Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
kongsberg

Tersaneler boş, deniz de yük kalmadı

KARAS REKLAM
Tersaneler boş, deniz de yük kalmadı
Türkiye’deki siyasi gelişmelerdeki dengesizlikler, denizcilik sektörünün de her alanına yansıdı. Tersaneler sipariş alamadı, kuru yük ve konteyner taşımacılığında ise büyük düşüş var.
Reeklam yerimiz-1
Son yılların en kötü günlerini yaşayan denizcilik sektöründe gemi inşa ve taşımacılıkta büyük bir düşüş gözlendi. Sektörün toparlanması yeni hükümetin kurulmasıyla ve sektöre gerekli desteğin verilmesiyle sağlanacak.

Gemi inşada sipariş durdu, ihracat yüzde 10 geriledi. Taşımalarda da büyük düşüş yaşandı. Taşımacılıkta petrol fiyatlarının düşmesi ve ticaretinin artması nedeniyle tanker taşımacılığı nispeten iyi ancak kuru yük ve konteyner taşımacılığında büyük düşüş var. Gemi inşada Norveç gibi petrol geliri olan ülkeler Türk tersaneleri için en önemli pazardı. Bu ülkelerin petrol geliri düşünce siparişler de azaldı. Ayrıca son aylarda artan terör olayları nedeniyle gemi siparişlerinin komşu ülkelere kaydığı dile getiriliyor.

DTO Başkanı Metin Kalkavan, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak ve Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel denizcilik sektöründeki yapılanmada yeni hükümete büyük pay düştüğünü bellitiler.  Metin Kalkavan, “Gemi inşa için çok zor geçen yıllardan birini yaşıyoruz. Çok az sipariş geldi. Son yıllarda kuzey ülkeleri offshore pazarıydı. Ancak petrolün düşmesi o piyasayı durdurdu. Geçmişten gelen projeler devam ediyor. Teminat sorunu devam ediyor. Bakanlar Kurulu kararına rağmen KGF uygulanmıyor” dedi. 

Gemi inşada sektörün dengesini bozan önemli etken ise finansman sorunsalı. Krediyle yapılan gemilerde, değer kaybı gerekçesiyle bankalar firmaların tekrar kapısına dayanarak ek teminat istiyorlar. Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel, “Veremezsen git başka bankaya, benim kredimi kapat diyorlar. Piyasada temizlik hareketi var, bankalar fonlar kaçıyor” diye bellirtti.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, özellikle bürokrasiye dikkat çekerek, “Bürokrasi tamamen durdu, devlet çalışamaz hale geldi” dedi. İhracatta ekimde yüzde 10 civarında düşüş olduğunu belirten Bayrak bu yılın 1.1 – 1.2 milyar dolar seviyesinde kapanacağını kaydetti. Bayrak, ayrıca tersane yatırımlarında, Milli Emlak’ın arazileri geçici tarzda kiralamasının yabancı isteklileri korkuttuğunu söyleyerek bu yüzden yabancı sermaye çekemediklerini belirtti.

Armatörlerin son dönemler de yaşanan terör olaylarından korktuğu belirtilerek, siparişlerin Romanya’ya gittiğine dikkat çekildi. Denizcilik sektörü, seçimin gündemden kalkmasını ve bürokrasinin düzene girmesini bekliyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi
Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında