Marmaris Körfezi'nde gerçekleştirilen araştırmada, denizdeki canlıların en önemli oksijen kaynağı olan Poseidon çayırlarının son 30 yılda yaklaşık yüzde 40'ının yok olduğu fark edildi.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü tarafından, Marmaris Belediyesince körfezdeki Poseidon deniz çayırlarının durumunun tespiti ve korunması için alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amacıyla araştırma yapıldı. Yaklaşık 7 ay süren araştırmada, erozyon ve teknelerin attığı çıpaların deniz çayırlarına zarar verdiği belirlendi.
Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Körfezin, turizm şehri Marmaris'in en önemli doğal zenginliği olduğunu belirtti. Acar, erozyonu önlemek için derelerin önüne kum havuzları yapacaklarını, denize daha az çıpa bırakılmasını sağlamak için de yat limanı bölgesinde hayata geçirdikleri tonoz sistemini körfezin diğer yerlerine de koymayı planladıklarını bildirdi.
Araştırma ekibi sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek ise , deniz çayırlarının bulunduğu yerlerde serbest demirlemenin durdurulmasının gerektiğini vurguladı. Özel yatlar ve turistik teknelerin Poseidon çayırı bulunan bölgelerde tonozlara bağlanması gerektiğinin altını çizen Yüksek, "Düzenli ve geniş kapsamlı izleme çalışmaları, Marmaris Körfezi'nde doğal hayatı tehdit eden etkenlere yönelik alınacak kararların bilimsel veriler ışığında yapılmasına katkı sağlayacak" dedi.
Araştırma sonucunda oluşturulan raporda, Körfezde 1,56 kilometre karelik alanda dağılım gösteren deniz çayırlarının korunması için risk haritası oluşturulduğu kaydedildi.
Poseidon çayırlarının yüzde 40'ı artık yok
Marmaris Körfezi'ndeki Poseidon çayırlarının son 30 yılda yaklaşık yüzde 40'ının yok olduğu belirlendi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.