İstanbul
03 Aralık, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
akson

Şimdi'de GİSAŞ, neden halka açılıyorlar ?


Şimdi'de GİSAŞ, neden halka açılıyorlar ?
Halka Arz; hisse senetlerini satışa çıkardığını ilan eden bir şirketin tüm yatırımcılara hissedar olma yolunu açması faaliyetidir.

GİSAŞ (Gemi İnşa Sanayi A.Ş.) 28. Olağan Genel Kurul toplantısı olan  23 Ağustos Cuma günü GİSBİR Genel Merkezinde Murat Kıran SPK’dan izin çıktı, GİSAŞ halka arza hazırlanıyor GİSAŞ Başkanı Murat Kıran,  “Maliyet karlılık hesabı yapınca görüyoruz ki zorlanmalar var. Tersanelerimiz sıkıntılara girince GİSAŞ da bundan birinci derecede etkilenecek. GİSAŞ hizmetlerinde ciddi indirimler yapıyor. Ayakta tutmaya çalışıyoruz. Müşterilere gelecek gemi sayısının azalması GİSAŞ’ın işlerine sirayet edecektir. dedi

Önce ÖZATA Denizcilik, arkasından hat-San Geminin halka açılması, sıraya GİSAŞ'ıda soktu. biz bu konuyu borsa uzmanları ile masaya yatırdık; işte uzmanların görüşü,

Halka arz işlemi, şirketlerin ve bu şirketlerin sahip oldukları varlıkların küçük paylara bölünerek satışa çıkarılmasıdır.

Şirketler farklı nedenlerle halka arz yöntemine başvurabilirler. Başarılı ve büyüme oranları yüksek olan şirketler faaliyetlerini genişletmek ve yatırımlarına fon sağlamak amacıyla; finansal kaynak açığı olan şirketler ise banka kredisi veya borçlanmaya başvurmadan yatırımlar yapabilmek ya da borçlarını ödeyebilmek için halka arz edilirler. Diğer taraftan yatırımcılar da, hisse senedi alarak borsada işlem gören şirketlerin değerlerine yatırım yapabilme fırsatı bulurlar. Halka arz özellikle uzun vadede olumlu sonuçlar doğuran bir yöntemdir.

Halka arz; birincil ve ikincil halka arz olmak üzere ikiye ayrılır. Daha öncesinde halka açık olmayan şirketlerin yaptığı halka arz işlemi, birincil halka arz; daha önceden halka arz edilmiş ancak ilkinde halka arz oranının düşük olması sebebiyle bu işlemin ikinci kez yapılması, ikincil halka arzdır.

Halka Arz Şartları Nelerdir? İşte borsa uzmanlarının söyledikleri

Halka arz işleminin gerçekleştirilebilmesi için yerine getirilmesi gereken birtakım şartlar vardır.

  • Aracı kurumlar ile iletişime geçmek

Halka arz yapma amacı olan şirketlerin öncelikle aracı kurumlar ile iletişime geçerek bir aracılık sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir. Söz konusu kurum, halka arza yetkili bir aracı kurum olmak zorundadır. Sözleşmenin imzalanması ile birlikte halka arz işlemi gerçekleştirilmiş olur.

  • Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile iletişime geçmek

Sermayesini halka açmak isteyen şirketler, Sermaye Piyasası Kurulu ile sözleşme imzalamak zorundadırlar. Böylece SPK’nın denetimi ve kararlarına tabi olurlar. Şirket, SPK mevzuatına uygun hale getirildikten sonra halka arz edilebilirler. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi ile birlikte; aracı kurum, Sermaye Piyasası Kurulu’na ve Borsa İstanbul’a söz konusu şirketin halka arz işleminin başlatılması için başvuruda bulunur.

  • Şirket verilerinin Borsa İstanbul ve SPK uzmanlarınca incelenmesi

Şirketin merkez binası, genel faaliyetleri, piyasa değeri vb. özellikleri Borsa İstanbul ve SPK yetkilileri tarafından incelenerek bu kurumlara bilgi verilir. Bu verilerin uygunluğu kabul edildikten sonra şirketin halka arz işlemleri fiilen başlamış olur.

Halka Arz Şirketlere Neler Kazandırır?

Halka arzın şirketlere yarattığı birçok avantaj bulunmaktadır.

  • Finansman sağlar

Şirketlerin finansman ihtiyacının karşılanmasını sağlayarak, bu kaynağın yeni yatırımlara dönüştürülmesi ya da borçlanmadan kaçınılmasını mümkün kılar.

  • Mali yapıyı güçlendirir

Şirketin borç/sermaye oranında olumlu etkiler yaratan halka arz, şirketin sermaye yapısını güçlendiriyor ve borç temininde kolaylık sunuyor.

  • Likidite sağlar

Hisse senedi fiyatlarının arz ve talebe göre şekillenmesi sayesinde şirket değerinin şeffaf bir biçimde belirlenmesi, haliyle aktif şirket değerlerinin bilinmesini mümkün kılıyor.

  • Prestiji arttırır

Halka arz edilen şirket, yüksek bir görünürlüğe kavuşuyor ve bilinirliği artıyor.

  • Kredibiliteyi arttırır

Halka arz edilen şirket, mali açıdan müşteriler ve tedarikçiler için bir güven ortamı yaratıyor.

  • Değer artışı sağlar

Halka açık şirketler, halka arz edilmemiş şirketlere göre daha şeffaf ve bilinirliği yüksek olduğu için bu şirketin değerlerine olumlu yansıyor.

Türk Armatörler Brliği sitesine göre, armatör kuruluşlrın bundan istifadesi mümkün değil

Armatörler Birliği şu açıklamayı yapmış

Basından izlediğimiz üzere, bugünlerde birkaç Denizcilik şirketinin halka açılması gündemde yer almaktadır.

Halka arz, bir anonim şirketin hisse senetlerini satışa çıkardığını ilan ederek, dünyadaki tüm yatırımcılara, bu şirkete hissedar olma ve bu şirketin hisselerinden satın almaya bir davettir.

Şirketler sahip oldukları varlıkları, hisseleri küçük paylara bölerek satışa çıkartırlar.

Ülkemizde Denizcilik sektörünü oluşturan kuruluşlar, çoğunlukla bu alanda emek ve sermaye yatırımı yapmış köklü aile şirketleri olmakla beraber, son yıllarda bunun dışında ortaklıklar da mevcuttur.

Kuzey Avrupa’da yaygın olarak kurulmuş olan KG’ler, (KOMMANDITGESELLSCHAFT) bizim ülkemizde pek kabul görmemiştir. Bir Türk Denizcilik şirketinin halka açılması hukuken mümkündür ancak bu şirketlerin sahip olduğu gemilerin TÜRK BAYRAĞI ÇEKMESİ, halka arz sonrasında, TTK’ya göre, halen mümkün görünmemektedir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI