İstanbul
27 Aralık, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

1 Nisan Şakalarının Tarihi

01 Nisan 2022, Cuma 13:28

Bir Nisan Şakalarının Tarihi :

 

Nisan bir ile ilgili ilk şakalar 1564’da Fransa'da yapılmaya başlandı. Ortaçağlarda yılbaşı kutlamaları baharla birlikte, 25 Martta başlar, 1 Nisanda son bulurdu. Fransa Kralı IX. Charles zamanında yapılan yenilik hareketlerinde, Papa Gregorius'a yeni bir Hıristiyan takvimi sipariş edildi. Şimdi pek çok ülkenin kullandığı Gregoryen takvimin 1564'te yürürlüğe girmesiyle yılbaşı 1 Ocakta kutlanmaya başladı. Ama bunu bilmeyenler veya bilip de bilmezden gelen Paganlar yılbaşını 1 Nisanda kutlamaya devam ettiler. Bu protestocularla dalga geçmek için onlara çeşitli şakalar, aldatmacalar yapılmaya başlandı. Fransızlar, bu şakalara 'Poisson D'avril' (Nisan balığı) adını verdi. Önce İngiltere'ye ve diğer Avrupa ülkelerine, daha sonra da Amerika kıtasına kadar yayılan bu alışkanlık günümüze kadar geldi.

.

Bir Kaç Örnek : “Şakanın, insanları inandıran komik ve ender rastlanan ögelerin kombinasyonu olması gerektiğini” söyleyen Boese’nden birkaç örnek.

.

• 1 Nisan 1564 : İlk "1 Nisan" şakaları Fransa'da yapılmaya başlandı. Bu yıl değiştirilen takvime göre, eski yılbaşı sayılan Nisan'ın 1'i, yerini yeni yılbaşı 1 Ocaka bırakmaktaydı. Nisan'ın ilk günü yeni yıl kutlamaya alışmış olan halk ve yeni takvim uygulamasını beğenmeyenler, çeşitli şakalar yapmaya başladılar. Fransızlar, bu şakalara Poisson D'avril (Nisan balığı) adını verdiler.

 

• 1957’de İngiliz haber kanalı BBC'nin saygın haber programı 'Panorama', ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda spagetti yetişmeye başladığını duyurdu. Ardından köylülerin ağaçlardan spagettinin hasadını yapmaya başladığı açıklandı. Televizyon kanalına telefon yağmaya başladı. tüm izleyiciler kendi spagetti ağaçlarını nasıl yetiştirebileceğini soruyordu. Telefonu açan BBC yetkilileri de, "bir kutu domates soslu spagettiyi ekin ve tutması için dua edin" yanıtını veriyordu. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı.

• 1962’de İsveç’in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisanda çıkan bir teknisyen, yeni ve çok basit bir teknoloji sayesinde izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesi verdi. Bu yöntem ekranın önüne bir naylon kadın çorabı germekti ve yüz binlerce kişi bu öneriyi gerçekten denedi.

• 1976’da da İngiliz gökbilimci Patrick Moore, 1 Nisan 09.47’de Plüton Jüpiter’in arkasında geçerken sıradışı bir olay meydana geleceğini, gezegenlerin bu dizilişinin Dünya’nın çekim gücünü azaltacağını söyledi. Tam bu anda sıçrayanların havada uçma hissini duyumsayacaklarını söyleyen Moore’un bu açıklaması binlerce kişi tarafından uygulandı.

• 1977’de İngiliz The Guardian gazetesi, Hint Okyanusundaki hayali San Seriffe ada cumhuriyetinin 10. kuruluş yıldönümünü kutlamak için 7 sayfalık ek çıkardı. Ekte cumhuriyeti oluşturan “Yukarı Kasa” ve “Aşağı Kasa” adalarının kültür ve coğrafyası ayrıntılarıyla anlatıldı.

• 1985’te ABD Sport Illustrated dergisi, beyzbol topuna saatte 270 km hızla vuran ve New York Mets takımına transfer olacak Sidd Finch adlı hayali oyuncunun haberini yazdı. Makalede, oyuncunun bu yeteneğini bir Tibet manastırında idman yaparak elde ettiği yazıldı.

• 1992’de sol eğilimli ulusal halk (NPR) radyosu, Richard Nixon’ın “Kötü bir şey yapmadım ve bir kez daha kötü bir şey yapmayacağım” sloganıyla başkanlık seçimlerine aday olduğunu açıkladı. Nixon’ın sesini taklit eden kişi çok başarılı bulundu.

• 1995’te Discover dergisi, Aprile Pazzo isimli bir biyoloğun Antarktika’da kafası yassı kemiklerden oluşan ve Penguenleri yakalamak için buzu büyük bir hızla ısıtan yeni bir tür hayvan türü keşfetiğini açıkladı.

• 1996’de ABD fast food zinciri Taco Bell’in, Amerikan bağımsızlık tarihinin sembolü olan ve Philadelphia’da bulunan özgürlük çanını satın aldığını ve federal hükümetin çanın adını Taco özgürlük çanı olarak değiştirdiğini açıklaması, halka arasında infial yarattı.

• 1998’de “Bilim ve Akıl için Yeni Meksikalılar”, Alabama eyaletinin, Pi sayısını “İncil’den bir anlam katmak” amacıyla 3,0 olarak değiştirdiğini belirten açıklama yayınlamıştı.

• 1998'de Burger King, 'USA Today' gazetesine verdiği tam sayfa ilanda solaklar için özel bir mönü sunacaklarını açıkladı. İlana göre, ülkedeki 32 milyon solak için hazırlanmış bu mönüdeki Hamburger solakların rahatça yemesi için 180 derece dönüyordu. Ertesi gün Burger King, solaklar için hamburgerin şaka olduğunu duyurdu. Ancak günlerce müşteriler gelerek bu mönüden istedi, hatta bazıları sağ elliler için olanının üretilmesini talep etti.

• 1998’de bilim dergisi 'Science and Reason', Nisan sayısında Alabama eyaletinde 3.14 olan pi sayısının değerinin yapılacak oylama ile yuvarlanarak 3.0 olacağı duyuruldu. Bunun üzerine yüzlerce telefonla halk bu kararı protesto etti. Sonunda 2. bir sayı yayınlanarak orijinal makaleye yer verildi, bu evrim teorisiyle ilgili Mark Boslough adlı bir fizikçinin yazısıydı.

 

Sayın Hidayet Saraç göndermiştir.

google