Suriye'de 13 yıl süren iç savaşın ardından Devlet eski Başkanı Beşşar Esad'ı devrilmesiyle ülkede revizyon çalışmaları devam ediyor. Türkiye ise komşusunun yeni geçici yönetimiyle yakın temas halinde.
ANLAŞMA HUKUKA UYGUN OLACAK
Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye'nin Suriye'deki yeni yönetimle olası deniz sınırlandırma anlaşması konusunda müzakerelere başlamayı planladığını söyledi.
Uraloğlu, deniz sınırlandırma anlaşmasının uluslararası hukuka uygun olacağını ve iki ülkenin petrol ve hidrokarbon konusunda yetkileri belirlemesine olanak tanıyacağını kaydetti.
YUNANİSTAN BE KIBRIS RAHATSIZ
Öte yandan, anlaşmanın yapılma ihtimali Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde endişelere yol açtı. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ve Kıbrıs Rum lideri Nikos Christodoulides'in Avrupa Birliği'ni konuyla ilgili bilgilendirdiği aktarıldı. Mitsotakis durumu Türkiye'nin Libya ile 2019'daki anlaşmasına benzeterek endişelerini dile getirdi.
Anlaşma, Doğu Akdeniz'deki jeopolitik dengeyi etkileme potansiyeline sahip önemli bir adım olarak görülüyor. Bilindiği üzere Türkiye'nin Libya ile 2019'da imzaladığı deniz yetki alanı anlaşması bölgesel dinamikler üzerinde oldukça etkili. Suriye ile benzer bir anlaşmanın Türkiye'nin bölgedeki etkisini daha da güçlendirmesini sağlayabilir.
DOĞU AKDENİZDE DENGELERİ ETKİLEYECEK
Türkiye ile Suriye arasında deniz yetki alanı anlaşması, Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklarının paylaşımı ve deniz sınırlarının tanımlanması konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu hamle, bölgesel politikaları yeniden şekillendirme ve ilgili taraflar arasında yeni diplomatik süreçleri başlatma potansiyeline sahip.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.