Royalmar Denizcilik işletmesinde bulunan Kenan Mete gemisinin kaptanı Vehbi Kara, gemi Mısır’da tutuklandığı için 25 Haziran 2020’den beri hapis hayatı yaşıyordu. Bir yıldan fazla bir süredir Mısır'da mahsur kalan kaptan artık evine dönüyor.
Kenan Mete gemisi Mısır’ın Süveyş Kanalı’ndaki Adebiya Limanı’nda 25 Haziran 2020’de borçları nedeniyle tutuklanmıştı. Geminin Gürcistan, Hindistan, Rusya, Suriye, Türkiye ve Ukraynalı toplam 25 personeli bulunuyordu. Mısır yetkilileri, mürettebatın karaya ayak basmasına izin vermemişti. 14 Aralık’ta ise gemide koronavirüs vakaları tespit edilmesinin ardından, gemi karantinaya alınmıştı. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'nun (ITF), devreye girmesiyle gemi personeli ülkelerine gönderilmişti. Ancak Mısır makamları, kaptan Vehbi Kara’yı gemi hacizden satılıncaya kadar adli muhafız olarak atamıştı.
Türk kaptan, gemide tek başına yaşamaya başlamış ve yazdığı mektuplarda, yardım talebinde bulunuyordu. 14 Şubat'ta, Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği’nin de çabalarıyla Mısırlı yetkililer, kaptan Vehbi Kara’nın gemiden inmesine izin vermiş. Kara, Adebiya’daki Kızıldeniz Oteli’ne yerleştirilmişti. Ancak bu kez de Kara'nın otelde esareti başlamıştı. Kaptan Kara, geminin bir an önce satılmasını ülkeye geri dönmeyi bekliyordu.
ITF, Kaptan Vehbi Kara'nın serbest bırakılması için aylarca süren çalışmalarının ardından Türkiye'ye döneceğini belirttiler.
Kaptan Kara yaptığı açıklamada, “Denizcilik işi en iyi durumda bile zordur. 14 ayda hayatta kalabildim çünkü ITF her zaman yanımdaydı. P&I'ye ve Türkiye Büyükelçiliği'ne de ayrıca teşekkür ederim.” diye konuştu.
Kara'nın hikayesi, 'MV Aman' gemisinin personeli Muhammed Ayşa'nın ki ile benzer bir durum taşıyor. Muhammed Ayşa da "lanetli gemi" MV Aman'ın mürettebatına 5 Mayıs 2017'de katılmıştı. Ayşa, Mısır kıyısında terk edilmiş olan gemide yalnız başına geçirmek zorunda kaldığı 4 yılın ardından, Nisan ayında evine, Suriye'ye dönmüştü.
Kara'nın serbest bırakılmasıyla birlikte, ITF: "Mısır gibi liman devletleri, terk edilmiş mürettebatın eve dönmesine yardım etmek için ahlaki bir göreve sahiptir. Mısır, şimdi yasal vasilik sisteminde reform yapma fırsatına sahip ve umarız bu fırsatı değerlendirir” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.