Kiev, Birleşmiş Milletler, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında imzalanan anlaşma kapsamında temmuz ayından bu yana yaklaşık 11 milyon ton tahıl ve diğer gıda maddesi ihraç etti.
Bir video yayınlayan Zelenskiy, geciktirmenin Ukrayna'nın tahıl ihracatının 3 milyon ton eksik kalması anlamına geldiğini, bu miktarın 10 milyon insanın beslenmesine yeteceğini dile getirdi.
Öte yandan Rusya'nın Cenevre merkezli BM Büyükelçisi, anlaşmanın kasım ayında sona ereceğini ancak Moskova'nın endişelerinin dikkate alınmaması nedeniyle uzatma müzakerelerinde kayda değer bir ilerleme olmadığını aktardı.
Zelenskiy, konuşmasında, "Düşman gıda ihracatımızı yavaşlatmak için her şeyi yapıyor. Bugün itibariyle 150'den fazla gemi, tarım ürünlerimizin teslimatına ilişkin sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmek için sırada bekliyor. Bu suni bir kuyruk. Bunun tek nedeni Rusya'nın gemilerin geçişini kasıtlı olarak geciktirmesi." ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları ise Kiev'in tepkisine yorum yapmadı.
Azerbaycan ziyareti dönüşü, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin, "Sevkiyat anlaşmasını uzatma noktasında herhangi bir mani söz konusu değil. Zelenskiy ile yaptığım görüşmede de Sayın Putin ile yaptığım görüşmede de yine bunu gördüm. Ama bu arada herhangi bir tıkanma olursa aşmamıza mani bir hal de yok." dedi.
Tahıl anlaşması süresinin, gelecek ay dolacağı hatırlatılarak, "Siz hem Sayın Putin ile hem Sayın Zelenskiy ile konuyu görüşüyorsunuz. Bu süreyi uzatma noktasında Rus tarafından net bir yanıt aldınız mı? Sahadaki son gelişmelere baktığınız zaman anlaşmanın devam edip etmeme noktasında bir endişe taşıyor musunuz" sorusu üzerine Erdoğan, Karadeniz tahıl koridoru inisiyatifi kapsamında, 20 Ekim 2022 itibarıyla 363 gemi ile 8 milyon ton tahıl ve diğer gıda ürünlerinin dünya piyasalarına arz edildiğine dikkati çekti.
Ukrayna limanlarından yapılan sevkiyatın, yüzde 62'sinin Avrupa, yüzde 19,5'inin Asya, yüzde 13'ünün Afrika, yüzde 5,3'ünün Orta Doğu ülkelerine ulaştığını belirten Erdoğan, en az gelişmiş ülkelere ise 454 bin 626 ton buğday sevk edildiğini, bunun miktarın sadece yüzde 5,7'sine karşılık geldiğini aktardı.
Ürün olarak mısır, buğday, ayçiçeği yağı, kolza tohumu ve ayçiçeği küspesinin öne çıktığını ifade eden Erdoğan, bu ürünlerin toplam içindeki payının yüzde 96 civarında olduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sevkiyat anlaşmasını uzatma noktasında herhangi bir mani söz konusu değil. Dün akşam Zelenskiy ile yaptığım görüşmede de Sayın Putin ile yaptığım görüşmede de yine bunu gördüm. Ama bu arada herhangi bir tıkanma olursa aşmamıza mani bir hal de yok." değerlendirmesinde bulundu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.