İstanbul
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
kongsberg

Piri Reis, Kolomb'un tayfasıyla neler konuştu?

KARAS REKLAM
Piri Reis, Kolomb'un tayfasıyla neler konuştu?
Piri Reis' adının he­men herkes tarafından bilinmesi­ni sağlayan, çizdiği iki dünya ha­ritasıdır. Bunlardan birincisi, 1513 yılında yapılmış ve 1517'de Mısır'da Yavuz'a sunulmuştur.
Piri Reis, kendi dünya haritasını çizerken Kristof Kolomb'un haritasından da faydalanır. Ama bunun da ötesinde Piri Reis, Cenovalı kaşifin maceralarını 'birinci ağızdan' dinleme fırsatını bulur!

Ünlü şeyhülislam ve ta­rihçi İbn Kemal, Geli­bolu'dan söz ederken şunları söyler:
"Gelibolu'da doğan ço­cuklar timsah gibi su içinde bü­yürler. Beşikleri ecel tekneleridir. Sabah ve akşam gemilerin sesle­riyle uyurlar."
 
Gelibolu, Piri Reis'in de memleketidir
Bugün, 'Piri Reis' adının he­men herkes tarafından bilinmesi­ni sağlayan, çizdiği iki dünya ha­ritasıdır. Bunlardan birincisi, 1513 yılında yapılmış ve 1517'de Mısır'da Yavuz'a sunulmuştur.
 
Kolomb?un 1498?de çizdiği, ?Yeni Dünya?yı gösteren haritası kayıp
Bu harita, bir 'ilk' değildir. Bundan önce de 'eski dünya'nın birçok haritası çizilmiştir ve bu çalışmalardan Osmanlıların, İs­lam coğrafyacıları vasıtasıyla, bilgileri vardır. 'Yeni dünya' Amerika'yı da gösteren haritayı ise Kristof Kolomb 1498'de çiz­miş ancak bu harita daha sonra kaybolmuştur. Oysa Piri Reis, Kolomb'un bu haritasını görmüş ve onun dışında, 33 haritadan daha istifade ederek kendi hari­tasını çizmiştir.

Piri Reis, Kolomb'un harita­sını görüp ondan faydalanmanın ötesinde, Cenovalı kaşifin mace­ralarını da 'birinci ağızdan' din­leme fırsatını da bulmuştur!
 
Piri Reis, Kolomb'un tayfasıyla konuşur
Nasıl, diyeceksiniz... İşte öy­küsü: Piri Reis, amcası Kemal Reis'in elindeki esirler arasında bulunan ve Kristof Kolomb ile tam üç kez Amerika'ya gitmiş olan bir İspanyol denizciden din­lediklerini haritasının üzerine kaydetmiştir:

"... Kolonbo bir ada görüp, ona varır. Karaya çıkmadan demir atar. Bu adanın halkı görürler ki kendilerine bu gemiden zarar yok, varırlar, ba­lık avlayıp filikasıyla bunlara getirirler. Bunlar da hoş görüp on­lara sırça boncuk verirler. Meğer Kolonbo sırça boncuğun ol di­yarda muteber olduğunu buldu­ğu kitapta okumuş imiş. Onlar boncuğu görüp daha ziyade ba­lık getirirler. Bunlar da daima onlara sırça boncuk verirler. Bir gün bir kadının kolunda altın görürler, altını alıp boncuk ve­rirler. Kolonbo'nun adamları derler ki, 'Varın daha altın geti­rin, size daha ziyade boncuk ve­relim". Anlar varıp daha çok al­tın getirirler. Meğer bunların dağlarında altın madeni varmış. Bir gün dahi birinin elinde inci görürler. İnciyi alıp boncuk ve­rirler. Bunlar görürler ki boncuk verirler, daha çok inci getirirler. İnci bu adanın kıyısında iki kulaç yerde bulunur imiş..."
 
Piri Reisin haritasının kayıp bölümü
Oluşturduğu yeni dünya ha­ritasında Piri Reis'in, Kolomb'un bugün elimizde bulunmayan ha­ritasıyla İskenderiye Kütüphane­si'nden çıkma bir başka haritayı kullanmış olması, bu çalışmanın önemini artırmaktadır.
Ancak Piri Reis'in Yavuz'a sunduğu bu dünya haritası da bugün, eksiktir. Elimizdeki kı­sım, İspanya'yı, Doğu Afrika'yı, Atlas Okyanusu'nu, Güney ve Orta Amerika ile Antil Adala­rı'nı içermektedir. Kayıp bölü­mün içeriğiyse bilinmemektedir. 

Yavuz?a sunulan harita
Dokuz ayrı renkte boyayla renklendirilerek deri üzerine çi­zilmiş olan bu harita 86 santim boyundadır. Haritanın üst kısmı 61 santim, alt kısmı ise 41 san­tim genişliğindedir. Haritada rüzgar gülleri ve çeşitli yön çizgi­leri bulunmaktadır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI