Türkiye’nin ilk ve tek sismik araştırma gemisi Oruç Reis için yeni bir NAVTEX yayımlandı. Bu NAVTEX’e göre Oruç Reis, Antalya’nın Kaş ilçesi ve Meis Adası güneyinde 10 gün süreyle sismik araştırma yapabilecek. Yayımlanan NAVTEX’in ardından Oruç Reis, 1 aydır bakım ve ikmal için demirlediği Antalya Limanı’ndan ayrıldı.
Antalya Limanı’ndan ayrılıp, Konyaaltı sahili açığına demirlenen Oruç Reis, dün saat 09.00 itibariyle buradan da demir alarak Kaş ilçesi açıklarına doğru hareket etti.
DEMRE’YE 2 FIRKATEYN GELDİ
Oruç Reis sismik araştırma gemisi yeni NAVTEX yayımlanmasının ardından Antalya Limanı’ndan ayrılıp, Kaş ilçesi açıklarına doğru hareket ederken, Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı 2 fırkateyn de Antalya’nın Demre ilçesine geldi.
Çayağzı Limanı açıklarına yan yana demir atan fırkateynler, geceyi aynı noktada geçirdi. 2 fırkateyn, sabah saatlerinde ise Kekova Koyu’nun girişinin iki yanında demir attı. Fırkateynler burada beklemeye başladı.
BAKAN DÖNMEZ: MUTLAKA BULACAĞIZ
Oruç Reis’in limandan ayrılmasının ardından Twitter hesabından bir açıklama yayınlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Oruç Reis sismik araştırma gemimizin bakım çalışmaları tamamlandı. Gemimiz, Akdeniz'in röntgenini çekmek için demir aldı. Araştırmaya, kazmaya ve haklarımızı korumaya devam edeceğiz. Varsa, mutlaka bulacağız” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ilk kez 10 Ağustos günü Oruç Reis için NAVTEX ilan etmesinin ardından Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı 2 fırkateyn ve 1 çıkarma gemisi Demre’ye gelmiş, uzun süre Çayağzı Limanı açıklarında kalmış ve zaman zaman bölgede seyir görevi yapmıştı.
YUNANİSTAN: GERİLİMİ TIRMANDIRIR
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise, Türkiye’nin Meis Adası’nın güneyindeki bölgede araştırma yapacağına dair açıkladığı yeni NAVTEX’in gerilimi ciddi şekilde tırmandırdığını öne sürdü. Yunanistan Türkiye’nin arama faaliyetlerini sürdüreceği alanın kendi kıta sahanlığı içerisinde olduğunu iddia etti.
Türkiye’nin yayınladığı en son denizcilik duyurusuna göre, Oruç Reis sismik araştırma gemisine ek olarak Ataman ve Cengiz
Han gemileri de Meis Adası’nın güneyini içeren bölgede 22 Ekim’e kadar araştırma yapmaya devam edecek.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN YUNANİSTAN’A YANIT
Yunanistan’ın iddialarına yanıt veren Dışişleri Bakanlığı yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
* Oruç Reis gemimiz bir ay süren bakım ve onarım işlemlerinin ardından sismik araştırma faaliyetlerine kaldığı yerden bugün devam etmeye başlamıştır.
* 22 Ekim 2020 tarihine kadar sürecek olan bu faaliyet, tamamen Türk kıta sahanlığı içinde olup, faaliyet alanı Türkiye’ye en yakın 15 kilometre, Yunan anakarasına ise 425 kilometre uzaklıktadır.
* Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada, uluslararası hukuk ile bağdaşmayan asılsız iddialar öne sürerek itirazlarını yinelemiştir.
* Doğu Akdeniz’de en uzun kıyısı bulunan ülkemizin anakarasına 15 kilometre mesafede faaliyet göstermesine itiraz edilmesi kabul edilemez.
Türkiye, geçen ay Avrupa Birliği özel zirvesi öncesinde diplomasiye olanak sağlamak için Oruç Reis’i ihtilaflı deniz bölgesinden çekmişti. AB zirvesi sonrasında, AB Türkiye’nin bölgede çalışmalarına devam etmesi halinde Türkiye’yi cezalandıracağını açıklamıştı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.