Uluslararası Taşımacılık Koridoru (ITC) “Kuzey-Güney”, yeni lojistik rotalarının oluşturulmasını da içeren en geniş uluslararası işbirliğinin bir örneği olmalıdır. Bu, Başkan Vladimir Putin tarafından Baykal-Amur Demiryolunun (BAM) emektar inşaatçıları ve işçileriyle inşaatın başlamasının 50. yıldönümü vesilesiyle yaptığı toplantıda belirtildi. Toplantıda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de hazır bulundu. Konuşmanın metni Kremlin'in internet sitesinde yayınlandı.
“Bugün Rusya-Azerbaycan işbirliğinin bir başka alanı da BAM'ın ölçeğine ve tarihsel önemine tekabül ediyor. Kuzey-Güney ulaşım koridorunun gelişmesinden bahsediyoruz. Aslında Kuzey Denizi Rotasını Basra Körfezi'ne bağlıyor ya da bağlayabilir ve bağlamalı da diyebiliriz. Tıpkı gerçek anlamda Birliğin tamamını kapsayan bir inşaat projesi haline gelen ve Birliğin tüm cumhuriyetlerinin çıkarlarına hizmet etmek üzere tasarlanan BAM gibi, Kuzey-Güney ulaştırma koridoru da en geniş uluslararası işbirliğinin bir örneği olmalıdır. Avrasya ülkelerinin ve küresel Güney'in ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak amacıyla yeni lojistik rotalarının oluşturulmasından bahsediyoruz" dedi Vladimir Putin.
İlgili tüm devletlerin projenin uygulanmasına katılmaya davet edildiğini bir kez daha vurguladı. “Biz kendi açımızdan, ortaklarımıza Asya-Pasifik bölgesinin hızla büyüyen pazarlarına erişim imkanı sunmaya hazırız. Bunu başarmak için, ileri teknolojiler temelinde, BAM ve Trans-Sibirya Demiryollarının hızlandırılmış modernizasyonuna ve tüm Doğu demiryolu hattının geliştirilmesine yönelik planlar uygulamayı planlıyoruz." dedi.
Kuzey-Güney ITC projesi hakkında konuşan İlham Aliyev, "yakın gelecekte tüm konular üzerinde anlaşmaya varılacağına" ve "bir büyük projeyi daha hayata geçirmeye başlayacağımıza" duyduğu güveni dile getirdi.
“Azerbaycan topraklarında Azerbaycan-Rusya sınırını Azerbaycan ve İran sınırına bağlayan bir demiryolunun bulunduğunu söylemeliyim. Ancak nakliyecilerin ihtiyaçları bize bu yolun yeni bölümlerini inşa etme ihtiyacını dikte ediyor, böylece bu yol boyunca kargo taşımacılığını artırabilir ve böylece Kuzey'den Hint Okyanusu'na kadar benzersiz bir ulaşım rotası sağlayabiliriz" dedi.
IAA PortNews'in daha önce bildirdiği gibi , Ekim 2023'te Rus hükümeti, VTB Bank'ın Kuzey-Güney ulaşım koridorunun geliştirilmesi için bir proje ofisi oluşturma önerisini destekledi. Proje ofisi, Rusya'nın Azerbaycan sınırından İran limanlarına kadar uzanan yeni bir demiryolu hattının inşasına yönelik yatırım projesiyle ilgili olarak kargo üsleri hakkında bilgi toplayacak ve analiz edecek. Ayrıca tarife kararları, tarifelerin senkronizasyonu, çok modlu ulaşım ve dijital çözümler geliştirme konuları üzerinde de çalışması gerekecek.
Uluslararası ulaşım koridoru “Kuzey - Güney”, St. Petersburg'u İran ve Hindistan limanlarına bağlayacak 7,2 bin km uzunluğunda çok modlu bir rotadır. Avrupa'yı, Basra Körfezi ülkelerini ve Hint Okyanusu'nu Süveyş Kanalı üzerinden birbirine bağlayan deniz yoluna bir alternatiftir. ITC'nin batı ve doğu şubeleri İran'dan geçmektedir: batı şubesi, doğu şubesi demiryolu ile Rasht üzerinden karayoluyla İran'a ulaşım sağlamaktadır. İran'daki son nokta, kargoların deniz yoluyla Hindistan'a taşınabileceği Bandar Abbas limanıdır. Batı kolu Azerbaycan'dan, doğu kolu ise Kazakistan ve Türkmenistan'dan geçiyor. Ayrıca Rusya'dan Hazar Denizi üzerinden İran'a doğrudan deniz taşımacılığı da mümkün.
Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Khusnullin'in belirttiği gibi, Kuzey-Güney ITC boyunca kargo trafiğinin 2025 yılına kadar ikiye katlanarak 30 milyon tona, 2030 yılına kadar ise 35 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.