Bu kapsamda yoğun testlere maruz kalan ATMACA Gemisavar Füzesi, ilk defa, geçtiğimiz ay Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilen MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korvetine entegre edildi. TCG KINALIADA’nın, Kasım 2019 tarihinde ATMACA ile atışlı bir test icra etmesi ve bunun akabinde ise sistemin 2020 yılından itibaren envantere alınması planlanıyor. Ayrıca ATMACA’nın, suüstü platformlara ek olarak sualtı platformlarından yani denizaltılardan da kullanılması amaçlanıyor.
Bu doğrultuda bir sunum gerçekleştiren Roketsan Taktik Füze Sistemleri İş Geliştirme Takım Liderliği’ne göre; ATMACA Gemisavar Füzesi entegre edilen denizaltı platformlarının; torpido kovanları aracılığıyla içerisinde ATMACA Füzesi bulunan kapsülü ateşlemesi, denizaltıdan ateşlenen kapsülün satha çıkması, ATMACA’nın satha çıkan kapsülden ayrılıp motor çalıştırması ve hedef süüstü platformuna yönelmesi tasarlanıyor.
Yapılan sunumda, Milli Gemisavar Füzesi ATMACA’nın (220km menzil), Türk Deniz Kuvvetleri ve birçok ülke donanması tarafından halihazırda kullanılmakta olan Harpoon Gemisavar Füzesinden (140km menzil) üstün olan özelliklerinden bazıları hakkında da açıklamalarda bulunuldu. Yapılan açıklamaya göre ATMACA Gemisavar Füzesi; düşük radar kesit alanına sahip olması ve Super Sea Skimming yani su sathına yakın uçuş yapabilmesi sebebiyle, hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebiliyor. ATMACA’nın hızını 0.85 Mach olarak baz alırsak, bu durum, hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon süresi tanıyor. Bu sebepten ötürü, ATMACA tarafından hedef alınan platformun, ATMACA’yı kolay kolay bertaraf edemeyeceği düşünülüyor.
Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, “Gelişmiş 3B Görev Planlama” özelliğine sahip. Bu özellik sayesinde ATMACA operatörü mürettebat, ATMACA’nın hedefine giderken izleyeceği rotayı önceden planlayabiliyor ve rota bacakları ekleyebiliyor. Hedef platformun Ege denizinde yer alan bir adanın arkasında bulunduğunu düşünürsek; fırlatılışından itibaren Super Sea Skimming özellikle seyir alan ATMACA, hedef platformun önünde yer alan adanın etrafından dolaşabilmekte veya ani bir şekilde yükselme-alçalma yaparak hedefi imha edebilmektedir. Aynı zamanda Meteksan Savunma tarafından geliştirilen KEMENT Taktik Veri Bağı’na sahip olan ATMACA, fırlatılıştan sonra dahi rota bilgisi güncelleme yapabilmektedir. Kaynak: SavunmaSanayiST
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.