20 yıllık geçmişe sahip Gemport, 2012 yılında 20 milyon Dolar yatırım hedefliyor. Gemport Yönetim Kurulu Başkanı M. Süha Aktaş, limanların ihtisaslaşması gerektiğini belirterek yük taşımacılığı açısından hızlı tren projesini merakla beklediklerini söyledi.
Türkiye İş Bankası Lojistik Grubu şirketlerinden Gemport, 20. kuruluş yılını yeni rekor ve yatırımlarla karşılıyor. Türkiye'de limanların yüzde 13 büyüdüğü 2011 yılında lokal iş hacminde yüzde 25, toplam konteyner iş hacminde yüzde 72 büyüyen Gemport, 2012 yılında gerçekleştirilecek ilave 20 milyon dolarlık yatırımla hizmet kapasitesini artıracak. İş Lojistik Grubu ve Gemport Yönetim Kurulu Başkanı M. Süha Aktaş, bu yıl gerçekleştirilecek yatırımların önemli kısmını iskele uzatma projesinin oluşturduğunu
söyledi. Aktaş, proje tamamlandığında 18 sıralı, 7 bin 500 TEU kapasiteli Post Panamax gemilere hizmet verebileceklerini kaydetti.
Türkiye'nin ilk özel limanı olan Türkiye İş Bankası Lojistik Grubu şirketlerinden Gemport, kuruluşunun 20. yılında yeni bir rekora daha imza attı. Türkiye limanlarında iş hacminin yüzde 13 oranında büyüdüğü 2011 yılında, Gemport lokal iş hacminde yüzde 25, toplam konteynır iş hacminde yüzde 72 artış kaydetti. Gemport'u bu büyüme oranına geçen yıl gerçekleştirilen 463 bin konteynır elleçlemesinin ulaştırdığını belirten Süha Aktaş, bu başarıyla bu yıl Türkiye'nin en büyük ilk 5 limanı arasında girdiklerini
söyledi. 2011 Aktaş, "Kurulduğumuz 1992 yılından bu yana pek çok ilke ve başarıya imza attık. Bu başarıların temelinde, başta yılların deneyimine sahip nitelikli kadrolarımızın yanı sıra küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalara rağmen teknolojik gelişmeleri takip eden büyüme odaklı yatırımlar bulunuyor. Bu anlayışla bu yıl da 20 milyon dolarlık rıhtım ve vinç yatırımı gerçekleştirildi. Hedefimiz, vizyoner yatırımlar ve teknolojik altyapımızda sağladığımız gelişmeler sayesinde Gemport'un ihracat ve ithalatçı
müşterilerimiz için cazibe merkezi özelliğini korumak" dedi.
2012'DE HEDEF 20 MİLYON Dolar
Aktaş, Gemport'un 700 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Güney Marmara'nın en büyük limanı olduğunu söyledi. 2007-2011 arasındaki yatırımların toplamının 60 milyon Dolar olduğuna dikkat çeken Aktaş, 2012 yılına ilişkin projelendirilmiş yatırım tutarının 20 milyon Dolar civarında olacağını ifade etti. Bunun önemli kısmını iskele uzatma ve makine-ekipman yatırımına ayırdıklarını kaydeden Aktaş, proje tamamlandığında, 18 sıralı ana hat gemilerine daha etkin hizmet vermeye başlayacaklarını anlattı.
Yanaşma kapasitesini artıracak iskele uzatma yatırımının yanı sıra bu yıl makine ekipman parkına yapacağı ilave 100 tonluk 7. vinç yatırımıyla tahmil-tahliye hizmetlerini de hızlandıracaklarını anlatan Aktaş, hareket sayılarındaki artış sayesinde gemi yanaşma kalkma sürelerinin daha da kısalacağını, bu gelişmenin liman verimliliğini daha da yukarıya taşıyacağını belirtti.
Aktaş, bu yıl ayrıca gümrüksüz sahalarda 48 bin metrekarelik çok amaçlı depo projesiyle müşterilerinin depo ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılamaya hazırlandıklarına vurgu yaptı. Gemport'un 1992 yılında Türkiye'nin ilk özel sektör limanı olarak kurulduğunu, 2000 yılında Türkiye İş Bankası Grubu'na katıldığını hatırlatan Aktaş, bu tarihten sonra Marmara Bölgesi'nde gelişen sanayinin ihtiyaçlarına hızlı yanıt verebilecek bir liman oluşturmak için yatırımlara hız verdiklerini söyledi. Liman içinde iç
boşaltma, tam tespit, muayene, numune gibi hizmetlerin daha sağlıklı şartlarda yapılabilmesi için 5 bin 500 metrekare sundurma inşa ettiklerini kaydeden Aktaş, "6 bin metrekare A tipi kapalı genel antrepomuzu hizmete açtık. Gümrüksüz CFS sahasında günlük 600 adet dolum kapasitesiyle 24 saat kesintisiz iç dolum yapmaya başladık. Bunların dışında 40 bin metrekarelik maden depolama saha yatırımıyla da dökme maden cevherini konteynerize ederek ihracata önemli bir kapı açmış olduk" diye konuştu.
SEKTÖR BÜYÜYOR
2011 yılında, 463 bin konteynır "elleçleyerek" Türkiye'nin ilk 5 limanı arasına girdiklerini belirten Aktaş, "Bu rakamın 332 bini lokal iş hacmi, 132 binini transit iş hacmi olarak gerçekleşti. Sektörün yüzde 13 civarında büyüme gösterdiği bir dönemde Gemport olarak lokal iş hacmimizde yüzde 25'lik, toplam konteynır iş hacmimizde ise yüzde 72'lik büyüme başarısına ulaştık. Bu büyümeye bağlı olarak, 2011 yılı Ekim ayında 50 bin 66 konteynır elleçleyerek bir başka rekora daha imza atan liman olduk" diye
konuştu.
"GEMPORT Bursa'NIN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI"
Gemport Limanı'nın Türkiye ihracatının en büyük kalemini oluşturan otomotiv sanayiinin merkezinde bulunduğuna dikkat çeken Aktaş, otomotiv sektörünün hızlı ve kaliteli hizmet ihtiyacını karşılayabilmek için gerçekleştirdikleri yatırımlarla da Türkiye'de bir ilke imza attıklarını belirtti. Aktaş, "Limanımızda bulunan 4 katlı otopark alanımıza ilave olarak, 8 katlı bir otopark alanını daha tamamladık. Böylece anlık 6 bin 500 araç stoklama imkanı oluşturduk. İş hacmi bakımından Türkiye'nin en büyük araç
terminaline sahip olduk. Bu yatırım, 2011 yılında Bursa Bölgesi'ndeki otomobil ihracat ve ithalatzfd müşterilerimiz için caziının yüzde 62'sini oluşturan 273 bin aracın limanımızdan dünyaya açılmasına fırsat sağladı. Bu gelişme ile Gemport Türkiye'nin en çok araç ihracatının gerçekleştiği liman haline geldi" açıklamalarında bulundu.
TÜRK FINDIĞI GEMPORT'TAN DÜNYAYA DAĞILIYOR
Aktaş, Gemport'taki teknolojik altyapı yatırımlarıyla iş sürelerini kısalttıklarını, her tür ürünün uluslararası standartlarda depolanmasına imkan sağladıklarını belirterek, "Dünyanın en önemli fındık üreticisi olan Türkiye, 2011 yılında 250 bin ton fındık ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye'den gerçekleştirilen toplam fındık ihracatının yüzde 20'si, deniz yoluyla gerçekleştirilen fındık ihracatının ise yüzde 85'i limanımızdan yapıldı. Geçen yıl Gemport'tan çeşitli ülkelere 50 bin ton fındık gönderildi"
ifadelerini kullandı.
Gemport'un tedarikçilerle birlikte yaklaşık 3 bin kişiye ekmek kapısı olduğuna söyleyen Aktaş, elde edilen başarıları sosyal sorumluluk projeleriyle halkla paylaştıklarını bildirdi.
Aktaş, Türkiye'nin limanlaşma sürecinde geçmiş dönemlerde doğru yönetilmediğini belirterek, son yıllarda Ulaştırma Bakanlığının başlattığı projelerin bu konuda önemli adımlar olarak gösterilebileceğini söyledi.
Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu projeler 2003-2004 yıl da dahil olmak üzere yabancı kuruluşlar tarafından yapılıyordu. Onların raporları yayınlanıyordu. Bu hem döviz israfıydı hem de doğru tespitler yapılmıyordu. Ulaştırma Bakanlığı 2005 yılında bu konuda bir çalışma başlattı. Geçen sene 2010 yılında bu konuda ciddi çalışmalar kaydedildi. Bu çerçevede artık limanların daha doğru projelendirildiği bir dönem başladı."
"LİMANLAR İHTİSASLAŞMALI"
İhtisas limanları konusunda bakanlık tarafından yönlendirmelerin başladığına dikkat çeken Aktaş, "Özeleştiri olarak biz konteynırdan bahsediyoruz. Araçtan da bahsediyoruz. Bizim genel kargo tarafımız da var. Bir zamanlar 2,5 milyon ton kapasitemiz vardı. Şu anda 1 milyon tona düştük. Dolayısıyla bizim bunu bırakmamız lazım. Çünkü biz konteynır ve araç üzerinde ihtisaslaştık. Bu yolda yürümemiz lazım. Rekabet şartları ve çevre limanların bu şartlara uymadığı sürece biz de gelen talepleri karşılama yönüne
gidiyoruz. Bundan sonra sadece belirli proje yüklerini kabul ediyoruz. Asıl işimiz konteynır ve araçtır" dedi.
"DEMİRYOLU AĞI Bursa İÇİN BÜYÜK EKSİKLİK"
Aktaş, ulaşımın limancılık sektöründe çok önemli olduğunu dile getirerek, Ulaştırma Bakanlığının yürüttüğü hızlı tren projesinin öneminden bahsetti. Demiryolunun Bursa için büyük bir eksik olduğunu kaydeden Aktaş, "Bursa'nın en büyük eksikliği. Özellikle limanlar için en büyük eksik. Tren taşımacılığı diye çok önemli bir bacağımız yok. 2005 yılında toparlandıktan sonra bölgede ne yapılacak dediğimizde bu konuda tren çalışmalarına başladık. İlgili kurumlarla temasa geçtik. Proje komitesi oluşturduk.
Ankara ile temas halindeyiz. Bu tren bağlantısını bir an önce kurulması için baskı oluşturduk. Bir yolcu treni projesi var. Benim Binalı Yildırım ile yaptığımız ziyarette bize söylenen yolcu taşımacılığına paralel olarak ikinci bir yolu süratle çekeceğiz. Bu da yük taşımacılığı için olacak. Bölgedeki liman ve tesislerin taşın altına elini sokması için onları da projeye dahil edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Gemport Limanı'nda 850 metre uzunluğunda 12 ila 36 metre su derinliğine sahip 8 adet rıhtım bulunuyor.
?Türkiye Limanları Dünya Limanları ile Yarışıyor?
Türkiye limanları dünya limanları ile yarışıyor. Güney Marmara'nın en büyük limanı olan Gemport, 2011 yılında yüzde 25 büyüyerek Türkiye ortalamasının üzerinde bir grafik sergiledi
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.