Geçen şubat ayında içinde radyoaktif atık ve tehlikeli atık barındıran Kuito adlı tankerin sökülmek üzere İzmir Aliağaya getirilmesi tartışmalara neden olmuş dava açılmıştı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odasının açtığı davada, İzmir 3. İdare Mahkemesi uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, geminin Türkiyeye giriş yapmadan durdurulması ve radyoaktif denetimden geçmesi için harekete geçtiklerini ama söküme hemen başlandığını ifade etti. Türkiye'ye girdikten sonra bu tankeri tekrar geri gönderme şansımız olmayacağını vurgulamıştık. Elimizdeki bilgi ve belgeleri yetkililerle ve kamuoyuyla paylaşmış Angola'nın derdinin gemiyi elden çıkartmak olduğunu söylemiş, derdimiz ülkemizin suyu, toprağı, işçilerin ve halkın sağlığı demiştik dedi.
Bozoğlu ayrıca yetkililere : Geç gelen adalet, adalet midir? Gemi sökümü bitti mi? Gemi sökümünde çalışan işçilerin sağlıkları hakkında inceleme yapıldı mı? Bu işçiler radyasyona ve tehlikeli atığa maruz kaldılarsa bunun bedelini kim ödeyecek? Gemideki radyoaktif atıklar söküm sırasında/sonrasında yaşanmış olması muhtemel çevre sorunlarının telafisi olabilecek mi? Daha önce kamuoyundan gizlenen, geminin ihale dokümanının 8 'inci maddesinde belirtilen radyoaktif maddelerin sökülmeleri ve konteynerler ile Angola'ya gönderileceği, Angola'nın Kuito'yu sökümünü gerçekleştiren ülkeden radyoaktif atıkları geri alacağı hükmüne uyuldu mu? sorularını yöneltti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.