Kentin cazibe noktası olan kordonboyu, Çanakkale Belediyesi'nin iki yıl önce başlattığı çalışmalarla yepyeni bir görünüme kavuştu. İlk olarak denize 10 metre genişliğinde dolgu yapılarak kordonboyu genişletildi. Ardından kordonboyundaki kafe, bar ve pastane gibi işletmelerin önlerinde tek tip her mevsim oturulabilecek mekanlar oluşturuldu. Ayrıca araç yolu yenilendi, bisiklet yolu eklendi. Bu yıl yapılan çalışmalar kapsamında kordonboyundaki yürüyüş bandı doğal granit taş ve bordürlerle kaplandı. Yeni aydınlatma direkleri konuldu. Kent mobilyaları ve tasarımlarıyla miniklerin büyük ilgisini çeken objeler monte edildi.
'Troy' filminde kullanılan Troia atıyla bütünleşen kordonboyuna eklenen yeniliklerden biri de Gelibolulu büyük denizci ve haritacı Piri Reis'in dünya haritası oldu. Sağlam, estetik ve modern yapıya kavuşan ve yeni silueti ile kentlinin büyük beğenisini kazanan kordonboyunun tarihi Güzel Sanatlar Galerisi binasının ön tarafında kalan bölümün zemini mozaik harita ile kaplandı. Doğal taştan yapılan 9 metre çapındaki haritanın montajı tamamlandı. Işıklandırma çalışmaları da kısa sürede bitirilerek kentlinin beğenisine sunulacak. Son olarak da, haritanın yanına Piri Reis'in bir büstü konulacak.
KORDON BOYU PROJESİNE DEĞER KATACAK
Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, cazibe noktası olan kordonboyunu daha kaliteli, sağlam ve modern bir hale getirerek kente yakışır bir şekilde yeniden düzenleme noktasında çalışmalara titizlikle devam edildiğini, ikinci etap çalışmaların Şubat ayı içinde tamamlanacağını söyledi. Gökhan, şöyle dedi:
"Gelibolu'da dünyaya gelen ve Osmanlı deniz tarihinde büyük izler bırakmış, dünya haritaları ve Katib-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınan büyük denizci Piri Reis'in doğal taşlardan oluşturulan mozaik tasarım dünya haritası, hem kentin tarihi ve kültürel değerini yansıtacak, hem de bir deniz ve boğaz kenti olan Çanakkale'nin kordon boyu projesine değer katacak."
"PİRİ REİS'İ HÜRREM Mİ ÖLDÜRTTÜ?"
Ünlü denizci Piri Reis ölümü ve dünya haritasıyla ilgili olarak son zamanlarda ortaya atılan bir de rivayet bulunuyor. Buna göre, Hürrem Sultan Kırım'dan Kemal Reis ve Piri Reis'in gemisi ile İstanbul'a getirildi. Hürrem Sultan'ın, Piri Reis'in başarısının önüne geçmek için dünya haritasını parçaladığı ve parçaların Rusya'ya gönderildiği ve ardından Kanuni'nin aklına girerek Piri Reis'i idam ettirdiği iddia ediliyor. Piri Reis'in dünya haritasının parçasının Topkapı Sarayı Harem Dairesi'nde bulunması da bu iddiayı güçlendiriyor.
Osmanlı deniz tarihinde büyük izler bırakmış olan Piri Reis, 1554 yılında başı vurularak idam edildi. İdamıyla ilgili en güçlü iddia ise donanmayı Basra'da bırakmasıydı. Mısır Kaptanı Piri Reis 1552'de Umman ve Basra üzerine 30 gemiyle çıktığı seferde, Hürmüz Kalesi'ni kuşatmıştı. Portekizlilerden aldığı haraç karşılığı kuşatmayı kaldırdı ve donanmasıyla Basra'ya döndü. Tamire muhtaç donanmayı orada bırakıp ganimet yüklü üç gemi ile Mısır'a dönerken gemilerden birisi yolda battı. Donanmayı Basra'da bırakması kusur sayıldığı için Mısır'da hapsedildi. Basra valisi Kubat Paşa'ya ganimetten istediği haracı vermemesi, Mısır Beylerbeyi Mehmet Paşa'nın politik hırsı yüzünden hakkında padişaha olumsuz rapor verildi ve dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın fermanı üzerine 1554'te boynu vurularak idam edildi. Piri Reis idam edildiğinde 80 yaşının üzerindeydi.
'Piri Reis'i Hürrem mi öldürttü?'
ÇANAKKALE Belediyesi'nin düzenlediği kordonboyunda, Osmanlı deniz tarihinde büyük izler bırakan Gelibolulu Piri Reis'in çizdiği Dünya Haritası da yerini aldı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.