Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
24 Kasım, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
kongsberg

Salgın Etkisi Devam Ediyor... Konteyner Krizi Ne Zaman Bitecek?

KARAS REKLAM
Salgın Etkisi Devam Ediyor... Konteyner Krizi Ne Zaman Bitecek?
Küresel nakliye sistemi şu sıralar benzersiz ve beklenmedik bir kriz yaşıyor. Salgının neden olduğu olağanüstü olaylar, ciddi bir konteyner kıtlığı krizine yol açmış durumda. Konteyner eksikliğinin tüm tedarik zincirlerinde kademeli bir etkiye sahip olması ve uluslararası ticareti temelden kesintiye uğratması nedeniyle bu durum küresel bir sıkıntı oluşturdu.

CGTN'nin haberine göre, yeterli konteyner bulunamaması, oranlar üzerinde de büyük bir etki yarattı. Pazar katılımcıları, bu yılın Şubat ayında nakliye maliyetinin konteyner başına yaklaşık 1.500 $ 'dan 6.000-9.000 $' a yükseldiğini açıkladı. Üreticilerin de ekstra ücret talep etmeleri, konteyner kıtlığını, yeni konteyner fiyatlarını da artırıyor. Pazara hakim olan Çinli konteyner üreticileri ise, geçen yıl 1.600 $ talep ederken bu fiyat yeni bir konteyner için 2.500 $ oldu.

Krizin dört ana nedenden dolayı ortaya çıktığı söyleniyor. Birincisi, mevcut konteyner sayısındaki düşüş, ikinci olarak, limanların çoğu işçilik azalması nedeniyle tıkandığından, üçüncüsü, çalışan gemilerin sayısındaki düşüş ve dördüncü olarak, önemli ölçüde tüketici bazlı satın alma duyarlılığındaki değişikliklerden kaynaklanıyor.

Yaşanan kriz, çeşitli iş alanlarını da farklı şekillerde etkiledi

Çin, dünyanın geri kalanından daha erken ihracata devam etmeye başladı. Diğer ülkeler ise kısıtlamalar ve işçilik sıkıntılarıyla karşı karşıya kaldı ve bu durum devam da ediyor. Şu anda ise Kuzey Amerika'da yüzde 40 büyük bir dengesizlik mevcut. Bu, gelen her on konteynerden sadece dördünün geri gönderildiği, altısının varış limanlarında kaldığı anlamına geliyor. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticaretin ayda ortalama 900.000 TEU olması, mutlak konteyner dengesizliğini gerçekten çok büyük oranda ortaya çıkarıyor.

Konteyner taşımacılığındaki kriz, çeşitli iş alanlarını da farklı şekillerde etkiledi. Örneğin, makine mühendisliği ürünleri, elektronik ve bilgisayar ekipmanı gibi yüksek değerli malların taşınması minimum düzeyde etkilendi. Ancak diğer mal kategorileri için, özellikle Asya'nın tekstil endüstrisi için, nakliye maliyetlerindeki artışın daha ciddi sonuçları oldu. İhracatçılar, navlun oranlarındaki keskin artışın küçük marjlarla çalışan birçok tekstil fabrikasının kapanmasına yol açtığını söylüyor. Gecikmeler ve konteyner kıtlığı fiyatları artırıyor. Asya'da teslimat gecikmeleri birkaç haftaya ulaşarak birçok şirketi alıcılarla fiyat artışları için pazarlık yapmaya zorluyor.

Denizcilik sektörü danışmanı Alphaliner ise, nakliye gemilerinin Şangay’dan Los Angeles’a giderken konteyner için her deniz mili başına 0,66 dolar almasına karşın dönüş yolunda 0,10 dolardan daha az alabildiğini belirtiyor. Şangay’dan Melbourne’a 0,88 dolar ve Şangay’dan Santos’a 0,75 gibi daha iyi fiyatlar da mevcut.Taşıyıcıların işlerine devam edebilmesi için boş konteynerlerin Asya'ya geri gönderilmesi gerektiği konusunda bir anlayış var. Asya'dan ABD'ye ticaret yolları çok kazançlı hale geldi.

Yaza Kadar Rahatlama Gözükmüyor

Çin'deki büyük limanlarda artan tıkanıklık ve konteyner kıtlığı raporları ile Çinli yetkililer, daha fazla konteyner almak ve nakliye ücretlerini düşürmek için işbirliği çağrısında bulundu. Kısa süre önce, liman ve nakliye birliklerini konteyner kıtlığı sorununu ele almak için uluslararası nakliyecilerle birlikte çalışmaları için çağrıda bulundu. Çinli yetkililer, Ulaştırma Bakanlığı'nın ev sahipliği yaptığı bir konferansta konuşurken, Çin Limanlar Birliği (CPHA) ve Çin Gemi Sahipleri Birliği'nin (CSA) dış ticaret için kritik olan konteyner kıtlığını azaltması gerektiğini söylediler. Bakanlık, geçen yıl başlayan iş hayatındaki canlanmanın konteyner kıtlığına katkıda bulunduğunu kabul etti. Ancak, Çin'deki cari açıklarının bir nedeni olarak konteynerlerin Kuzey Amerika'dan Asya'ya yavaş dönüşünü de gösterdiler.

Geçen yıl Çin, konteyner arzını artırmak için adımlar attığını duyurmuştu. Çin devlet medyası, Çin Konteyner Endüstrisi Birliği'nin (CCIA) deniz konteyneri üreticilerini üretimlerini önemli ölçüde artırmaya çağırdığını belirtti. Birlik, Çin'in sorunu gidermek için Eylül ayından bu yana ayda 300.000 TEU ürettiğini söyledi. Çinli konteyner üreticileri, normal çalışma saatlerini günde on bir saate çıkardı.

Gelecekten ne beklemeliyiz? Çin'den gelen bazı raporlar son haftalarda limanlarında hareketliliğin arttığına işaret ederken, diğer sektör temsilcileri önümüzdeki ayların görünümü konusunda karamsar olmaya devam ediyor. Birçok insan hala yaza kadar rahatlama olmayacağına inanıyor.

Sıkıntıyı atlatmak için halen sayısız önlem alınıyor, örneğin nakliyecilerin serbest zaman ve bekletme süresini azaltma girişimleri, daha etkin boşaltma sistemleri gibi. Ancak, küresel konteyner krizinin gelecek aylarda nasıl aşılacağı açık değil. Ne yazık ki, konteyner navlun oranlarının da bütün yıl boyunca yüksek olacağı tahmin ediliyor. Bu yılın hem ticaret hem de nakliye şirketleri için ve dolayısıyla dünya ekonomisi için oldukça zor geçeceği belirtiliyor.

Google play

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI