Ekonomi Bakanlığı destekleriyle NTV, Özgencil Grubu ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı tarafından 25-26 Ekim tarihlerinde Swissotel İzmirde düzenlenen Ege Ekonomik Forumda Tarihi İpekyolundan Gününüze Ticaret ve Lojistik oturumunda, Türkiyenin lojistik ve denizcilikteki geleceği ele alındı. Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyarın yönettiği oturumda, Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, Çin Uzmanı Andrew Leung ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk konuştu.
DENİZ İPEKYOLU AYAĞINDA YER ALMAYI HAK EDİYORUZ
Dünyada yükün yüzde 88inin denizyolu ile taşınırken, Türkiyede yükün yüzde 90ının karayolu ile taşındığına dikkat çeken Öztürk, Ülkemizin dış ticaretini geliştirmek için bedava otoyol olan denizlerimizden daha fazla yararlanmalıyız. Dünya artık hız çağını yaşıyor. Ne kadar hızlı olursanız o kadar öne geçersiniz. Çinin Tek Kuşak Tek Yol Projesinin Deniz İpekyolu ayağında yer almayı İzmir ve Ege olarak hak ediyoruz. Şangaydan yola çıkıp Londraya giden trene mutlaka binmemiz gerekiyor. Atacağımız adımlarla bu konuda ısrarcı olmalıyız dedi.
ÇANDARLI, PİREYE ALTERNATİF OLMALI
Türkiyenin Çin ile Avrupa hattında önemli bir uğrak noktası olabilmesi için İzmir limanlarının ve yeni yatırımlarla oluşturulacak Ege Lojistik Bölgesinin büyük fırsat sunduğunu belirten Öztürk, Bölgemizdeki bir metrekare rıhtım bile çok değerlidir ve en faydalı şekilde kullanılmalıdır. İzmir Alsancak Limanının Varlık Fonuna devredilmesi, limanı büyütmeye ve ekipmanı modernize etmeye yönelik yatırımları geciktirmemelidir. Aliağa limanları, Anadolu sanayisinin Avrupaya çıkışında İstanbulun en büyük alternatifi haline geldi. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesini acilen Aliağadaki 13 terminale bağlamalıyız. Kuzey Ege Çandarlı Limanı, Türkiyenin 10 senesinin, hatta 20 senesinin projesi. Çandarlı projesinde geç kaldık. Bu nedenle Çinli konteyner hat işletmecisi Cosco, Yunanistanın Pire Limanını 500-600 bin TEUdan 8 milyon TEUluk potansiyele çıkarabildi. Çandarlının kıtalararası aktarmak merkezi fonksiyonu şimdilik kenara koyup projeyi zenginleştirmeliyiz. Çandarlı Limanı, her zaman Pireye alternatif olmalıdır diye konuştu.
EGEYİ KİMSE TUTAMAZ
Öztürk, şöyle devam etti: Lojistik biliminin gerektirdiği tüm altyapılar, demiryolları, karayolları ile bağlantıları olan, çağdaş sistem ile yönetilen, modern, yeni nesil gemilere en kısa sürede ve yüksek verimde hizmet edecek limanlara ihtiyacımız var. Dünyada artık ülkeler değil bölgeler, kentler, limanlar yarışıyor. Egeyi bu yarışta öne geçirmek için lojistik avantajlarımızı en iyi şekilde kullanabilmeliyiz. Denizlideki tekstilci ürünlerini Çeşmeden ro-ro ile, Manisadaki beyaz eşya üreticisi yükünü, Aydındaki kuru meyveci incirini, Afyondaki madenci mermerini İzmir, Aliağa, Dikili, Çeşme veya Çandarlı limanlarından en hızlı ve en düşük maliyetle dünya pazarlarına gönderdiği takdirde, Egeyi kimse tutamaz.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.