A.S.P.
İstanbul
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Savaş Odessa'nın Karadeniz'ini Yeşile Bürüdü


KARAS REKLAM
Savaş Odessa'nın Karadeniz'ini Yeşile Bürüdü
Bir zamanlar Odessa yerlilerinin sığınağı olan Lanzheron Plajı, Kakhovka baraj felaketinden bir yıl sonra ekolojik etkilerle karşı karşıya
deni ticaaret 41 kutluyor

Sıcak bir yaz sabahı, savaştan harap olmuş Odessa'nın yerlileri, sıcaktan, hava saldırısı uyarılarından ve sürekli şiddet ve askerlik çağrısından yorgun düşmüş bir şekilde, bildikleri en mutlu yere, plaja koşuyorlar. Lanzheron Plajı'ndaki Nemo yunus parkında müzik çalıyor, Ukraynalı gençlerin flört ettiği geleneksel bir mekan, sıcak kumların üzerinde uzanıyor, tuzlu havayı içine çekiyor ve dalgaları izliyor.

Perşembe sabahı için plaj kalabalık. Mayolu genç kadınlar bir büfede kahve için sıraya giriyor; bir anne ve kızı rüzgarda çakmakla boğuşuyor; genç bir aile bebek arabasında bir bebek ve kocaman, şişme bir timsahla geliyor. Suya yaklaştıklarında aile duruyor ve tereddüt ediyor: denizde bir sorun var. Mavi değil, koyu yeşil.

Yosun her yerde. Suda, kumda, kıyı boyunca uzanan beton bloklarda, yüzenlerin her yerinde. Ben Karadeniz'de büyüdüm. Kokusunu ve tadını iyi bilirim ve ikisi de o sabah Lanzheron Plajı'nda farklıydı.

Kent yönetimi, Dnipro Nehri üzerindeki Kakhovka barajının patlamasıyla Avrupa'nın yüzey alanı bakımından ikinci büyük rezervuarının kurumasının birinci yıldönümü olan 6 Haziran'da plaj sezonunu açtı.

Felaket, Ukrayna'nın birçok şehrinde hayatları mahvetti ve askeri mevkilerden yıkanan kara mayınları, toksik kimyasallar ve gübre akıntısıyla denizi kirletti. Odesa'nın sahili tam anlamıyla bir mayın tarlasına dönüştü. Plaj ziyaretçileri, felaketten sonra akıntının şehre getirdiği mobilyaları, orman atıklarını ve ölü hayvanları çıkardı.

Vagondaki 9 aylık Maksim adlı çocuğun annesi Yelena Pogribniak, setin üzerindeki metal çite yaslanmış ve gözlerini kapatıyor. Bitkin. “Burası bizim en romantik yerimizdi ama burada bile savaşı unutamıyoruz,” diyor. “Aklınızdan çıkaramıyorsunuz, bir bebeğiniz olduğunda, her an cepheye gidebilecek genç bir kocanız olduğunda. Her yerde savaşın hatırlatıcıları var. Bu deniz yosunu salgını bile bir hatırlatıcı.”

Odesa'nın en gözde plajını istila eden deniz yosunu, deniz yosunu makroalglerinden biri olan Zostera marina olarak adlandırılır ve bu ayki vahşi performansı sağlıksız bir işarettir. Plajın yeniden açıldığı gün, baraj felaketinin üzücü yıldönümünde, Karadeniz'in ekolojik sorunlarına adanmış uluslararası bir bilimsel konferans vardı. Ukraynalı ve uluslararası bilim insanları, çevreciler ve ekologlar, testlerin sonuçlarını ve açık okyanusla çok az dolaşımı olan Karadeniz'deki deniz suyunun feci şekilde kirlenmesi ve tuzdan arındırılmasının artan kanıtlarını tartıştılar.

Konferans çevrimiçi olarak gerçekleşti. Kherson Üniversitesi Botanik ve Coğrafya fakültesinde öğretim görevlisi olan Igor Katovsky'ye göre konferansın sonucu "Suyu ve kıyıyı kaplayan Zostera, Odessa'da Karadeniz'in tuzdan arındırılmasının endişe verici bir işaretidir" oldu.

"Birçok bilimsel kuruluşun Kuzey Karadeniz'deki su tuzluluğu üzerine yaptığı araştırma, savaştan önce Odesa ve Herson bölgelerindeki suların litre başına tuz oranının 18 miligram iken, şimdi 12 ila 16 miligram arasında olduğunu gösterdi" dedi.

Ukrayna'nın güney topraklarını geri almak için karşı taarruza başlamasından bir gün sonra, 6 Haziran 2023'te meydana gelen patlamadan önce bile Kakhovka barajı çatışmalar nedeniyle gözle görülür şekilde hasar görmüştü.

Rusya'nın, Ukrayna'nın nehirden yapacağı bir saldırıyı engellemek amacıyla, aşağı akıştaki alanı sular altında bırakarak barajı tahrip ettiği yönünde iyi bildirilmiş kanıtlar var, ancak Rusya bunu reddediyor.

Birleşmiş Milletler raporuna göre, tatlı su selinin Ukrayna topraklarının 620 kilometrekarelik bir bölümünü sular altında bıraktığı bildirildi . Gübre yüklü alüvyon denize aktı. Katovsky, "Karadeniz kıyısının kuzeybatı kısmına ulaşan su, büyük miktarda fosfor, potasyum ve kükürt içeriyordu. Bu yılki testlere göre, su hala çevreye zarar veren endişe verici miktarda toksik kimyasal içeriyor" dedi.

Geçtiğimiz yıl deniz, felaketin kanıtlarını Lanzheron plajının kalbi olan Nemo Oteli ve yunus akvaryumunun kapısına kadar getirmişti.

"Çok üzücü bir sahneydi: Mobilya parçaları denizde yüzüyordu, hatta bir buzdolabı bile sudaydı - nasıl yüzebildiğini bilmiyorum," dedi otel müdürü Marina Gubanova, Perşembe günü The Black Sea'ye verdiği röportajda. "Su çöplerle doluydu, büyük ve kirli çöpler, deniz çirkin bir renkteydi, kahverengi ve gri karışımı. Denize yaklaşmamaya çalıştık."

Felaketin yol açtığı su baskınının uzun vadeli etkileri oldu. Dnipro Nehri kıyılarındaki ve yerel lagünler ile küçük nehir ağızlarındaki istikrarlı çevreye zarar verdi; su petrol kokuyordu. Yerliler balıklara karşı hala dikkatli. Ancak plajın yakınında günde 1.000 ziyaretçiye yerel olarak üretilen yiyeceklerden sağlıklı yemekler pişiren bir yer var: rahatlatıcı ve samimi Dacha restoranı. “Birçok balık ya toksinlerle zehirlendi ya da kıyıdan daha derin sulara doğru yola çıktı, Kakhovka felaketi menümüzü değiştirdi.”

Odesa'nın ünlü restoran geliştiricisi ve şefi Savva Lipkin, restoranın o zamandan beri tatlı su balıklarına geçtiğini söyledi. "Yerel balıkçılarımızın yelken açması yasak, hala kıyıdan balık tutuyorlar ama biz suyun temiz olduğunu bildiğimiz nehirlerden ve göllerden balık almayı tercih ediyoruz."

Ukraynalı ve ulusal araştırmacılar bir yıldır Karadeniz kıyısındaki hasarı belgeliyor. Çevrenin sınırı yok. Karadeniz'in suyu Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Türkiye, Ukrayna ve Rusya tarafından paylaşılıyor ve bir ülke ortak bir denizi yok ettiğinde, dünya dikkat ediyor.

Katovsky, Ukrayna'nın bölgelerindeki ekolojiye verilen zararı araştırmak için Litvanya, Polonya, Bulgaristan ve Almanya'dan meslektaşlarıyla birlikte konferansa katıldı. Ne yazık ki, Karadeniz acı çekmeye devam ederken, Ukrayna'nın güney bölgelerine binlerce füze yağıyor. Savaş, Odesa için bitmeyen bir felaket: yaklaşık 100 sivil öldürüldü, yüzlercesi yaralandı ve şehrin zarif mimarisi - müzeler, okullar, kiliseler - Rus füzeleri tarafından yok edildi.

Lanzheron Plajı'na geri döndüğümüzde, çocuklar yığınla ıslak bitkiyi alıp birbirlerine fırlatıyorlar. Bir kız vücudunu yeşil bir yosun örtüsüyle örtüyor. "Çorba, çorba, deniz bize çorba pişirdi!" dedi kız arkadaşına.

Pogdibniak, yumuşak yeşil pisliğe ayağıyla, gizlemediği bir iğrenmeyle dokunuyor. "Deniz artık koyu bir borsch çorbası gibi, gerçekten de, ve eskisi kadar tuzlu değil. Hoşuma gitmiyor," dedi. "Bu, geçen yılki felaketin sonuçları olmalı."

Anne ve kız Olga ve Valeria Yegoshin sigara içmeyi bitirir, birbirlerinin ellerini tutar ve beton merdivenin kaygan basamaklarından aşağı suya doğru yürürler. Olga da stresten bitkindir. Bacakları ağrıyor ve aksamaktadır. Deniz suyunda birkaç dakika geçirmek bile acısını hafifletmeye yardımcı olur ve daha iyi yürümeye ve kendini daha güçlü hissetmeye başlar.

Pazartesi günü tekrar konuşuyoruz. Bir Rus füzesi Odesa'daki büyük gıda depolarından birine isabet etmişti ve Odesa'nın üzerindeki gökyüzü birkaç saat boyunca siyahtı. Kıyıda, en romantik Lanzheron Plajı'nda bile artık romantizme yer olmadığını söyledi. Ama gözlerinizi kapatırsanız, deniz hala iyileşiyor, hatta kendisi hasta olsa bile, dedi. "Bizi bombaladıklarında, en azından ayaklarımı suya sokmak için plaja gidiyorum - deniz canlı hissetmemize yardımcı oluyor.

RUS 1

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI

casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-

Deniz ticaret41 yasında