Kommersant' gazetesinde bu gün yayınlanan habere göre; Samara bölgesinde bir liman ve lojistik merkezinin oluşturulması, Kuzey-Güney ulaşım koridorunun bir parçası olarak değerlendiriliyor. Bölge, Volga-Don ve Beyaz Deniz-Baltık nakliye kanallarına erişimi olan nehir-deniz gemileri için üç nehir limanının yanı sıra 5'e kadar su çekimine sahip gemilere izin veren derinliklerin bulunduğu Volga bölgesinde tek bölgedir. Ayrıca bölge Kuzey-Güney ve Batı-Doğu en önemli ulaşım koridorlarının kesişme noktasında yer almakta olup Kuibyshev demiryolu Trans-Sibirya demiryoluna entegre edilmiştir. Federal ve uluslararası öneme sahip otoyollar da bölge topraklarından geçmektedir.
Bölge Valisi Dmitry Azarov'a göre bölge, hem iç su taşımacılığı hem de transit gemilerle nehir taşımacılığının geliştirilmesi açısından büyük bir potansiyele sahip. Vali Dmitry Azarov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından düzenlenen Rusya su taşıma sisteminin geliştirilmesi konulu toplantı sırasında Samara Bölgesi topraklarında bir liman
ve lojistik merkez projesinin geliştirildiğini bildirdi. Toplantı katılımcılarının tartıştığı konular arasında nehir navigasyonunun geliştirilmesi, gemi inşası ve gerekli altyapı yer aldı. Dmitry Azarov, merkezin inşasının malların her türlü ulaşım aracıyla teslimi için yeni fırsatlar açtığını belirtti. Şimdiden büyük şirketlerden (kargo taşıyıcıları, gemi yapımcıları ve yabancı ülkelerden) ilgi var.
Bölge başkanı ayrıca İran heyetiyle SPIEF çerçevesinde varılan anlaşma hakkında da bilgi verdi. İran tarafıyla bir merkez oluşturma olasılığını görüşmek üzere ortak bir çalışma grubu kurulmasına karar verildiğini söyledi.
Samara bölgesinde bir nakliye ve lojistik merkezinin oluşturulması, Trans-Sibirya Demiryolunun boşaltılmasına, İran ve Hazar havzasının diğer ülkeleri, Basra Körfezi, Hindistan ve Çin ile ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine olanak tanıyacak. Mayıs ayında Rusya ve İran'ın, Kuzey-Güney uluslararası ulaştırma koridoru (ITC) boyunca ulaşımı geliştirmeye yönelik bir projenin uygulanmasında iki ülke arasında işbirliğine ilişkin bir anlaşma imzaladığını belirtmek gerekir.
ortak koridor
Merkez projesinde İran ile işbirliği ilk kez SPIEF'te kamuoyuna tartışıldı. Ardından Dimitri Azarov İran'ın Rusya Büyükelçisi Celali Kazem ile görüştü. Bölge hükümetine göre, görüşmeler karşılıklı yarar sağlayan ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, Samara bölgesinin yatırım potansiyeli ve İran iş dünyasının bölgede uygulanan projelere katılımı konularına ayrıldı. SPIEF sonucunda Samara bölgesi ile İran büyükelçiliği arasında bir çalışma grubu oluşturulurken, iş heyeti alışverişi de planlanıyor.
Görüşmelerde ayrıca İran'ın yaptırımlar altında endüstriyel kalkınma konusundaki deneyimi de tartışıldı. “Havacılık ve uzay kümelenmesinde, makine mühendisliğinde ve kimyasal ve tarımsal işleme de dahil olmak üzere diğer bazı alanlarda en ileri teknolojilerin uygulamaya konması konusunda olası işbirliğini daha ayrıntılı olarak tartışmak istiyoruz. Yapıcı bir diyaloğa hazırız” demişti o dönemde Dmitry Azarov. Samara bölgesi ile İran arasında kültür ve eğitim alanlarındaki karşılıklı işbirliğinin büyük ilgi gördüğünü de sözlerine ekledi: "Samara bölgesinde, İran'ın kadim tarihi ve kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmek için büyük bir talep var."
İran'ın Rusya Büyükelçisi Celali Kazem ise toplantıda, ülkelerin bölgesel ve uluslararası düzeyde benzer yaklaşımlara sahip olduğunu belirterek, çeşitli konularda deneyim alışverişinde bulunulmasını önerdi. Ona göre Samara bölgesi iki devlet arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için büyük potansiyele ve fırsatlara sahip. Samara bölgesi ile İran arasındaki ticaret cirosu geçen yıl %35 arttı, ancak bölge bu rakamın "onlarca kat" artmasını bekliyor.
Bölgesel işbirliği
Temmuz ayında Samara bölgesi yetkililerinin İran temsilcileriyle bir toplantısı daha yapıldı, bu kez Mazandaran eyaletinin valisi Seyyed Mahmud Hosseinipur ile. Dmitry Azarov, başta havacılık, otomotiv, kimya ve petrokimya, petrol rafinerisi, bilişim teknolojileri gibi yüksek teknoloji alanları olmak üzere bölgenin ana uzmanlık alanlarını özetledi ve ayrıca coğrafi avantajları dikkate alarak olası işbirliği alanlarına da dikkat çekti. konumu, gelişmiş ulaşım altyapısı ve Samara bölgesinin ekonomik potansiyeli.
“İran'la tarımsal ürünlerin tedariğinde hem ihracat hem de ithalat konusunda başarılı bir işbirliği deneyimimiz var. Aynı zamanda geleneksel ulaşım yolları ve Batı-Doğu ve Kuzey-Güney emtia dağıtım ağı üzerinde yer alan bölgemizin avantajlı coğrafi konumundan da en iyi şekilde yararlanmayı planlıyoruz” dedi Dmitry Azarov. Bölge başkanı ayrıca tıp dahil turizm alanının yanı sıra eğitim, bilim ve kültür alanlarında da işbirliği potansiyeline dikkat çekti. Özellikle İranlı öğrencileri aktif olarak Samara bölgesindeki üniversitelere göndermeyi teklif etti. Şu anda yabancı öğrenciler arasında en çok talep görenler Samara Üniversitesi ve Samara Devlet Tıp Üniversitesi'dir. Ayrıca bölge yetkilileri, İran tarafına tarım makineleri üretiminde işbirliği teklifinde bulundu.
Mazandaran vilayetinin valisi ayrıca bölgesinin olanaklarını da sundu: Özellikle Mazandaran vilayetinin tarım ürünleri üretiminde lider olduğunu ve tarımda sanayileşmenin devam ettiğini söyledi. "Bu düzlemde, Samara bölgesiyle aramızda, bu alanda, tarımın geliştirilmesine yönelik yeni teknolojiler alanında deneyim alışverişini görüyorum" diye ekledi. Ayrıca bölgede süt ürünleri, inşaat malzemeleri, inşaat malzemeleri üretimi gelişmiş olup, tarım makineleri üretimine yönelik işletmeler de bulunmaktadır. İl valisine göre Samara bölgesiyle işbirliği, bölgede üretilen tarım makinelerinin kalitesinin artırılmasına yardımcı olabilir. Bay Hosseinipur ayrıca İran'ın başkenti Tahran ile Mazandaran eyaletini birbirine bağlayacak bir otoban inşa etme projesinin hayata geçirildiğini de duyurdu. Bunun sadece turizmin gelişmesine katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda uluslararası Kuzey-Güney ulaşım koridorunun gelişmesine de ivme kazandıracağını öne sürdü. Ayrıca kendisine göre Samara bölgesi ile İran eyaleti arasındaki işbirliği, dış yaptırımların etkisini azaltabilir. Dedi
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.