Türk Loydu, klaslamanın en önemli kuruluşu IACS'ın 12. üyesi oldu. Türk Loydu, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün danışmanı statüsünde uluslararası bir kuruluş olan IACS'ın 12. üyesi olarak kabul edildi.
Bü karar Türk denizcilik sektöründe sevinçle karşılandı. Basın açıklamaları birbirini kovaladı. Ne var ki bu açıklamalarda başta Türk Loydu yeni yönetimi olmak üzere, tüm açıklamalarda IACS üyesi olabilmek uzun zaman dilimi içinde büyük çaba gösteren eski Türk Loydu başkanının (Türk Loydu Vakfı 2015-2017, 2017-2020, 2020-2023 dönemleri Yönetim Kurulu Başkanı ) Cem Melikoğlu adı nedense görmezden gelindi. Bir teşekkür bile edilmediği bizim dikkatimizi çekti.
Biz de konu hakkında Cem Melikoğlu ile Türk Loydu Nasıl IACS üyesi olduğuna dair bir röportaj gerçekleştirdik. İşte O röportajımız;
Deniz Ticaret Gazetesi
Cem Bey, siz 2015-2023 yılları arasında tam 8 sene, üst üste 3 dönem Türk Loydu Vakfında Başkanlık yaptınız. Süreci en iyi bilenlerden ve en çok emek verenlerdensiniz. Türk Loydu’nun IACS süreci nasıl başlamıştı?
Nazik sözleriniz için teşekkür ederim. Öncelikle, sorularınıza vereceğim tüm cevapların ancak önceki başkan olarak verebileceğimi, yorumlarımın benim kişisel görüşlerim olacağını belirtmeliyim. Türk Loydu Vakfının kurumsal görüşü ve güncel durum için mevcut yönetim ile konuşmanız gerekir.
Türk Loydu 1962 yılında Gemi Mühendisleri odası tarafından kurulmuştur. Ülkemiz Denizciliği için ne kadar önemli bir hamle olduğunu kimse inkâr edemez. Dünya Klas Kuruluşları Birliği IACS ise 11 Eylül 1968’de Almanya’nın Hamburg şehrinde ABS (ABD), BV (Fransa), DNV (Norvec), GL (Almanya), LR (İngiltere) ve NK (Japonya) klaslarının katılımlarıyla merkezi Londra’da olmak üzere kurulmuştur. IACS’ın Dünya çapında etkili, dünya denizciliğinde söz sahibi bir kuruluş haline geldiğini hepimiz biliyoruz. Türk Loydu’nun IACS üyelik sürecinde ilk denemesi 30.09.2010 tarihinde Prof Dr Mustafa İnsel’in Başkanlığında yapılan başvuruyla başlamış olan uzun soluklu bir yolculuktur. İlk deneme maalesef başarılı olamamış ve üyelik denetim süreci bile tam olarak tamamlanamamıştır. Ancak bütün engellemelere rağmen meşaleyi ilk ateşleyen Prof. Dr. Mustafa İnsel Başkanıma cesareti ve bizlere açmış olduğu yol için teşekkür ederim. Bana birçok konuda yol gösteren ve örnek olan değerli bir akademisyen, yönetici ve değerli bir dostumdur Mustafa Hocam.
Türk Loydu nasıl IACS oldu? Kısaca anlatabilir misiniz?
Türk Loydu Vakfının 2015-2023 yılları arasında 3 dönem üst üste başkanlık yapmış biri olarak, size bu yolculuğun benim başkanlık görev sürelerime denk gelen kısmını anlatabilirim.
2015 yılının Nisan ayında Türk Loydu’nda Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanlığa seçildiğimde hem büyük bir heyecan hem de büyük bir şok yaşamıştım. Dile kolay, zor yerlerden geçmekte olan,çok önemli bir milli kuruluştu Türk Loydu. Yönetim olarak ilk ele aldığımız konulardan biri de bir süredir konuşulan IACS üyeliği konusuydu. Dünya klaslama pazarının %90’dan fazlasını elinde tutan, uluslarası öneme sahip, tüm dünyanın Kabul ettiği bir birlikti IACS. Peki, Türk Loydu gerçekten IACS üyesi olmak zorundamıydı? IACS üyesi olmasak ne olurdu, kendi kabotaj sularımızda hizmet veren bir kuruluş olarak kalsak ne kaybederdik?
Öncelikle bu soru net bir şekilde cevaplanmalıydı. Bu nedenle kurum içinde kapsamlı bir anket çalışması yaptırdık ve Türk Loydu personeline en öncelikli hedefin ne olması gerektiğini sorduk. Anket sonuçlarında tam da beklenildiği gibi, yaklaşık %95 gibi ezici bir oranla IACS üyeliği hedefi öne çıkmıştı. Elbette Türk Loydu gibi bir kuruluşun ülkemiz sınırları içinde sıkışıp kalması düşünülemezdi. Büyüyen Türk Denizciliği ile doğru orantılı olarak biz de büyümeli, uluslararası alanda kendimizi ispatlamalı ve IACS üyesi olmalıydık. Bizi kuran çok değerli Gemi Mühendisi büyüklerimizin bize çizdikleri vizyon doğrultusunda ilerlemeliydik. IACS üyeliği konusunda Personelimizin tam desteğini aldıktan sonra ikinci aşamaya geçtik ve Türk Loydu’nun iç organizasyon yapısını yabancı danışman kuruluşlardan alınmış önerilerden de faydalanarak IACS üyesi diğer üyelerle rekabet edebilecek bir hale getirmeye çalıştık.
2015 yılının ortasında Londra’ya giderek IACS yetkililerini ofislerinde ziyaret ettik ve Türk Loydu’nun düşmüş olan üyelik başvurusunu tekrar aktifleştirdik. Türk Loydu aday kuruluş statüsünü geri kazanmasını sağladık. Zorlu süreç tekrar başlamıştı.
2017 yılında başlayan IACS üyelik denetimlerimiz mevcut prosedüre göre IACS’ın kabul etmiş olduğu az sayıda denetleme kuruluşlarından seçeceğiniz biri ile yapılmakta. Bir takvim yılı içinde gerçekleşip tamamlanması gereken denetimlerin sonunda bu denetleme kuruluşu aday klas kuruluşu ile ilgili bir sonuç raporu vermekte. Raporun özeti bu klas kuruluşu “IACS’a üyeliğe uygundur veya değildir” şeklinde olmakta. Takvim yılı içinde yani yılın son gününe kadar denetimleriniz bitmezse, başvurunuz başarısız olarak değerlendiriliyor ve herşeye tekrar sıfırdan başlamak zorunda kalıyordunuz. Denetçi kuruluştan yıl sonunda olumlu rapor çıkarsa, IACS Yönetim Kurulu bu raporu değerlendirerek üyelik işlemini belirlenen süreler içinde görüşüp (yaklaşık 3 ila 6 aya arasında) onaylıyor veya red edebiliyor.
Bizden başka bir aday kuruluşun olmadığı süreçte ilginç bir gelişme oldu. Türk Loydu’nun 2017 yılındaki başvurusunun denetimleri devam ederken, hatta sona gelmişken, IACS yıl sonuna doğru üyeliğe adaylık kriterlerini değiştirdiğini açıkladı. IACS , aday kuruluş olabilmek için gerekenler listesinin en başına aday klas kuruluşunun IMO (Dünya Denizcilik Örgütünden) GBS kuralları onayı (Goal Based Standards) almış olması gerektiğini ekledi.
Elbette başvuru kriterlerine daha başka ek zorlaştırıcı kriterler de eklenmişti. Ama en zoru ve hatta imkansız gibi gözükeni GBS onayının alınması idi. IACS’ın bilmediği bizim de GBS onayı alabilmek için IMO’ya başvuru hazırlıklarımızı gizli olarak yürütttüğümüzdü. Dolayısıyla IACS yeni üyelik kriterlerini açılayarak Türk Loydu’nun adaylığını değerlendiremiyeceğini ifade etmesinden hemen sonra bizim IMO’ya GBS onayımız için başvuru yapmamız sanırım beklenmedik bir etki yaratmıştı. Dünya klası olmak kolay değildi, her şeyi ince ince düşünüp satranç oynar gibi hamlelerimizi planlamamız gerekiyordu.
Süreç boyunca IACS ve QACE (AB Denetleme kuruluşu) Londra ofisleri ziyarete dilerek maç oynanırken kural değiştirilmesi hakkındaki hoşnutsuzluğumuzu belirten çeşitli toplantılar yapıldı.
Tradenews gibi bilinen yabancı yayın organlarında yayınlanan Türk Loydu’nu tanıtan ve IACS üyelik sürecindeki kural değişiminden hoşnutsuzluğumuzla ilgili haberler yerine ulaşmış, istediğimiz baskıyı oluşturabilmiştik. IACS bu değişimin konseyce planlandığı , Türk Loydu’nun üyelik başvurusuna denk gelmesinin bir tesadüf olduğu şeklinde açıklama yapmak zorunda kalmıştı.
Artık önümüzde zorlu bir süreç vardı. Bir karar vermek zorundaydık. IACS üyeliğinin Türk Loydu’nun öncelikli hedeflerinden olduğunu, gerek sahip olunan teknolojik altyapı gerek kalite standartları anlamında oldukça ileri seviyede bulunan Türk Loydu’nun yükselişinin önlenemeyeceğini iyi biliyorduk. Yönetim kurulumuz bu konuda oldukça net ve kararlıydı, hiç bir şekilde geri adım atılmayacaktı.
Oldukça kısa bir zamanda IMO’ya GBS onayı için başvurumuzu yapıp, yıl içinde ön denetimleri tamamlayıp 2018 Aralığında yapılacak olan IMO’nun MSC-100 toplantısında başvurumuzun oylanmasının sağlanması IACS’ın hiç beklemediği bir aksiyondu sanırım. Oldukça zorlu geçen IMO toplantısında, IACS üyesi ülkelerin tüm muhalefetine rağmen, alnımızın akıyla IMO’dan GBS onayımızı almıştık. IMO’dan onay alabilen IACS dışında tek klas kuruluşu olmuş ve IMO literatürüne klas dendiğinde “IACS+Türk Loydu” ifadesini sokmuştuk. Açıkçası IMO’dan GBS onayımızın alınması başarısı çok önemliydi ve gerçek anlamda IACS yolculuğumuzda başarıya giden yolda çok önemli bir kırılma noktasıydı.
Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO’nun GBS uygulaması gereğince 150 metre ve üstünde Akaryakıt ve Kimyasal Tankerlerinin, Dökme Yük Gemilerinin yeni inşaatı klaslamalarını yapabilmek için, ilgili klas kuruluşunun kurallarının IMO tarafından denetlenmesi ve doğrulanması gerekmekte. Bugüne kadar GBS kapsamında yalnızca IACS üyeleri yetki alabilmişti ve IACS’ın yeni üyelik kuralları gereğince en önemli olan ve aşılmaz zannedilen ilk kriter başarıyla aşılmıştı.
Önümüze konan engelleri bir bir aşıyorduk. Türk denizcilik sektörünün dünya pazarlarında çok güçlü bir konuma geldiğini ve IACS üyesi olmuş bir Türk Loydu’nun bu duruma çok olumlu katkılar sağlayacağı açıktı. Türk Loydu’nun IACS Konseyinde hak ettiği yerini alması için çalışmalarımızı son süratle devam ettirecektik.
Türk Loydu'nun uluslararası standartlarda bir klas kuruluşu olduğu artık kabul edilmiş, Paris MoU'da elde edilen başarılı sonuçlar, 17 yıldır “yüksek performanslı klas kuruluşu” olarak kalmamız ve IMO GBS onayımızla yerimiz bir ölçüde perçinlenmişti. Artık bir üst aşamaya geçip IACS üyeliği ile Türk Loydu’nun dünya pazarlarında hak ettiği yerini almasını sağlayacaktık.
2019 yılında IACS’ın yeni kurallarına uygun olarak üyeliğe aday olduğumuzu belirterek yeni başvurumuzu yaptık. Ancak sağlam adımlarla, en doğru ve engellenemez biçimde ilerlemeyi hedefliyorduk. IACS’ın başvuran kuruluşları denetlenmesi için yetki vermiş olduğu bağımsız üç denetleyici kuruluştan en zorlu olanı DEKRA’yı seçtik.
IACS’ın içinde yer alan ABS, DNV-GL, LR gibi büyük klasların tercih ettiği DEKRA’nın denetiminden geçebilmemiz üyelik başvurumuzun sağlamlığını güçlendirecekti. Kimseden korkumuz yoktu, kendimize, kurallarımıza ve yapımızın sağlamlığına güveniyorduk. DEKRA ile geçen bir yıllık hazırlık sürecini takiben, kendimizi tam olarak ele alıp, denetimlere hazır hale getirdikten sonra, 2020 yılında IACS denetimlerimizi başlattık. Hedefimiz 2020 sonuna kadar denetimlerimizi başarıyla tamamlayıp IACS üyeliğimizi 2021’de ilan etmekti. Ancak ince ince yapmış olduğumuz planlarımız bazı beklenmedik faktörlerden etkilenmişti. Tüm dünyayı sararak, tüm ülkeleri ve dünya ticaretini etkileyen, bizleri evlerimize hapseden Covid-19 Korona pandemisi herşeyi allak bullak etmişti.
Bizi denetlemek için seçilmiş olan deneyimli bir Hintli denetçimizi koronadan kaybetmiştik. Bırakın seyahat etmeyi, kimse yerinden kıpırdayamıyordu. İstemeye istemeye Mart 2020’ye kadar başarıyla gerçekleştirmiş olduğumuz 2020 denetim planlarımızı IACS ile uzlaşarak önce 2021’e sonra da 2022’ye ötelememiz gerekmişti.
Ancak, süreci boş boş bekleyerek değil, kendimizi geliştirerek, teknik alt yapımızı iyileştirerek geçirmiştik. Uzun zamandır yapmış olduğumuz dijitalleşme yatırımlarımızın faydalarını pandemi sürecinde yakından deneyimlemiş, yeni sistemlerimizi test etme şansını bularak sahada başarıyla uygulayabilmiş ve kendimizi geliştirmiştik. Pandeminin zorluklarını Türk Loydu için önce fırsata sonra avantaja çevirmiştik. Gururla söyleyebilirim, bugün bu sayede bir çok IACS üyesinden daha iyi ve verimli çalışan dijital programlarımız ve verimli e-sistemlerimiz bu sayede ortaya çıkmıştır.
Bir çok IACS üyesi klas kuruluşu ile başkan düzeyinde yüz yüze görüşmeler yapmış, bir çoğu ile işbirliği protokolleri imzalamış, Türk Loydu’nu kendilerine tanıtmıştık. Bizimle işbirliği yapmanın kavga etmekten daha faydalı olacağını, Türk Loydu’nun seviyeli ve başarılı, kendini sürekli geliştiren bir klas kuruluşu olduğunu göstermeye çalışmıştık. Sanırım başarılı da olduk.
IACS ile olan teknik çalışmalarımızı iyice geliştirmiştik. Eskiden kabul edilmediğimiz çalışma gruplarına artık katılmakta, katkı vermekteydik. IACS üyeleri ile birlikte “IACS Klas Transfer Veri Tabanına” erişim hakkı almıştık. Tüm klas transferi raporlamaları IACS veri tabanı üzerinden yapılmaktaydı. IACS’ın yıllık kalite komitesi toplantılarına bir üye gibi davet edilmekte ve düzenli olarak katılmaktaydık. Yıllardır sanki üye olmuşuz gibi IACS kurallarını sıkı sıkıya uygulamamızın ve yapmakta olduğumuz kendimizi geliştirme çalışmalarımızın faydalarını görmeye başlamıştık.
Tüm dünyada IACS Tüzüğünde tarif edilen “Klas Kuruluşu” tanımına uygun olan ve üyelik sürecini başlatabilmiş tek klas kuruluşuyduk.
2022 yılında Ocak ayında denetlemelerimize erkenden Ocak ayında başladık. Ancak belirtmeliyim ki denetimler oldukça zorlu geçmekteydi. Zira IACS’ın denetleme kuruluşu DEKRA’nın yanı sıra IACS’ın gözlemcileri, Avrupa Birliği gözlemcileri, ve hatta zaman zaman IMO gözlemcileri denetimlerimize hep birlikte oldukça kalabalık bir ekiple katılmaktaydılar. Oldukça zorlu ancak başarılı, çok sayıda denetim geçirdik. Süreçte sayısız denetçi sorularına başarıyla yılmadan cevap veren tüm sörveyörlerimize, teknik ekibimize ve yöneticilerimize, yönetim kurulumuza teşekkür ederim, çok çalıştılar, çok emek verildi, çok alınteri döküldü.
01 Kasım 2023 tarihinde Türk Loydu’nun IACS üyesi olduğu resmi olarak IACS web sitesinden ilan edildi. Bu tarih bence Türk Denizciliğinde bir milattır, önemli bir dönüm noktasıdır.
Bu vesile ile 2015-2017 yılında birlikte çalışmış olduğum başta Başkan Vekilim, Sn Atilla Çiftçigüzeli, Sayman Üyemiz Sn Halim Mete, üyelerimiz Sn Atilla Oksay, Sn Sevgi Unan, Sn Kaan Tunçelli, Sn Serhan Gökçay, Sn Erdal Gedikoğlu ve Sn Lütfü Savaşkan’a , 2017-2020 yıllarında yönetime yeni katılmış olan Sn Ferhat Acuner, Sn Prof Dr Hakan Akyıldız, Sn Gürsel Gürçay, Sn Gürsel Yıldız ve Sn Akif Eroğlu’na 2020-2023 yıllarında görev yapan Başkan Vekilimiz Sn Ufuk Teker ve Saymanımız Sn Ferhat Acuner ile yenilenen üyelerimiz Sn İlker Özyıldız, Sn Serdar Yaraş’a ve Sn Yılmaz Onur'a teşekkür ederim. Burada Lütfü Savaşkan’a ayrıca teşekkür etmem gerekir.
2015 -2017 döneminde Yönetim Kurulu üyeliği yapmış olmasına rağmen kendisine ihtiyaç duyulduğunu öğrenince mevcut kurulu düzenini derhal bırakarak, en ufak gurur yapmadan Türk Loydu’na hizmete koşmuş ve IACS sürecinde Genel Müdürlük ve TL UDH AŞ Başkanlığı gibi çok kritik görevleri başarıyla üstlenmiştir. Beraber çalışabilme onuruna eriştiğim yukarda saydığım tüm Vakıf Yöneticilerimize ve başta Lütfü Bey olmak üzere TLUDH AŞ’de görev yapmış tüm değerli yönetim kurulu üyelerimize, Sn Okan Çetin, Sn Ayfer Adıgüzel, Sn Kemal Akşar, Sn Ahmet Selim Kılıç’a ve tabi ki tüm Türk Loydu ailesine teşekkür ederim. Başarı şüphesiz ekip çalışmasıyla gelmiştir.
Bize destek veren değerli müşterilerimizi ayrıca anmak gerekir. Gemilerini, işletmelerini IACS’ın denetimine açarak, bize destek veren armatörlerimize, tersane ve şirketlerimize, Statü Gemi Kiralama ve Tic Ltd Şti; Sn Bülent Dandin’e, S.S. Erdek Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifine; Sn Eyüp Aksoy’a, Çeliktrans Tersanesi; Sn Ahmet Ötkür’e ve Sn Volkan Urun’a, Kuruoğlu Kardeşler Sağlık Eğitim ve Denizcilik Tic Ltd Şti; Sn Sinan Kuru’ya, Mustafa Okanoğulları; Sn Suat Okan’a, Cenk Gemi İşletmeciliği; Sn Atilla Yener’e, Atasoy Denizcilik Ticaret ve Sanayi Ltd Şti; Sn Recep Atasoy’a, Akaylar Deniz Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş.; Sn Kenan Akay’a, Çapa Denizcilik Nakliyat; Sn Metin Şener’e, Data Hidrolik Makina San.A.Ş.; Sn Cem Hüroğlu’na, Hakan Elektrik Otomasyon Şirketi; Sn Ahmet Zurnacı’ya süreçteki tüm destekleri için teşekkür ederim. Türk Loydu için yapmış oldukları fedakarlıkların ve desteklerinin ne kadar önemli ve değerli olduğunu bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isterim. Adını atladığım, unuttuğum varsa beni bağışlasın, kayıtlarımı ve bilgisayarımı ayrılırken Türk Loydu’nda bıraktım. Hatırlayabildiklerim bunlar.
Yönetiminiz boyunca, 8 sene ciddi emek vermişsiniz, üyeliğin de sizin zamanınızda olmasını istemez miydiniz?
2023 Nisan ayının sonunda yapılmış olan son genel kurulumuzda Türk Loydu Vakfı Genel Kurulu, Gemi Mühendisleri Odasının görüşleri doğrultusunda sürecin yeni bir yönetim ile devam etmesini uygun gördü. Neticede bu bir bayrak yarışıdır, hizmet devam edecektir. Genel Kurulumuzun kararına saygı duymak ve milli kuruluşumuz olan Türk Loydu için elimizden gelen tüm desteği sunmamız gerekir. Ben eski bir başkan olarak Türk Loydu’nun başarılarıyla her zaman gurur duyarım ve duymaya da devam edeceğim, gereken yerde gereken desteği her zaman sunarım. Türk Loydu hepimizindir.
Peki Türk Loydu IACS Üyesi oldu, ne değişti? Ülkemize, denizciliğimize ne faydası olacak?
Basitçe anlatmaya çalışayım. Klası IACS olan bir geminin satış fiyatının diğer gemilere göre daha yüksek olacağı piyasada bilinen bir konudur. Klası IACS olan bir geminin değerinin satış sırasında kabaca en az 1-2 milyon dolar fark edeceğini varsayabiliriz. 500 gemi üzerinden ortalama bir hesap yaparsanız, 1 Kasım 2023 itibarıyla IACS klası olan gemilerinin değeri yaklaşık 1 milyar dolar değer artışına tabi olacağını var saymak yanlış olmaz. Çok daha önemlisi ve beni asıl mutlu eden konu, Türk Loydu’ndan sertifikalı yan sanayi ürünlerinin artık IACS sertifikalı ürünler haline gelmesidir. Yan sanayimizin ihracatta önü mutlaka açılacaktır. Dünya pazarlarında daha rahat hareket edebileceğiz, daha rahat satışlar yapabileceğiz. Savunma sanayisi ürünlerinde, özellikle denizcilik yan sanayimizde ihracatımız artacak. Nasıl bir pozitif zincir etkisi oluşturabileceğini tahmin edebiliyorsunuzdur.
Görev yapmış olduğunuz dönemlerde neredeyse tüm IACS kuruluşlarını Başkan düzeyinde ziyaret ettiniz. Bu ziyaretleri neden yapmıştınız?
Tüm ziyaretlerde çok ciddi olduğumuz, IACS’ın yeni üyesi olmayı hedeflediğimizi, herhangi bir ayrımcılık değil sadece adil muamele beklediğimizi ifade ettik, Türk Loydu’nu daha iyi tanımalarını sağladık. Tüm sistemlerimizi IACS standartlarına getireceğimizi ve teknik kadrolarımızla IACS’ın geliştireceği kurallara gönüllü olarak katı vermeye hazır olduğumuzu vurguladık. Ancak daha önemlisi hemen hemen hepsi ile ayrı ayrı iş birliği anlaşmaları imzaladık. Bu anlaşmalar bugüne hazırlıktı. Zira üye olduktan sonra birdenbire uluslararası yapılanmalara gitmek kolay değildi ama gerekecekti. Elbette bir geçiş süreci olacaktı. Geçiş sürecinde diğer IACS üyeleri ile yaptığımız iş birliği anlaşmalarının bize çok katkılar sağlayacağını planlamıştık. Tabi ki şimdiki yeni yönetim ne düşünür bilemem, muhtemelen kendi daha detaylı planları vardır. O zamanın şartları ve zorlukları içinde yapabildiklerimiz bunlardı.
Türk Loydu’nun IACS üyelik sürecinde inkâr edilemez hizmetleriniz ve çok değerli katkılarınız vardı. Türk Loydu’ndan ve Gemi Mühendisleri Odasından sizi arayıp teşekkür eden oldu mu? Ne Türk Loydu’nun ne Gemi Mühendisleri Odasının duyuru ve haberlerinde sizin adınızı nedense göremedik.
Mevcut Vakıf Yönetim Kurulu üyelerinden, Gemi Mühendisleri Odası üyelerinden arayıp teşekkür eden, tebrik eden, sevinçlerini ve mutluluklarını benimle paylaşan elbette birçok kişi oldu. Başkan düzeyinde ise henüz ne Türk Loydu’ndan ne Gemi Mühendisleri Odasından özel olarak arayan olmadı. Ama Sn. Oral Erdoğan ve Sn Bülent Hüseyinoğlu kadir-kıymet bilen, emeğe saygıları olan ve fakat çok yoğun çalışmalar içinde olan meslektaşlarımdır, fırsat bulamamışlardır, uygun bir zamanda ararlar diye düşünüyorum. IACS üyeliği çalışmalarında benimle birlikte birçok kişinin emeği geçmiştir. Neticede daha önce de ifade ettiğim gibi Vakıf Yönetim Kurulu Üyeliği, Başkanlık görevi bir bayrak yarışıdır. Ben kişisel olarak Türk Loydu’ndaki görevimi ve misyonumu başarıyla tamamladığımı düşünüyorum, gönlüm ve vicdanım çok rahat. Elde edilen başarı ile gurur duyuyorum ama başarı hepimizindir, tüm Gemi Mühendislerinindir, tüm Vakıf Delegelerimizindir, daha da önemlisi Türk Denizciliğinindir. Artık önümüzde çok yeni, geniş ve büyük ufuklar var. Türk Loydu Vakfının yeni yönetimine başarılar diliyorum. Bundan sonra hep birlikte nasıl daha iyisini yapabiliriz, nasıl dünya çapında gelişebiliriz, onu düşünmek ve yeni yönetime elimizden geldiğince destek olmak lazım. Türk Loydunun IACS üyeliği Türk Denizciliğine hayırlı olsun.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.