirdi."
Yaraş’ın yazısı, bir uyarı ile sona eriyor:
“Bu marina neredeyse bir yıl önce ihaleye edilmeliydi, bir şekilde tüm uyarılara rağmen Çeşme Belediyesi ihaleyi geciktirdi. Şimdi de oldu bittiye getiriliyor gibi bir hava var.
Burada Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a düşen ilk iş, bu ihaleyi hemen iptal edip, doğru dürüst yeni şartname ile daha düzgün bir ihaleye çıkılması.
Eğer Başkan Oran, bunu yapmayacaksa elinde yetki olan Çeşme Kaymakamı, İzmir Valisi ve Ulaştırma Bakanlığı konuya el atmalıdır.”
- Yazının tam metni >>
Ancak bugüne gelindiğinde karşımızda "yapılan" ve “sonuçlanan” bir ihale var.
Alaçatı Yat Limanı’nın 10 yıl boyunca “sahipliği” Filoğlu Histaş’a geçmiş durumda...
Bakalım sonrası nasıl gelecek?
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.