İstanbul
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Osmanlı'nın Nehir ve Göller Arşivi Gün Işığına Çıkıyor

KARAS REKLAM
Osmanlı'nın Nehir ve Göller Arşivi Gün Işığına Çıkıyor
Erciyes Üniversitesi'nce (ERÜ) 130 bilim adamının katılımıyla düzenlenecek "Uluslararası Osmanlı Devleti'nde Nehirler ve Göller Sempozyumu"nda Osmanlı'nın bugüne kadar bilinmeyen birçok nehir ve kanal projesi yayımlanacak.
Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Batmaz, 2-3 Mayıs tarihlerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın destekleriyle gerçekleştirilecek sempozyumda Osmanlı coğrafyasında bulunan nehir ve göllerin tarım, sulama, ulaşım, ticaret, enerji gibi değişik kullanım sahalarının ele alınacağını söyledi.

Batmaz, Osmanlı'da Tuna, Fırat, Nil, Dicle, Kızılırmak, Meriç nehirlerinin tarım ve ticarette kullanıldığını, yüzyıllarca bölgede barışın ve istikrarın teminatı olan Osmanlı'nın gerek kendi hukukundan gerekse uluslararası hukuktan istifade ederek bu kaynakları değerlendirdiğini ifade etti.

Osmanlı'nın nehir ve göllerin kullanım sahaları ile ilgili hazırladığı projelerin günümüzde referans alınamadığına dikkati çeken Batmaz, şunları kaydetti:

"Esas odaklandığımız nokta geçmişi örnek alarak günümüzde suyu nasıl değerlendirebiliriz- Nehirlerin kullanımıyla ilgili projeler bilinmediği için günümüze uyarlanamıyor. Geçmişteki deneyimlerden yararlanamıyoruz. Biz bir yıl önce sempozyum çalışmasını ilan ettik. Katılımcılar, Başbakanlık Osmanlı arşivi başta olmak üzere Macaristan, Katar, Mısır, Romanya, İngiltere ve Rus arşivlerinden yararlanarak çalışmalarını hazırladı. Sunulacak bildirilerin büyük çoğunluğu orijinal."

Batmaz, sempozyum için Ermenistan'dan dahi başvuru geldiğini, bunun da Osmanlı'nın suya ve su kültürüne verdiği önemin herkes tarafından kabul edildiğini göstermesi açısından önemli olduğunun altını çizdi.

"Neden tarihi bir filomuz yok"

Osmanlı'nın denizlerde ve iç sulardaki varlığını ortaya koyacak, yeni nesillere aktaracak bir eserin bulunmadığını dile getiren Batmaz, şöyle konuştu:
"Neden tarihi bir filomuz yok- En azından bir zamanlar Tuna'daki donanmamızın bazı yelkenli gemilerinin aynısı tarihi ölçülere bağlı kalarak yapılabilir. Bu tarihi filo, kendi sahillerimizde gezdirilebilir. Hatta zaman zaman Tuna sahillerinde bulunan ülkelere gönderilebilir. Bu çok maliyetli bir proje de değildir. Toplumda tarih şuurunun oluşmasına da yardımcı olur. Kaldı ki birçok Avrupa ülkesinde benzer uygulamalar var."

Rus arşivlerindeki Osmanlı belgeleri getirilmeli

Osmanlı'nın son 200 yılına damgasını Rusya ile olan ilişkilerin vurduğunu anımsatan Batmaz, "Özellikle nehirlerdeki ticaret ve savaş hakkında çok önemli bilgiler Rus arşivlerinde. Bu belgeler, kurulacak bir komisyon tarafından getirilmeli. Özellikle gemi planları, tablolar, haritaların bulunduğu bu arşivler çok önemli'' dedi.

Osmanlı'nın birçok nehir ve kanal projesinin bu sempozyumla ortaya çıkacağını belirten Batmaz, bir kısmı siyasi ve ekonomik şartların uygunsuzluğu nedeniyle gerçekleşemeyen bu projelerin mutlaka ders kitaplarına girmesi gerektiğini kaydetti.
Batmaz, Osmanlı'nın yüzyıllarca süren hakimiyetinin arkasında sadece savaş değil, dünyaya yön veren bir vizyon, bir derinlik olduğunun öğretilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.


Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI