Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, sökümüne başlanan İnkılap Vapuru'na ilişkin, "Gemiden çıkarılmış orijinal objelerin sergileneceği alanda sesli, görsel ve yazılı materyallerle ziyaretçilerin bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. İnkılap Vapuru, halkla buluşmaya hak ettiği değer verilerek devam edecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın." dedi.
Salman, Yalova Belediyesince müze, restoran ve nikah salonu olarak kullanılmak üzere 2009'da İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ.'den (İDO) satın alınarak, özel bir şirkete kiralanan ve uzun bir süre hukuki sorunlar yüzünden çürümeye terk edilen İnkılap Vapuru'nun sökümüne ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Göreve geldiklerinde İnkılap Vapuru'nu farelerin istila ettiği, uyuşturucu kullananların barındığı metruk bir enkaz olarak bulduklarını belirten Salman, şunları kaydetti;
"İnkılap Vapuru Yalova için bir değer olabilirdi. Yalovalılar için her gezintide yaşanmışlıkların anısını tazeleyen hayallerin kurulduğu tarihi bir değer olarak kalabilirdi. 2008 yılında tüm bu umutlar ve tarihi bir kez daha halkla buluşturmak amacıyla dönemin Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu'nun çabalarıyla Yalova'ya getirilmişti. O dönemde Belediye Meclisi Üyesi olarak ben de bu çabanın içinde olup desteklemiştim ancak aradan geçen zaman zarfında önce karaya oturtularak deniz ile bağı kesildi, sonra da atıl durumda bırakılıp ve gereken hiçbir bakım, özen gösterilmedi. Göreve geldiğim 2014 seçimlerinin hemen sonrasında ilk el attığım konular arasında İnkılap Vapuru vardı. Vapurun, Mudanya örneğinde olduğu gibi halkın kullanımına sunulmak için restorasyonunun yapılması konusunda araştırma yapılmasını istedim ancak gelen rapor vapurun hali hazırdaki durumunda kullanılamaz olduğuydu."
"Yerel yönetici olarak bu, görevimdi."
İlgili makamlarla yapılan yazışmalarda, vapurun karaya oturtulması nedeniyle Kıyı Kanunu'na muhalefet eder bir yapı haline dönüştüğünün bildirildiğini aktaran Salman, şu bilgileri verdi;
"Resmi kanallardan da 'İnkılap Vapuru'na ne olacak?' sorusunun yanıtını aradık. Deniz ile bağlantısı kalmamış ve kanuna aykırı yapılaşma nedeniyle kanun dışı hale dönüşmüştü. 27 Ekim 2011 tarihli bilirkişi raporuna istinaden 'Tamir kabul etmez gemi' denilmişti. Yüzemeyecek durumda olan vapur için resmi yazı ile gereken makamlara 29 Nisan 2016'da başvurduk. Yalova Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, İnkılap Vapuru'nun sökümü sırasında alınacak tedbirleri içeren kararı 24 Mayıs 2016'da tarafımıza tebliğ edilmiştir. Kıyı Kanunu'na muhalefetten hiçbir surette halkın kullanımına sunulmayacak İnkılap Vapuru'nun, enkaz halinde şehir meydanının kıyısında durmasının sakıncasının ortadan kaldırılması gerekiyordu. Bir yerel yönetici olarak bu görevimdi."
"İnkılap Vapuru Sergileme Alanı Projesi"
Salman, İnkılap Vapuru'nun bir döneme tanıklık etme özelliğinin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini vurgulayarak, şu görüşlere yer verdi;
"Vapura ait daha önceden kayıt altına alınmış demirbaşlar yanında halen üzerinde olan çıpa, baba gibi sökülmeden bırakılmış her şeyi alıp, gerekli bakımını yaptırdım. Diğer demirbaşlarla birlikte sergileneceği alanda Yalovalılar ile yeniden buluşması için hazırlanan 'İnkılap Vapuru Sergileme Alanı Projesi' tamamlanmak üzere. Sergi alanı Raif Dinçkök Kültür Merkezi içerisinde yapının modern diline uygun ve olumlu olacak şekilde tasarlanmaktadır. Gemiden çıkarılmış orijinal objelerin sergileneceği alanda sesli, görsel ve yazılı materyallerle ziyaretçilerin bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. İnkılap Vapuru, halkla buluşmaya hak ettiği değer verilerek devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."
-İnkılap Vapuru
Dünyanın son 4 buharlı gemisinden biri olarak bilinen vapur, 1961 yılında İskoçya'nın Glasgow kentinde inşa edildi. O tarihten sonra İstanbul Boğazı'nda şehir hatları vapuru olarak çalışan İnkılap Vapuru'nun adı, İstanbul ile özdeşleşti. Vapur, eski Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu döneminde, 2009 yılında İDO'dan satın alınarak, Yalova'ya getirildi. Belediye şirketi Yebeltaş'ın 2009 yılında kiraya verdiği tarihi vapurun sözleşmesi söz konusu şirketin maddi sıkıntıları nedeniyle iptal edildi.
Daha sonra eski Belediye Başkanı Yakup Koçal döneminde İnkılap Vapuru'nun restorasyonu için yeniden ihaleye çıkıldı. İlk 2 ihaleye katılım olmazken, üçüncü ihaleyi kazanan firma, gemide çalışmalara başladı. Eski belediye yönetimi, ihaleyi alan firma tarafından aslının bozulduğu ve kaçak katlar çıkıldığı gerekçesiyle vapuru mühürledi.
Belediye tarafından ihalesi iptal edilen firma, konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme ise Yalova Belediyesi lehine karar verdi.
Yalova Belediyesi son olarak vapurun sökülmesini kararlaştırmıştı.
Tarihi İnkılap Vapuru Sökülüyor
Tarihi İnkılap Vapuru sökülüyor.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.