Halen Gemi Trafik verilerine göre Marsilya limanında görünen METHANIA isimli gaz tankeri için geçtiğimiz günlerde, Fransada geri dönüşüm kararı verilip önce Maltaya gönderilen ardından Methania olan ismi Ethan olarak değiştirilen likit doğalgaz tankerinin sökümü için İzmirin Aliağa Limanına geldiği duyuruldu.
Gemi Söküm Tesisleri önünde yapılan basın açıklamasına Çevre Mühendisleri Odası Yönetim kurulu başkanı Baran Bozoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Onat, ÇMO İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay ve FOÇEP sözcüsü Bahadır Doğutürk katıldı. Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu ve İzmir Şube Başkanı Halil İnay Kınay, Aliağa Gemi Söküm alanında yaptığı basın toplantısında, LNG taşıyıcı geminin asbest ve ozon tabakasına zarar verici gazlar içermesi, dolayısıyla doğa insan ve canlı sağlığına zarar verme riski taşıması, geminin gelme süreci ve yaşananlara dair açıklamalarda bulundu.
Avrupa'nın kabul etmediği "ölüm gemisi" olarak adlandırılan ve Methania olan ismi Ethan olarak değiştirilen likit doğalgaz tankeri söküm için Aliağa'ya getirilmesine yönelik tepkiler sürerken, bir açıklamada İzmir Barosu'ndan geldi. Methania isimli likit doğalgaz tankerinin söküm işlemi için Aliağa'ya demirlemesi üzerine İzmir Barosu tarafından sürecin takip edildiği ve çevreye zararlı içeriği sebebiyle geminin sökümüne karşı hukuki mücadele başlatılacağı belirtildi.
Eğer atık gemide herhangi bir sorun yok ise neden Fransadan alınıp Maltada bayrağı değiştirilmiş ve dolaştırılarak ülkemize getirilmiştir?
Geminin kargo tanklarının cidarın yaklaşık 2500 ton kontamine petrol türevli izolasyon malzemesi bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu malzeme de yine insan ve çevre sağlığına büyük ölçüde zarar verecek niteliktedir. Söz konusu tehlikeli atıklar ülkemize gelmeden sökülmüş müdür?
Neden Önce Çanakkale?
Gemi neden öncelikle Çanakkale bölgesine götürülmüş ve ardından Aliağaya getirilmiştir?
Atık gemilerin ithalatı için bir zorunluluk olan uluslararası geçerliliği olan bir notifikasyon bulunmakta mıdır?
Geminin yanıcı ve parlayıcı madde taşıması nedeniyle yangın söndürme amaçlı ve soğutma amaçlı sistemlere sahip olduğu bilinmektedir. Geminin eski olması nedeniyle söz konusu gazların ozon tabakasını inceltici nitelikte olma ihtimali oldukça yüksektir. Ülkemizin de taraf olduğu Hong Kong ve Basel Anlaşması ve Çevre Mevzuatımızdan olan Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Azaltılmasına İlişkin Yönetmelik Kapsamında bu kimyasal maddelerin ülkemize getirilmesi kesinlikle yasaktır. Söz konusu maddeler toplanmış ve bertaraf edilmiş midir?
Asbeste dair herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Asbestten arındırıldığına dair herhangi bir bilimsel rapor bulunmakta mıdır? Gemide denetim yapılmış ise asbeste dair analiz sonuçları nelerdir?
METHANIA tankeri tepkiler sürerken denizcilerden bu geminin tehlikeli yük envanteri yok mu sorusu geldi. Bilindiği gibi söküme gelen bütün gemiler için bağımsız ve akredite olmuş gözetim firmalarca tehlikeli yük envanteri raporu hazırlanıp Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ilgili birimne verildikten sonra yapılacn incelemeler neticesinde gemiye yanaşma ve söküm izni veriliyor.
METHANIA tankerine karşı gösterilen tepkilere karşılık ilgililerin bu raporu ortaya çıkarmaması da akıllara Bu gemi ile ilgili Tehlikeli Yük Envanteri raporu yok mu? Var ise bu rapor kimler tarafından hazırlandı? Ulaştırma Denizcilik ve haberleşme bakanlığı izin verdi mi? Vermedi mi?
Zehir tankerinin Tehlikeli yük envanteri var mı?
METHANIA isimli tankerin Tehlikeli malzeme envanteri nerde? Kim hazırladı? İzni kim verdi?
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.