Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

Yaz Saati Uygulaması İhracatı Nasıl Etkiledi?

KARAS REKLAM
Yaz Saati Uygulaması İhracatı Nasıl Etkiledi?
Yaz saati uygulaması ihracatı nasıl etkiledi?
Reeklam yerimiz-1
Yaz saatinin sürekli olması ekonomi, finans, ihracat, eğitim, spor ve günlük yaşam alanlarında ciddi sorunlar ve riskler meydana getirdi.

Habere göre ihracatçıların yabancı alıcılarla kontak saatleri ABD ve Orta Amerika ülkeleriyle 1 saate, İngiltere ile 2 saate ve Avrupa ülkeleriyle de 3 saate kadar düştü. Bir çok ihracatçı firma satış yapabilmek için her akşam saat 20.00 - 21.00'e kadar mesai uygulamasına başladı. İhracatçılara göre bu da ek maliyet anlamına geliyor. Avrupa'nın üçüncü hazırgiyim tedarikçisi Türkiye, her an müşterisine cevap vermek durumundayken, şuan da saat farkından dolayı muhatap bile bulamıyor.

"Bu saatle olmaz"
Saat farkından dolayı Türkiye'nin ihracattaki kaybının 13 milyar doları bulabileceği vurgulanıyor. Şimdi ihracatçılar yaz saatinin sürekli olmasından bu yana, aradan geçen yaklaşık 1.5 aylık süreçteki ekonomik kayıpları rakamsal verilerle ilgili makamlara sunarak, bu saatle gidilemeyeceğini dile getirecek. Özellikle batı illerinde henüz hava aydınlanmadan mesailerin ve derslerin başlaması sıkıntıları beraberinde getirdi. Türkiye'nin batı ve doğu illeri arasında 76 dakikalık fark bulunuyor. Yani doğu illerinde mesai 8'de başlarken, batı illerinde de mesainin 8'de başlaması, çalışanların ve öğrencilerin zifiri karanlıkta yollara dökülmesi anlamına geliyor.

Borsada uyumsuzluk
Eskiden Borsa İstanbul'da işlemler 09.15'te başlıyor ve son fiyatlamalar 17.40'ta yapılıyordu. Örneğin, Londra'daki bir finans kuruluşu, eğer Türkiye piyasasında işlem yapmak istiyorsa, yeni düzenlemeyle kış aylarında elini daha çabuk tutmak zorunda kalıyor. Kış aylarında Londra - İstanbul arasındaki saat farkı 3'e çıktığı için Türkiye'de yapılan bir finansal işlem için son emir saatiyle Londra saatiyle 14.40 olması gerekiyor.

İş dünyası şikayetçi
Yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesi, ticaretin büyük bölümünü Avrupa Birliği ülkeleri ile yapan sanayici ve ihracatçılarda da endişeye ve sıkıntıya neden oldu.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, eylül ayı sonunda yaz saatinin kalıcı hale gelmesini eleştirmişti. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün toplam ihracatının yüzde 75'e yakın bölümünü AB ülkelerine yaptığını hatırlatan Şeref Fayat; "Uygulama kalıcı hale getirilirse saat farkı İngiltere ile 3'e, Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerle 2'ye çıkacak. Avrupalı müşteri, günde 2 - 3 saat karşısında muhatap bulamayacak. Oysa biz Avrupa'nın üçüncü hazırgiyim tedarikçisiyiz ve her an müşterimize cevap vemek durumundayız." dedi.

"Türkiye'nin hem ticaretine hem imajına zarar"
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yaz saati uuygulamasının kalıcı hale getirilmesinin Türkiye'nin hem ticaretine hem de imajına zarar verdiğini anlattı. Türkiye'nin en büyük ekonomi partneri olan AB ile farkın, 2 - 3 saate çıkmasının ciddi sıkıntılar meydana getireceğini anlatan Tanrıverdi, ihracattaki kaybın 13 milyar doları bulacağını vurguladı.

Tanrıverdi; "Çalışma saatlerimizdeki uyumsuzluk makası daha da açılacak, öğleden önceki mesaiyi tamamen kaybedeceğiz. Araya yemek tatili girecek. Biz ancak saat 14.00'ten sonra iş görüşmelerine geçebileceğiz. Örneğin İngiltere'den sabah uçağı ile günübirlik Türkiye'ye gelenler, 3 saatlik zaman farkı ile doğru dürüst iş yapmaya fırsat bulamadan ülkelerine dönmek durumunda kalacaklar." dedi.

Türk takımlarının Şampiyonlar Ligi'nde deplasmanda oynadığı maçların başlangıç saatleri de Türkiye saati ile 21.45'ten 22.45'e kaydı. Uzatma ve penaltı atışları olmazsa maçların bitişi devre arasıyla birlikte 00.30'u buluyor.

Elektrik Mühendisleri Odası, kararla, kışın sabah saatlerinde aydınlatma ihtiyacının büyüdüğünü, bunun da cari açık üzerinde negatif etkisi olan enerji faturasını kabartacağını vurguladı ve uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulundu. 


 
Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında