Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Trol Balıkçılığı Bitirdi

KARAS REKLAM
Trol Balıkçılığı Bitirdi
Zeki Hazer, trolle avlanma nedeniyle körfezdeki 600 balıkçı ailesinin geçiminin sekteye uğradığını söyledi.
Reeklam yerimiz-1
Gemlik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Hazer, trolle avlanma nedeniyle körfezdeki 600 balıkçı ailesinin geçiminin sekteye uğradığını söyledi. 1 Eylül’de başlayan ve 15 Nisan’da sona eren avlanma sezonu ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Zeki Hazer, “Kaçak avcılık serbest, yasal avlanma sıkıntılı hale geldi. Bir türlü yaptırım uygulanmayan ve önüne geçilemeyen trolle avcılık, balıkçılığı ve balığı bitirdi” diye konuştu.

Şubat ayına kadar Hamsi konusunda iyi bir sezon geçirdiklerini anlatan Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Hazer, bu tarihten sonra orta ve büyük balıkçı teknelerinin paydos ettiğini söyledi. Bu sezon İstavrit, Çinekop, Palamut ve Lüfer konusunda az olması nedeniyle büyük güçlük çektiklerini vurgulayan Zeki Hazer, “Umduğumuz gibi bir sezon olmadı. Gemlik Körfezinde denize çıkan irili ufaklı 150 balıkçı teknesinin tamamı zarar etti. Bunda en büyük etken trolle avlanmanın önüne geçilememesidir. Mudanya Sahil Güvenlik Komutanlığı bu konuda yetersiz kalmıştır. Biz yasal bölgelerimizde balık nakil belgesi konusunda titiz davrandık. Ancak trolle avcılık konusunda ilgilenmesi gerekenler, ilgilenmediler. Her gece körfeze 10-15 arasında trolle avlanan büyük tekne açıldı. Şikâyetlerimiz ise görmezden gelindi. Denetimlerde, küçük balıkçıya baskı uygulanırken, trolle avlananlar elini kolunu sallayarak körfezi bitirdi. Trol nedeniyle orta ve küçük balıkçı denize ağ atamadı. Trolle avlanmanın önüne geçilmezse, önümüzdeki yıllarda balık nesli tehlike altına girecek. Balıkçılık da tarihi bir meslek olarak anılarda kalacak” dedi.

Trolle avlananların Uludağ Üniversitesi Gemlik Yerleşkesi ve Kayıkhane Mevkiindeki mendireklerden kaçak yükleme yaptığını ifade eden Zeki Hazer, konuyu Başbakanlık İletişim Merkezi, İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dilekçelerle ilettiklerini açıkladı.

Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi’nin yanı sıra, Gemlik Balıkçıları Denizi Çevreyi Koruma ve Yaşatma Derneği, Narlı, Kurşunlu, Mudanya, Güzelyalı ve Kumyaka Su Ürünleri Kooperatifleri ile birlikte büyük mücadele verdiklerini kaydeden Zeki Hazer, “Trol ve lamba ile avlanmanın önüne geçilmeli” diye konuştu.

40 metreden büyük sanayi gırgırlarının da 140 değnek mesafede avlandığına dikkat çeken Zeki Hazer, bu mesafenin yasal olarak 90 kulaç olduğunu anımsattı. Bu nedenle büyük tekneler büyük avlar yakalarken, orta ve küçük balıkçının perişan olduğunu vurgulayan Zeki Hazer, Gemlik’te 600 balıkçı ailesinin geçim zorluğu çektiğini açıkladı.

Tüm olumsuzluklara rağmen umutlu olduklarının altını çizen Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Hazer, “Trolle ve lamba ile avlanmanın önüne geçilip, değnek mesafesi konusunda hassas olunursa, önümüzdeki yıl bol ve ucuz balık olabilir. Denetim ve yaptırımların artmasını, şikâyetlerimizin değerlendirilmesini istiyoruz. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Gemlik, Kumla, Kurşunlu ve Güzelyalı’ya yaptığı arıtma tesisi de körfezin geleceği açısından bizleri mutlu ediyor. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye teşekkür ediyoruz. İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Sayın Cumhurbaşkanımızın da ilettiğimiz sorunlara duyarlı olacağını umuyoruz. Ancak şunu diyebilirim ki, 8 aylık avlanma sürecinde Gemlikli balıkçılar zarar etmiştir” dedi.
Google play

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında