İstanbul
28 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
kongsberg

Sinop Lakerdası’nın Yeni Hedefi AB Coğrafi İşaret Tescili


KARAS REKLAM
Sinop Lakerdası’nın Yeni Hedefi AB Coğrafi İşaret Tescili
Ülkemizde su ürünleri alanında ilk coğrafi işaret tescilli alan Sinop Lakerdası’nın Avrupa Birliği’nde (AB) tescil edilmesine yönelik çalışmalar başladı

Sinop’un bir denizcilik geleneği olarak geçmişi 3004 yıl öncesine kadar uzanan Lakerda  Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) 2024 Yılı Destinasyon Geliştirme Teknik Destek Programı kapsamında Sinop Ticaret ve Sanayi Odasına sağlanacak danışmanlık hizmeti ile Sinop Lakerdası’nın AB’de tescil edilmesine yönelik başvuru dosyasının hazırlanması ve ürünün pazarlanmasına katkı sağlayacak ambalaj tasarım çalışmalarının yürütülmesi planlanıyor.

Sinop Lakerdası’na yönelik sağlanacak teknik destek sözleşmesi Sinop Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen törenle KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ve Sinop TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş tarafından imzalandı.

Hedef, lakerdanın AB coğrafi işaretli ürün listesine eklenmesi

İmza töreninde sağlanacak teknik desteğe ilişkin bilgiler veren KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Sinop Lakerdası’nın AB tescil sürecinin başlatıldığını belirterek, ürünü AB coğrafi işaretli ürünler listesine eklemeyi amaçladıklarını söyledi.

Lakerdanın AB tarafından tescil edilmesiyle su ürünleri alanında coğrafi işaretli ilk ürün olacağını anlatan Genç, şunları söyledi:

"2015 yılından bu yana turizm sektöründe ürün geliştirme, çeşitlendirme, entegre tanıtım çalışmaları gibi faaliyetlerde bulunuyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerin pazarlama süreçlerine katkı sağlıyoruz. Sinop Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Sinop Lakerdası’nın coğrafi işaret tescil sürecine destek verdik ve Sinop Lakerdası, su ürünleri konusundaki ilk coğrafi işaretli ürün olarak 2023 yılında tescil edildi. Gerek coğrafi işaret, gerekse AB coğrafi işareti tescili almak elbette kıymetli bir kazanım ancak ürünümüze esas değer oluşturacak destekleyici faaliyetlerin de kurgulanması gerektiğinin farkındayız. Bu noktada teknik destek projemizin alt bileşeni olarak AB tescili yanında ürünün pazarlamasına katma değer yaratacak ambalaj ve sunum tasarımına yönelik danışmanlık alımı faaliyetlerini de projemize eklemiş olduk. Tabii çalışmalarımız çok yönlü olarak devam ediyor. Sinop Lakerdası’nın bilinirliğinin artırılmasını destekleyen en önemli organizasyonların başında gelen Sinop Lakerda Festivali’nin de Sinop Kültür ve Turizm Derneği ve Sinop Belediyesi ile birlikte ana paydaş kurumlarından birisi olduğumuzu da vurgulamak istiyorum"

Sinop Su Ürünleri İşleme ve Şoklama Tesisi’nde Lakerda üretimi yapılacak

Yerel ürünlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş da, “Coğrafi işaretli ürünler sadece ekonomik değer kazandırmakla kalmıyor, aynı zamanda kültürel mirasın aktarılmasını da sağlıyor. Sinop lakerdasının marka değerini artırmak için AB tescil sürecine başladık. Ayrıca Sinop Lakerda Festivali'ne verdiğimiz destekle festivalin önemi artacak. Sinop’taki Organize Sanayi Bölgesinde bizim de ortağı olduğumuz Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ile birlikte Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilmiş olan su ürünleri işleme ve depolama tesisinde lakerda üretimini destekleyen bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Sinop TSO ile KUZKA arasında Sinop Lakerdası’nın Avrupa Birliği coğrafi işareti başvuru danışmanlığı sözleşmesi imzalandı.

Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında