Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANININ KAPSAMI GENİŞLİYOR

KARAS REKLAM
TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANININ KAPSAMI GENİŞLİYOR
Taşımacılık ve perakende satış yapan istasyonlar olmak üzere Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı’nın kapsamının genişlediğini ifade etti.
Reeklam yerimiz-1
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Burak Ciga, tehlikeli maddelerin hayatımızda çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek, “Gündelik hayatımızda tıkanan lavaboyu açmak için kullandığımız çözücü, havuzlarımızı temiz tutmak için kullandığımız klor, tırnaklarımıza sürdüğümüz oje gibi birçok ürün, aslında ADR anlaşmasında yer alan tehlikeli maddeler. Diğer yandan söz konusu tehlikeli maddelerin üretiminde olduğu gibi paketlenmesinde, taşınmasında ve diğer tüm süreçlerde küçümsenmeyecek bir tehlike potansiyeli bulunuyor” dedi. Özellikle taşıma alanında tehlikeleri en aza indirebilmek için Tehlikeli Maddelerin Uluslararası Karayolu Taşınmasına Dair Avrupa Anlaşması (ADR)’nın, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) tarafından düzenlenmiş olup, 30 Eylül 1957 tarihinde Cenevre’de imzalandığını ve 29 Ocak 1968 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Burak Ciga, ‘Türkiye tarafından da kabul edilen ADR anlaşması, tehlikeli maddelerin ‘karayolunda güvenli bir şekilde taşınmasını’ hedefliyor. Bu çerçevede taşıma sürecinde yer alan bütün tarafların sorumlulukları, icra ettiği göreve göre personel ve sürücülerin alması gereken eğitimler, ambalaj hükümleri ve son zamanda sıkça duyduğumuz Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD), söz konusu anlaşmada tarif edilen konulardan sadece birkaç tanesi” diye konuştu.

ADR anlaşmasında her işletmenin, tehlikeli malların karayolu ile taşınması, bununla ilgili olarak ambalajlanması, yüklenmesi ve doldurma ile boşaltma işlemlerinde kişilerin, mülklerin ve çevrenin korunması için riskleri azaltma konusunda yardımdan sorumlu olarak bir ya da daha fazla güvenlik danışmanı atamak zorunda olduğuna değinen Burak Ciga, “Ülkemizde bu hizmet ile ilgili Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 29007 sayılı ve 22 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’ de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ yayınlandı. Tebliğe göre tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmeleri en az bir adet tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmek veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet almakla yükümlüdürler.

Diğer yandan perakende satış yapan akaryakıt, LPG, CNG ve LNG istasyon işletmeleri ile LPG, CNG tüp satışı yapan işletmeleri, Liman tesisleri ile hava yolu kargo terminallerinde tehlikeli maddeleri; gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmeleri ve Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre K1, K2, Cl, C2, L1, L2, R1, R2 Yetki belgesine sahip olup, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren taşımacıları için bu zorunluluk daha önce anılan geçiş süresi kapsamında 2018 yılına kadar ertelenmişti. Dolayısıyla bu sene itibarıyla ertelemenin bitmesiyle birlikte başta taşımacılık ve perakende satış yapan istasyonlar olmak üzere TMGD’ nin kapsamı genişledi” şeklinde konuştu.

“İHTİYACA CEVAP VERECEK KADAR DANIŞMANA SAHİBİZ”
Burak Ciga, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halihazırda ülkemizde TMGD olmaya hak kazanmış yaklaşık 10 bin aday var ve bunlardan 7 bin 500’ü sertifikasını Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’nden teslim aldı. Her danışman, bünyesinde bulunduğu kuruluşun temsilciliği veya şubeleri de dâhil olmak üzere en fazla beş yerde danışmanlık yapabilir. Bir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Kuruluşu’nda (TMGDK) görev alan danışmanlar ise en fazla sekiz işletme için danışman olarak görevlendirilebilir. Sayı olarak bakıldığında ülkemizde ihtiyaca cevap verecek kadar danışmana sahibiz.”

“DANIŞMAN ÇALIŞTIRMAMA YAPTIRIMLARA BAĞLI”
Bazı küçük ve orta ölçekli kuruluşların konuya çok hakim olmadıklarından veya yeterli derecede önemsemediklerinden danışman zorunluluğunu ağırdan aldıklarının gözlemlendiğine işaret eden Burak Ciga, “Halbuki bu konu çalışanlarımızın ve taşıma sürecini de içerisine kattığımızda trafikte yer alan diğer insanların sağlığı ve güvenliği açısından çok büyük bir önem arz ediyor. Bununla birlikte danışman çalıştırmamanın da yaptırımlara bağlı olduğu unutulmamalı. Denetlemeye giren ve danışman bulundurmadığı tespit edilen bir kuruluşun 3 bin Türk Lirasının üzerinde bir para cezası ile karşı kaşıya kalacağını bu çerçevede belirtmek isterim.

Sonuç olarak ADR anlaşmanın yürürlüğe girmiş olduğu diğer ülkelerin geçmişine bakıldığında işlerin rayına oturana kadar belli bir sürenin geçmesi gerektiği görülüyor. Ülkemizin ADR anlaşması ile ilgili bu serüvende büyük bir yol kat etmiş olduğu herkes tarafından kabul ediliyor. 2009 yılından bu yana tehlikeli madde sektöründe olan bir danışman olarak eksiklerimizi gelecek birkaç yıl içerisinde gidereceğimizi hatta birçok ülkeye örnek olacağımıza inanıyorum” dedi.
Google play

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında