Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

Türk şirketlerin yurtdışı liman sayısı 50’ye gidiyor

KARAS REKLAM
Türk şirketlerin yurtdışı liman sayısı 50’ye gidiyor
Türk şirketleri yurtdışında 8 liman yatırımı daha yaparak 29 limana ulaştı. Sayı 50'ye gidiyor
Reeklam yerimiz-1
Yurtdışı liman yatırımları 2 milyar doları geçti. Türk şirketleri halen 29 limanda ortak veya işletici olarak faaliyet gösteriyor. Satın alınan veya ortak olunan liman sayısının önümüzdeki yıllarda 50’ye yaklaşması ihtimali yüksek.
En büyük yatırımcı Yıldırım Holding
Yılport Holding’in portföyü 20 liman ve 6 kara terminalinden oluşuyor. 10 milyon TEU konteyner, 22 milyon ton kuru yük ve genel kargo, 2.15 milyon metreküp sıvı yük ve 850 bin CEU araç elleçleme kapasitesine ulaştı. 2016 itibariyle portföyünün toplam tahmini değeri 3 milyar doların üzerinde. Yılport, Drewry’ın sıralamasında 15’inci büyük küresel oyuncu. Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, “2016 altın yıllardan biri oldu. 10 limandan oluşan Tertir portföyü aldık. Yüzde 80’ine sahip olduğumuz İsveç’teki Gävle Konteyner Terminali’nin kalan %20’sini, aynı limanda Baltic Sea Gateway’in yüzde 100’ünü aldık. Ağustos 2016’da Ekvador’da Puerto Bolívar Limanı’nın 50 yıllık satın alma ve devir sözleşmesini imzaladık. Latin Amerika’nın en büyük konteyner limanını inşa edeceğiz. Bu yıl, ABD’nin en büyük liman operatörü Ports America’nın satış ihalesinde ikinci turu tamamladık. 2017’de bu süreci de başarıyla tamamlayıp dünyanın ilk 10 global liman işletmecisi arasına yükselme hedefimize bir adım daha yaklaşacağız” dedi.


Geçen yıl yurtdışında 42 satın alma yapıldı
Geçen yıl Türk şirketleri yurtdışında 42 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirdi. Deloitte Türkiye’nin ‘2016 Yılı Yurtdışı Birleşme ve Satın Almalar Raporu’na göre Türk şirketlerinin yurtdışında gerçekleştirdiği birleşme ve satın almaların toplam işlem hacmi 2.3 milyar dolar oldu. İşlem sayısı geçmiş yıllarla paralel seyrederken, işlem hacmi ise son beş yılın en düşük seviyesinde kaldı. Bununla birlikte, son on yılda Türk şirketlerin yurtdışında gerçekleştirdiği toplam 292 adet birleşme ve satın alma işleminin toplam hacmi 26.3 milyar doları buldu.
Yatırımcılar Avrupa’ya açılıyor
Avrupa bölgesi, hedeflenen pazarlar arasında 2016’da da 1.2 milyar dolarlık 32 adet işlemle öne çıktı. Avrupa’yı 5 işlem ile Kuzey Amerika takip etti. Türk şirketler Bangladeş, Burkina Faso ve Ekvador gibi ülkelerde de ilk satın almaları yaptı. Yatırımlarda altyapı, üretim, restorancılık ve otelcilik sektörleri ilgi gördü. Son on yılda Türk yatırımcıların yurtdışında en çok ilgi gösterdikleri sektörler gıda-içecek, enerji, gayrimenkul, altyapı ve üretim olarak sıralandı. Doğuş Grubu restorancılık ve otelcilik sektörüne yoğun ilgi göstererek sektördeki 8 adet işlemin tamamına imza attı. Yıldırım Holding, Global Liman İşletmeleri ve Ekol Lojistik öne çıktı. Ayrıca, MNG Holding madencilik sektöründe özellikle Afrika bölgesine yönelik 3 adet işlem gerçekleştirdi. Geçen yıl Türk şirketlerinin yaptığı toplam 42 satın almanın 20'sinde hedef şirketin yüzde 100'ü satın alındı.

 
Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında