Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
24 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Sondaj çalışmaları başladı

KARAS REKLAM
Sondaj çalışmaları başladı
Dünyanın "en uzun aralıklı köprüsü" olma unvanını alacak "Çanakkale 1915 Köprüsü" için Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya mevkisi ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisinde sondaj ve zemin etüdü çalışmalarına başlandı
Reeklam yerimiz-1
Başbakan Binali Yıldırım'ın 18 Mart 2017'de temelinin atılacağını duyurduğu "Çanakkale 1915 Köprüsü", Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan taşımacılık hattında Çanakkale'yi, Marmara Bölgesi'nde vazgeçilmez bir konuma taşıyacak. Köprünün temeli atılmadan önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınan izinlerle bölgeye gelen şirketler, belirlenen noktalarda sondaj ve zemin etüdü çalışmalarına başladı. Anadolu yakasındaki Lapseki ilçesinde 4 farklı yerde yapılacak çalışmalarda 50 metre derinliğe kadar inilecek. Zeminden alınacak örnekler, jeoloji mühendislerince incelenerek etüt çalışması yapılacak. Şirketler hazırlayacakları raporları ilgili bakanlığa sunacak.
 
"Geçiş ücreti 15 avro"
Köprünün geçiş ücreti ve maliyetine ilişkin soru üzerine Başbakan Binali Yıldırım, şunları söyledi:
"Geçiş ücreti 15 avro artı KDV. Maliyet teklifle beraber gelecek ama takriben söylemek gerekirse oldukça büyük bir proje. Finans maliyeti hariç 10 milyar TL'yi bulur. Yani altında olur. Bu da yıllardır konuşulan bir projedir. Türkiye'nin gündeminde belki son 50 yıldır hep konuşulan bir projedir. Nihayet bunu da yapmak bize nasip olacak diye düşünüyoruz." Başbakan Yıldırım, her şeyin yolunda gitmesi durumunda 18 Mart'ta da ilk kazmanın vurulacağını bildirdi.

"Köprüden geçiş süresi 3 dakika"
Başbakan Yıldırım, köprüden geçiş süresinin, viyadük dahil 3 dakika olacağını bildirdi.Çanakkale 1915 Köprüsü'nün güzergahını yansıtan fotoğrafı gazetecilerle paylaşan Başbakan Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının çalışmaları tamamladığını, 26 Ekim tarihi itibarıyla ihale ilanına çıkıldığını ve 26 Ocak'a kadar tekliflerin alınacağını bildirdi.
 
Asma köprülerin en uzunu
26 Ocak'a kadar tekliflerin alınacağını belirten Başbakan Binali Yıldırım, köprünün iki kulesi arasındaki açıklığın 2023 metre olacağını aktardı. 
2 bin 23 metrenin önemli bir açıklık teşkil ettiğine işaret eden Başbakan Yıldırım, köprünün, Türkiye'de inşa edilen asma köprülerin en uzunu olacağını kaydetti.
Dünyada ayak açıklığı en uzun köprünün, Japonya'daki Akashi Köprüsü olduğunu ifade eden Yıldırım, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün, Akashi Köprüsü'nden daha uzun olacağını vurguladı.
 
1915 Çanakkale Köprüsü Gelibolu-Lapseki arasında yapılacak
 Köprü, Gelibolu ile Lapseki arasında yapılacak. 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün de dahil olduğu otoyolu, YİD modeliyle yapmak için Yüksek Planlama Kurulu kararı alındı. Otoyolun tamamının yapım süresini 5 yıl olarak planlandı. Projenin kalbi olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımını da 18 Mart 2017'de başlanacak.
 
"Hedefimiz 2023 yılına kadar bitirmek"
Köprünün profil görüntüsünü de gazetecilerle paylaşan Başbakan Yıldırım, "Bir taraftan Gelibolu'da başlıyor, Lapseki'ye geçiyor. Lapseki'den sonra da yolun bir kolu Çanakkele'ye gidiyor, bir kolu da Çanakkale-İzmir yoluna, diğer tarafı da Bandırma üzerinden Bursa, Balıkesir, Manisa ve diğer illere gidiyor." dedi.
Projenin ihalesinin gerçekleşmesinin ardından, yapımına da kısa süre içinde başlanacağını belirten Yıldırım, "Hedefimiz, 2023 yılına kadar bitirmek. Yaklaşık 5 yıl öngörülüyor, yapım süresi. 18 Mart'ta da Çanakkale törenlerinde temel atmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.


HABER: YASİN AKCA / DENİZ TİCARET GAZETESİ
 
Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında