Reklamı Geç
41ci yılımız deniz ticaret
A.S.P.
İstanbul
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

50’nci yılında Büyük Yarış’ta En Düşük Katılım

09 Temmuz 2021, Cuma 11:03
reklam yerim makale içi

Resmi adı “TAYK-Deniz Kuvvetleri Açık Deniz Yat Yarışı” olmasına rağmen daha çok “Aşşa Yarışı” veya “Büyük Yarış” olarak anılan yat sınıfında yılın en uzun rotalı etkinliğinde bu yıl katılan tekne sayısı 29’a düştü.

Startı yarın saat 13.00’da Çengelköy’den verilecek yarışta filo Bozcaada’da durak yapacak. Mücadele Turgutreis’te tamamlanacak.


Bir yandan pandemi, diğer yanda ekonomi Büyük Yarış’ı da etkiledi. Bu yıl İstanbul-Bozcaada ve Bozcaada-Turgutreis rotasında iki etap halinde düzenlenen yaklaşık 365 deniz mli mesafeli mücadele için 29 tekne kayıt verdi. Bu sayı 2009’dan bu yana gözlenen en düşük katılım oldu.


Her yıl Fenerbahçe DG İstasyon Komutanlığı’nda düzenlenen yarışın teknik toplantısı ise pandemi nedeniyle Zoom platformunda çevirimiçi olarak yapıldı.


START ÇENGELKÖY’DEN VERİLECEK

 



Bu yıl yarım asrı geride bırakan TAYK-Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Açık Deniz Yat Yarışı’nda start yarın (9 Temmuz Cuma) 5 dakika uyarısı ile saat 13.00’da Çengelköy’den verilecek.

IRC0’da 9 olan tekne saysı, son anda Rokoko’nun eklenmesi ile 10’a yükseldi. DHO’nun Tiramola e Ariva yatları da bu grupta yarışacak.

IRC1’de 7, IRC2’de 5, IRC3’te 3, IRC4’te 2, Gezi’de de 2 tekne yer alıyor. DHO, IRC2’deki Arma ve IRC4’teki Zıpkın ile toplamda 4 teknesi ile yarışa katılacak.


FARR 40’LARDAN SADECE 2’Sİ GELİYOR

TAYK Komodoru Vedat Tezman’ın Pinokyo ekibi dört dümencisi ile dikkat çekiyor.

Oğuz Ayan’ın dümen tutacağı ekibe, teknesini Tezman’a kiralayan Ahmet Eker dışında Doğa Arıbaş ve Anıl Berk Baki de dahil oldu.

Borusan Racing-Çılgın Sigma yarışa katılmadı ama dümencisi Orhan Tüker, Levent Karabeyoğlu, Serdar Aral ve Ziya Günay ile birlikte Rokoko’da olacak.

Yarşın gediklilerinden Bülent Atabay’ın Arif Gürdenli dümenciliğindeki Orient Express VI’sı start hattında olacak. Teknesini refitten geçiren Orhan Özdaş da Matrak II’si ile Bora Turan’ın Anything ve Haluk Buzluk’un Team Spirit II’si IRC0’da mücadelenin iddialı ekipleri arasında.  

Farr 40 filosundan yarışa sadece 7 Bela ContiCap ve MESA Sailing Team-Shak Shuka 3 katılıyor.


BAZI TEKNELER BU ROTADA İLK KEZ YARIŞACAK

IRC1’de Oytun Çalışlar liderliğindeki Europen Yelken Takımı-MYA ilk kez Büyük Yarış’a yelken basarken, Atilla Gökova da teknesi Yaris Ati’nı İstanbul’a getirdi. Sinan Sümer ise MAT 1170 Coumbia Alize’yi bu uzun rotada ilk kez test etme fırsatı bulacak.

Bu yıl IRC2’ye yükselen Deniz Akkuş’un Azuree 33’ü “Radika” Targan Hazarhun dümenciliğinde ve İYK'dan Urcun Canel destekli ekibi ile grubunda Logo ve Akkim Kimya Cheese gibi zorlu rakipleri ile mücadele edecek. Bu gruptaki en düşük reytingli tekne ise Ömer Halim Ramazanoğlu’nun A35 Zacapa’sı…    


BİRİNCİ ETAPTA ROTA BOZCAADA

 



Çengelköy’de tüm sınıflara birlikte verilecek startın ardından filo yaklaşık 165 deniz mili mesafeli Bozcaada rotasına yelken basacak.

Rüzgar Marmara ve Ege’de güçlü görünüyor. Tahminler 17-27 knot’lık poyraz (kuzeydoğu) gösteriyor. Akşama doğru biraz düşecek rüzgar, Ege’de tekrar güçlenecek.

Çanakkale Boğazı geçişinde filonun trafik ayırım hattının iskele tarafına geçmesini engellemek için Fatih Bakkaloğlu başkanlığındaki Yarış Komitesi 14 kontrol noktası belirledi.

Hattı ihlal halinde ekiplere yüzde 2 puan cezasından DSQ’ya kadar uzanan yaptırım uygulanacak.

Çengelköy-Bozcaada rotalı yaklaşık 165 deniz mili mesafeli ilk etapta zaman sınırı 11 Temmuz Pazar günü saat 10.00’da dolacak.


SAKIZ KANALI’NDAN GEÇİLECEK   

Bozcaada’dan yaklaşık 200 deniz mili mesafeli Turgutreis rotalı ikinci etabın start düdüğü 12 Temmuz Pazartesi günü saat 10.00’da çalacak.

Filo, Sakız Adası’nın doğusundaki Koyun Adaları’nı sancakta bırakıp Sakız Kanalı'na grecek, ardından “sert civarnaları” ile ünlü Fourni Kanalı’nı izleyerek rotalarını Turgutreis’te Çatal Ada’nın doğusunda kurulacak finiş hattında tamamlayacak.

İkinci etapta yarışın zaman sınırı 14 Temmuz Çarşamba günü saat 12.00 olarak belirlendi.


BÜYÜK YARIŞ, SG KOMUTANLIĞI-DEYH İLE DEVAM EDECEK

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Açık Deniz Yat Yarışı Turgutreis’te tamamlandıktan sonra sıra Büyük Yarış’ın ikinci aşaması olan TAYK-Sahil Güvenlik Komutanlığı-DEYH-IRC Birinciliği’ne gelecek.

Bu yarışta ayrılanlarla filodaki tekne sayısı 15'e iniyor. IRC0 ve IRC1'de 5'er, IRC2'de 4, IRC3'te 1 tekne mücadele edecek.

14-17 Temmuz tarihleri arasında planlanan yarışın 14-16 ve 17 Temmuz günlerindeki programında 3-6 deniz mili mesafeli şamandıra ve 8-12 deniz mili mesafeli coğrafi Koy içi yarışları yer alıyor. Koy içinde günde en çok 3 yarış yapılabilecek.

Çakabey-940 ise 15 Temmuz Perşembe günü Turgutreis-Didim-Turgutreis rotalı yaklaşık 40 deniz mili mesafeli coğrafi rotada gerçekleşecek. Yarışın süresi 14 saat olacak.


Alıntı: TurkSail    

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-

Deniz ticaret41 yasında