Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
18 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Aegean 600’de Trajedi… Fransız Kadın Yelkenci Hayatını Kaybetti

16 Temmuz 2024, Salı 10:00

7 Temmuz’da başlayan ve rotası Ege Denizi’ndeki 16 Yunan adasını kapsayan Aegean 600’de dün feci bir kaza yaşandı. Balon manevrası sırasında Heaven adlı tekneden iki kişi denize düştü. Biri kurtarıldı ancak 40 yaşındaki Fransız yelkenci o kadar şanslı değildi. Rüzgar hızının 50 knot’ı aşması üzerine aralarında Team Acadia’nın da bulunduğu filodaki toplam 57 tekneden 19’u yarıştan çekildi.


Yunan Açıkdeniz Yarış Kulübü (HORC) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Aegean 600’de trajedi yaşandı. Dikkatler öncü gruptaki çok gövdeli teknelerin finişlerine odaklandığı sırada Girit’in kuzeyindeki Karpatos bölgesinden korkunç bir kazanın haberi geldi.

52’si tek, 7’si çok gövdeli toplam 57 teknenin katıldığı mücadelede, filonun ağırlıklı olarak kümelendiği Santorini - Karpatos bölgesinde rüzgarın hızı sert sağnaklarda 50 knot’ı aştı, dalga boyu ise 2-3 metreye ulaştı.



AĞIR YARALI DURUMDA TEKNEYE ALINDI

Ege Denizi'nin "En vahşi bölgesi" olarak tanımlanan bölgede peş peşe yaşanan broşlar sırasında İspanyol bayraklı Pogo 44 tipi Heaven adlı teknede, başüstündeki iki yelkenci, çarpan iri bir dalganın etkisi ile suya savruldu. Denize düşen ekip üyelerinden biri hafif yaralı durumda kurtarıldı ama 40 yaşındaki Fransız yelkenci Anna Konontchouk o kadar şanslı değildi.

Suya düştükten sonra çift dümen palasından biri talihsiz kadına çarparak ağır yaralanmasına neden oldu.

Fransız, İspanyol, Alman, Kübalı, Ukraynalı ve Litvanyalı 9 kişilik çok uluslu karma ekiple yarışan teknenin skipperı Andrii Prokopenko derhal sahil güvenlik birimlerine acil durum çağrısı yaptı. Ardından sudan çıkarılan talihsiz kadına ekip üyeleri tarafından kalp masajı ve suni solunum yapıldı ancak tepki alınamadı.



Fotoğraf: Protothema.gr


TEKNENİN DÜMENCİSİ GÖZALTINDA

Kısa süre sonra sahil güvenlik botu ile Heaven’e ulaşan acil müdahale ekibi olaya el koydu, ne var ki Anna Konontchouk için yapılabilecek bir şey yoktu. İç organ hasarı nedeniyle yaşamını yitirdiği kayda geçti.

Tekne ve talihsiz kadının cenazesi Girit’in kuzeydoğusunda bulunan Kassos Adası’na götürüldü. Ölümlü kaza nedeniyle Heaven’in skipperı Andrii Prokopenko’nun gözaltına alındığı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.


“BU TRAJİK OLAY HEPİMİZİ MAHVETTİ”

protothema.gr'ye konuşan Yunan Açıkdeniz Yarış Kulübü (HORC) başkanı Yannis Maragoudakis şunları söyledi:

"Mükemmel bir etkinlik yapmak için gösterdiğimiz büyük çabaya ve tüm katılımcıların yarış başlamadan önce heyecanlarını dile getirmelerine rağmen, bu trajik olay hepimizi mahvetti. 40 yaşındaki denizcinin ailesine en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.”


YARIŞTAN ÇEKİLEN TEKNE SAYISI 19’A ULAŞTI

Sert havada yaşanan olumsuzluklar, hasarlar ya da daha fazla risk almak istemeyen 19 tekne 10 Temmuz, 14:30 sularında terk bildirerek yarıştan çekildi.

Filodaki tek Türk ekip olan Vedat Tezman liderliğindeki Team Acadia-KOİ de Rodos yakınlarında terk bildiren tekneler arasındaydı. Ekipte herkesin iyi olduğu ancak tüm balonları parçalandığı için mücadeleden ayrıldıkları öğrenildi.

Marmaris’e yanaşan Vedat Tezman, Oğuz Ayan, Fatih Esen, Emre Şahin Duran ve Canberk Sağlam’dan oluşan Türk ekip, 555 deniz mili mesafeli Deniz Kuvvetleri Kupası’na TP52 Cheetah’ı hazırlamak için ilk uçakla İstanbul’a hareket etti.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Deniz ticaret41 yasında