A.S.P.
Ä°stanbul
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Sırbİstan, Nazİ Savaş Gemisinİ kaldırdı


KARAS REKLAM
Sırbİstan, Nazİ Savaş Gemisinİ kaldırdı
Sırbistan, Tuna Nehri'nden Büyük Ölçekli Kurtarma Operasyonuyla Onlarca Nazi Savaş Gemisinden İlkini Kaldırdı
deni ticaaret 41 kutluyor

Sırp hükümeti, II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde Tuna Nehri'nde batan Nazi gemilerinden oluşan filoyu kurtarmak ve kaldırmak için geniş çaplı bir kurtarma operasyonu başlattı.

Operasyonun amacı, yaklaşık 80 yıldır ulaşımı tehdit eden tehlikeli enkazların nehri temizlemesi.

Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Goran Vesic, girişimin geçen hafta onlarca Alman devriye botunun kurtarılmasıyla başladığını söyledi.

Bir vinç mavnası gemiyi nehir yatağından çekerek, patlayıcı mühimmat ve diğer silahların bulunduğu hasarsız ahşap kutuları ortaya çıkardı.

Operasyonun hedefi, 200 Alman devriye botu ve destek gemisinden oluşan Kriegsmarine'e ait Kampfgruppe Zieb filosunun kalıntıları.

Ağustos 1944'te Alman kuvvetleri Doğu Avrupa'da yaklaşan Kızıl Ordu'dan kaçarken, filonun komutanı gemilerin Sovyetlerin eline geçmesini önlemek için Tuna Nehri'nde Sırbistan'ın Prahovo kenti yakınlarında batırılmasını emretti.

Bu gemilerin batırılması Tuna Nehri'ni kısmen bloke etti ve Sovyet nehir kuvvetlerinin geçici olarak kısıtlanmasına yol açtı.

Sovyetler o yılın ilerleyen zamanlarında gemilerin bir kısmını söküp başka amaçlarla kullansa da, çoğu nehrin altında kalmış, tortuya gömülmüş ve zamanla bozulmuştu.

Bu batıklar, özellikle filonun yeniden yüzeye çıktığı yaz kuraklıkları ve su seviyesinin düşük olduğu dönemlerde, Tuna Nehri'nde modern seyrüseferi engellemeye devam ediyor.

Sırbistan, seyir güvenliğini sağlamak amacıyla 80 yıllık onlarca enkazı nehirden kaldırmayı kabul etti.

Bakan Vesic, iki aşamalı kurtarma planını şöyle anlattı: İlk aşamada, önümüzdeki birkaç hafta içinde 21 enkaz daha kaldırılıp kaldırılacak, ikinci aşamada ise 80 gemi daha kurtarılacak.

Her gemi, yaklaşık on gün süren bir incelemeden geçiriliyor ve gemideki patlayıcı cihazların arızaları da kontrol ediliyor.

Vesic, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından halkın, Tuna Nehri'nin bu kesiminde son 80 yıldır seyrüseferi zorlaştıran batık Nazi filosunun bir bölümünü görme fırsatına sahip olacağını duyurdu.

Kurtarma operasyonu, bu enkazların ortaya çıkardığı güvenlik endişelerini ele alıyor ve onları nehir yatağında bırakan tarihi olayların bir hatırlatıcısı olarak hizmet ediyor. Bu gemilerin kaldırılması, bu kritik su yolu boyunca daha güvenli bir geçişe olanak tanıyacak.

RUS 1

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

BaÅŸka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI

casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-

Deniz ticaret41 yasında