KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde başlayan konferansa yurtiçi ve yurtdışından birçok akademisyen katıldı. Konferansı desteleyen kurumlar arasında bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Sürdürülebilir Deniz ve Kıyısal Alan Gelişiminin düzenlemesinin çok önemli olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, Gerek deniz gerekse kıyı sahil alanlarının kullanımında bir taraftan toplumun sosyal alanlarda kullanıldığı gibi diğer taraftan da ekonominin tüm argümanlarının bu alanlarda kullanılması ve bu alanların buna göre düzenlenmesi çok önemlidir. dedi.
Bir taraftan toplumun sosyal ihtiyaçları açısından kıyı yapılarının düzenlemelerinin çok önemli olduğunu dile getiren Hacısalihoğlu şöyle konuştu: Günümüzde hepimizin yakından takip ettiğini bildiğimiz özellikle çevrecilerin hassasiyeti toplumun ihtiyaçlarının karşılanması yönündedir. Bununla ilgili alanların geliştirilmesi ve kullanılması gelişmiş ülkelerde farklı gelişmemiş ülkelerde farklı yani dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı olduğu hepimiz biliyoruz. Diğer taraftan ekonomik yönden baktığımız zaman bütün dünya gelişen ekonominin argümanları olarak gerek denizden gerekse kıyılardan yararlanma konusunda önemli faaliyetler ve girişimler olduğu ortadadır. Bütün bunları dikkate alarak bu alanların yeniden yapılandırılması artık günümüzde çevre şartlarını da dikkate alarak kaçınılmaz olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Yeniden projelendirirken çevre şartlarını düzenini dikkate alarak ne yaptığımızın bilincinde olmak gerekiyor.
TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, Şehrimizde yapmış olduğumuz lojistik merkezi çalışmamız dolayısıyla yaklaşık olarak 5-6 yıl bu tür çalışmaların içerisinde bulunduklarını ifade etti. Hacısalihoğlu, Bu konuda Uzak Doğudan, Orta Doğudan, Avrupa ve Amerikadan birçok ülkenin yapmış olduğu çalışmaları inceleme fırsatı bulduk. Şunu çok iyi bilmemizde yarar var ki özellikle ülkemiz gelişmekte olan ülkelerden olduğuna göre bütün bu tür ekonomik girdilerin ülkeye yapacağı ekonomik katkıları dikkate almak gerekiyor. Bütün bu gelişmeleri ülkemizin çok yakından takip ettiğini ve bunlarla ilgili çok güzel örneklemeler yaptığını da söylemekte yarar var. Özellikle Tekirdağda yapılan son lojistik merkez olarak tanımlanan alanda İstanbul Teknik Üniversitesinin ve Tekirdağ Üniversitesinin de bu iş içerisinde olduğunu bilmekteyiz ve çok güzel bir örnek olarak değerlendirmekteyiz. Bu şu demektir üniversiteler ve yatırımcılar çevre ve ekonomik şartları da dikkate alarak birlikte çalışmak üzere bu tür projeler geliştirebildiğini görmekteyiz. Bu konuda üniversiteden hocalarımızla gerek teknik yönden ve gerekse çevre koruma başlıkları altından bu projelerin geliştirilmesi yönünde de çok önemli görev düşmektedir. Bu konferansta da bütün bunların dikkate alınacağı inancındayım. Bu konferansın aynı zamanda sonuç odaklı ve argeye dönük yeni sonuçlar çıkarabileceğine de inanıyorum.
Konferansın açılış konuşmalarının ardından bilimsel sunumlara geçildi. . Kongre Başkanı Prof. Dr. Öner Demirel Konferansta, gerek ülkemizdeki gerekse de dünyadaki deniz ve kıyısal alanlardaki sürdürülebilir gelişim üzerinde bilimin ulaştığı çalışmaların değerlendirildiğini ifade ederek bütün katılımcılara teşekkür etti.
Hayati Akbaş - Trabzon
Sürdürülebilir Deniz ve Kıyısal Alan Gelişimi
Sürdürülebilir Deniz ve Kıyısal Alan Gelişimi Uluslararası Konferansı (MACODESU2015) Trabzonda yapıldı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.