İstanbul
28 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
akson

Tersanelerin Sorunları Masaya Yatırıldı

Tersanelerin Sorunları Masaya Yatırıldı
İMEAK Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan ERDEM , tersanelerin sorunlarının çözümü için Şube Meclis Toplantı Salonunda toplantı düzenledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölgesi, tersanelerin sorunlarının çözümü için düğmeye bastı. Hükümet tarafından tersane yatırımcılarına destek verilmesi gerektiği belirtilen toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem, tersanelerin 5084 sayılı yasadan çıkartılarak; Tuzla ve Yalova tersanelerinde olduğu gibi, ciro üzerinden bedel alınması veya yapılan yatırımın bankalara teminat gösterilmesi için Tuzla ve Yalova'da olduğu gibi irtifak hakkının verilmesini istedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölgesi, bölgedeki tersanelerin sorunlarını çözümü için devlet erkanını biraraya getirdi. Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, Ahmet Çolakoğlu, Kdz.Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli TSO Başkanı Arslan Keleş, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, AK Parti İlçe Başkanı Av. Saffet Bozkurt, Kdz.Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı İ. Necati Günay, STK liderleri, tersaneciler ve basın mensupları katıldığı toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem; tersanecilerin 5084 sayılı yasadan çıkartılarak Tuzla ve Yalova tersanelerinde olduğu gibi ciro üzerinden bedel alınması veya yapılan yatırımın bankalara teminat gösterilmesi için Tuzal ve Yalova'da olduğu gibi irtifak hakkının verilmesinin istedi.

"TERSANELER 5084 SAYILI YASADAN ÇIKARILSIN"

Erdem'in konuşması şöyle:

Sayın Recep Tayip Erdoğan 2003 yılında Ereğli ye denizcilik camiasının ve benim misafirim olarak geldiğinde bu bölgenin tersaneler bölgesi olası talebimizi olumlu karşılamış ve onay vermiştir. Bunun üzerine yatırımcılarımız Karadeniz bölgesinde ve Ereğli’de tersane kurmak için devletten yer tahsisi istemiştir. Devletimiz tersane kuracak yatırımcılarımıza 5084 sayılı yasayı çıkararak bedelsiz olarak yer tahsisi yapmıştır. 5084 sayılı yasanın iki önemli ayağı bulunmaktadır.

A Yatırım: Bunun üzerine yatırımcılar proje üstünden deniz dolgusu üst yapılar ve makine parkı olmak üzere yatırım tutarlarını

B istihdam: Çalışacak işçi sayısı

Yatırımcılar Fizibilite hazırlayarak Ulaştırma Bakanlığına sunmuşlardır. Bunun üzerine 2006 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü de tahsislerini yaparak yatırımcıların önünü açmıştır.

2006 yılından 2009 yılına kadar deniz dolgularını üst yapılarını makina parklarını tamamlamaya çalışarak gemi inşaya başlamıştır. Bütün bunları hiçbir kredi almadan öz kaynakları ile yapmışlardır. Gemi İnşa piyasasının kriz öncesinde olumsuz sinyaller vermesine rağmen Ereğli’deki tersane sahipleri kendilerinden emin bir şekilde hem yatırımlarını yapmışlar hem de piyasayı takip etmiş ve almış oldukları siparişleri değerlendirerek bölgeye Katma değer ve istihdam sağlamışlardır. Bu azim ve kendi öz sermayeleri ile Bu üç yılık süre içerisinde tersanelerimizde çeşitli amaçlarda 41 farklı türde toplam 250.000 DWT gemi inşa ederek yurt dışına ihraç etmişlerdir. Bu ihraç edilen gemilerin bedelleri Merkez Bankamıza dolar olarak girmiştir. Bu tersanelerimizin 2009 yılındaki istihdam sayısı 7000 sigortalı, 2500 taşeron işçisi olmak üzere 9500 kişidir. Yani ERDEMİR’den 1,5 kat daha büyük. Bunları aileleri ile hesap edersek 48.000 kişi bu tersanelerimizden ekmek yemiştir. Tekrar altını çizerek söylüyorum bütün bu kazanımlar firmaların öz kaynakları ile yapılmıştır çünkü 5084 sayılı yasa ile verilen tahsis alanları devredemez, satılamaz ve kiralanamaz şerhi koymuştur. Hatta başka iş koluna geçmesi, ortak bile alması yasa gereği engellenmiştir. 5084 irtifak hakkı ve tapu vermediği için bu yatırımlar bankalara teminat olarak da gösterilememiştir. Bu tersanelerin bazısı 5 bazısı 10 bazısı da 20 milyon dolar civarında öz kaynaklarıyla yatırım yapmıştır.

Gelelim 2009 yılına! Dünyada ve Türkiye’de gemi inşa sanayi durma noktasına gelmiştir. Sebebi de dünya ticaretindeki küresel daralmadır. Bilhassa Çin ve Hindistan’ın ithalat ve ihracatındaki daralması ve küçülmesi bu krizin en büyük etkenidir. 2020 yılına kadar bu 11 yıl süre için de Dünya ve Türkiye de gemi inşa sanayi durma noktasına gelmiştir. Türkiye’deki çoğu tersaneler sipariş alamamış, Yalova ve Tuzla tersaneleri ise bir elin parmakları kadar sipariş almışlardır.

Karadeniz de ve Ereğli de yatırım yapan bu tersanecilerimiz tersanelerini ve yatırımlarını bankalara teminat gösteremedikleri ve sipariş alamadıkları için devlete taahhüt ettikleri yatırımlarını tamamlayamamışlardır. Çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalmışlardır. Bir kısmı borçlarını ve hatta personeller alacaklarını bile ödeyemeyecek duruma gelmiştir. Bu gün, geçmişte 9500 kişiye direk istihdam sağlayan bu tersanelerimizde şimdi ise 450 kişi çalışmaktadır.

Şimdi istihdam konusuna gelelim. Yukarıda izah ettiğimiz şartlar dâhilinde yatırım yapan tersanecilerimiz istihdam taahhütlerini tutturamamıştır.

Gelelim bu güne, yatırımını tamamen veya kısmen tamamlayan tersanelerimiz istihdam konusunda da taahhüt ettikleri rakamların %100 ünü tutturamamışlardır. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü hedeflerini tutturamayan bu tersanelerimizin tahsislerini iptal etmiştir.

Sonuç olarak; Sayın Milletvekillerimiz, Sayın Valimiz, Sayın Kaymakamımız, Sayın Belediye Reisimiz ve Ak Parti İl Başkanımız, Talebimiz yukarıda izah edilen şartlar altında;

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafında tahsisleri iptal edilen tersanecilerimizin 5084 sayılı yasadan çıkarılarak Tuzla ve Yalova tersanelimizde olduğu gibi ciro üzerinden bedel alınması veya yapılan yatırımın bankalara teminat gösterilmesi için Tuzla ve Yalova’da olduğu gibi irtifak hakkının verilmesi,

-Yukarıdaki ihtimalin olumsuz değerlendirilmesi durumunda talebimiz; tersane tahsislerinin devletimizin vereceği muayyen süre kadar uzatılmasıdır ki; bu tersaneler içinde Madenci gemi sanayi kurulduğu tarihten itibaren klaslı 37 adet gemi inşa edip yurt dışına ihraç etmiştir.

Sayın Milletvekillerim Sayın Valim Sayın Kaymakamım devlet bize deniz kenarında arazi vermedi, elektrik, su, bina vermedi. Bizler, denizleri doldurduk bütün birikimimizle bu devlete artı değer kazandırmaya çalıştık. Edebali’nin çok güzel bir sözü var. İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN....

Biz saksıda çiçek miyiz sulayıp gübre koydukça büyüsün yeşersin açsın. Biz ve tersaneciler müteşebbisiz. Biz saksıda yetişmiyoruz. Bizi saksıda yetiştiremezsiniz. 1970 yılında İrfan Erdem’in başlattığı ve dönemin en büyük gemilerinin inşa edildiği tersanecilik sektörünün Yaklaşık 50 yıllık bilgi/birikimini ve tecrübesini bir çırpıda yok sayamayız. Çünkü bu bilgi/birikim ve tecrübe ile bölgede büyük işler başardığımızı hem biz, hem bölge insanı, hem de iştigalimizle ilgili Kamu kurumları ve sektör bilmektedir. Bu meslek bizlere atalarımızdan miras kaldı.

En nihayetinde; buradaki tersaneci arkadaşlarımızın uygun piyasa koşulları ve imkân verildiğinde geçmiş yıllarda neleri başarabildiğini anlatmaya çalıştım. Yukarıda anlatılan hususların tekrar gözden geçirilerek Bu ülkenin milletvekilleri olarak ve devlet olarak sizlerden yardımınızı istiyoruz...

Erdem'in ardından söz alan AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, toplantıyı düzenlediği için Erdem'e teşekkür ederek; toplantının tersaneler için hayırlara vesile olmasını diledi. Erdemir'in ve tersanelerin kurulmasında İrfan Erdem ve Erdem ailesinin büyük emekleri olduğunun altını çizen Türkmen; "Tersanelerin çözümü için biraradayız", dedi.

"İLİMİZİN SORUNLARINI MASAYA YATIRACAĞIZ"

Türkmen'in ardından söz alan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, tersanelerin sorunlarıyla birlikte ilin tüm sorunlarının Ereğli'de masaya yatırılacağının altını çizerek; "Ereğlimizin sorunlarını çözmek için biraraya geldik. Bugünkü gündemimiz tersanelerle birlikte Zonguldak'ın genel sorunları olacak. Bütün sorunları burada İrfan Bey sayesinde masaya yatıracağız", dedi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve AK Parti Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar ve Ahmet Çolakoğlu'nun kısa konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI