Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
31 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Vapur İhalesindeki Israra Sektör Tepkisi

KARAS REKLAM
Vapur İhalesindeki Israra Sektör Tepkisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi nin ikinci kez çıkacağı vapur ihalesinde yine karbon kompozit ve katamaran tipi teknede ısrar etmesi sektörde hayal kırıklığı oluşturdu.
Reeklam yerimiz-1
Yeni Asır'ın, Büyükşehir'in ikinci vapur ihalesinde de karbon kompozit ve katamaran tipi teknede ısrar ettiği haberi üzerine, sektör temsilcileri Kolay ve Kıran tepki gösterdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ikinci kez çıkacağı vapur ihalesinde yine karbon kompozit ve katamaran tipi teknede ısrar etmesi sektörde hayal kırıklığı oluşturdu. Gemi Mühendisleri Odası Genel Başkanı Osman Kolay, Büyükşehir Belediyesi'nin Karbon kompoziti hafif tekne yapmak için tercih ettiğini, fakat bunun iç Körfez için uygun olmadığını söyledi. Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı (GİSBİR) Murat Kıran da, GİSBİR olarak kesinlikle katamaran olmasın dediklerini fakat katamaran olsa dahi karbon kompozit yerine alüminyum kullanılması durumunda teknelerin daha ucuza malolacağını belediye yetkililerine kanıtladıklarını ifade ederek, "Niye bunda hala ısrar ediyorlar anlamış değiliz. Burada 300-350 milyon liradan bahsediliyor. Bu paraları niye durduk yere sokağa atıyoruz?" dedi.

Yeni Asır Gazetesi'nin Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce iptal ettiği vapur alım ihalesinin şartnamesinde sektörden tepki gören karbon kompozit malzeme kullanımı şartı ile katamaran tipi tekne ısrarından vazgeçmeyi düşünmediğini ortaya koyan dünkü haberi ses getirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan GİSBİR Başkanı Murat Kıran, katamaran tipi teknenin körfez için uygun tekne modeli olmadığını söyledi.

ANLAM VEREMEDİK

"Belediye bu konuda niye bu kadar ısrarcı anlamış değiliz" diyen Kıran, "Tamamen yardımcı olmak, yol göstermek amacıyla GİSBİR çatısı altında bir çalıştay grubu oluşturduk ve 20-25 bin euro para harcayarak bir proje hazırlattık. İçlerinde üniversiteden çok değerli profesörlerin, İzmir Körfez'inde daha önce çalışmış, bölgeyi iyi tanıyan kaptanların, gemi mühendisleri odasının ve dolayısı ile de GİSBİR'i temsilen, konusunda uzman çok değerli kişilerin olduğu 8-9 kişilik bir çalıştay grubu oluşturduk. Bu grup iki ay boyunca çalıştı. Amacımız belediyeye en rantabl, en optimum projeyi sunmaktı, onu da yapıyoruz. Hiç düşünmeden bu parayı feda ettik. Eğer bu parayı feda ettiğimiz halde dinlenmeyeceksek yazık olmuş" dedi.

MALİYET ÇIKARDIK

GİSBİR olarak kesinlikle katamaran olmasın dediklerini fakat katamaran olsa dahi karbon fiber yerine alüminyum kullanılması durumunda teknelerin daha ucuza mal olacağını belediye yetkililerine kanıtladıklarını, maliyet rakamlarını bir bir çıkarttıklarını belirten Kıran sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz İzmir'de iç körfez için katamaran tekne modelini kesinlikle onaylamıyoruz, 'katamaran olmasın' diyoruz. Bu teknelerin havuzlaması var. Bir kere onu nasıl yapacaksın? Bu teknelerin yanaşması, kalkması var. Bunları anlattığımızda hep birşeyler söylediler. En son olarak da 'tersane kuracağız' dediler. Böyle bir saçmalık olur mu? Örneğin, sizin 3-5 tane minibüsünüz var ve siz sahip olduğunuz minibüsler için 'bir servis açayım' diyorsunuz. Böyle bir saçmalık olmaz. İzmir Körfez'i yılın büyük bölümünde imbat rüzgarı alan bir yer. Böyle bir körfezde katamaran tipi tekne koşturmanın ne kadar zor olduğunu hangi kaptana sorarsanız size anlatır. Görünen köy klavuz istemez. Belediyede bu projeyi yapanların niçin bu kadar ısrar etmiş olduklarını anlamış değilim. Bunları duyunca üzülüyorum. Burada 300-350 milyon liradan bahsediliyor. Bu paraları niye durduk yer esokağa atıyoruz anlamış değilim, kendileri bilirler" dedi.

ZATEN KRİZ VAR

GMO Genel Başkanı Kolay ise, "Gemi inşa sektörü ve buna bağlı yan sektörlerde ciddi bir kriz var iken bu para yurtdışına gitmemeli. İptal edilen ilk ihalede geçerli tek teklifi veren Damen firması Türk firması ile konsorsiyum oluşturarak ihaleye girdi ama burada işin kaymağını yabancı firma yiyecek. Bizim ekonomimizde sorun varken, gemi sanayimizde sorun varken 1 liralık işin anlık 9 liralık ekonomik hacim yarattığı bir ortamda bu paraların yurt içinde kalması, ekonomiye katkı sağlaması lazım" diye konuştu. "Arkadaşlarımız alternatifli olarak hem mevcut şartlarda hızı, kapasitesi belli olan ve farklı malzemelerden yapılmış, hızı 10-12 mil olan İzmir Körfezi için bizim önerdiğimiz tekne modellerinin fizibilite çalışmalarını yapıp belediye yetkililerine gösterecekler" diyen Kolay, "Bu çalışma teknelerin hizmette kaldığı süre içinde işletmeye getireceği maliyetleri de gösteren bir çalışma olacak. Bunu beklemeden bir an önce ihale şartnamesini ilan edip ihaleye çıkılmasını doğru bulmuyorum" diye konuştu.


Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında