Şirket, MOL Techno-Trade ile birlikte Ulusal Denizcilik Araştırma Enstitüsü (NMRI) ve Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi (TUMSAT) ile birlikte, çarpışmadan kaçınma algoritmasını kullanan gelişmiş navigasyon destek sistemleri hakkında bir değerlendirme ve fizibilite çalışması yaptı.
Taraflar ortak olarak, 240 ° C yatay görüş açısına sahip NMRI'nın sahip olduğu gemi taşıma risk simülatörünü kullanarak çalışmayı üstlendiler. MOL'ye göre Hedef Bölgeli Engel Bölgesi (OZT) algoritması, denizcilerin nesneleri tespit etme ve potansiyel risk olup olmadıklarını belirleme yeteneklerini destekliyor.
Bununla birlikte, bir gemi çarpışma önleme algoritması olan OZT'yi içeren navigasyon destek sistemi kullanılarak, güvenle gezinebileceği bir alan bulabilir.Sistemin köprü görünümü ekranı denizcilerin yakındaki gemilerin pozisyonlarını belirlemelerine ve hangilerinin risk alacağına karar vermelerine izin verir.
MOL ayrıca, hizmette bulunan bir MOL işletilen kömür taşıyıcısını, ClassNK, Hitachi Systems ve Mitsui'yi incelemek için hava uçağı kullanan gemi sınıfı anketi gösteri testine katıldığını da söyledi. Test, hava dronundan video çekimi ile kargo ambarında ve balast tankında simüle edilmiş bir gemi incelemesini içeriyor. Ayrıca test, pas, korozyon ve çatlakların varlığını izlemek için uçağı kullanmanın etkinliğini doğruladı.
“Drone kullanımının, operasyonel güvenlik ve verimliliğin artmasına katkıda bulunması bekleniyor, çünkü bu işlemler, yüksek yerlerde ve tehlikeli ortamlarda yapılması gereken işleri gerektiriyor.”
MOL Navigasyon Destek Sistemi Devreye Giriyor
Japonya’nın ana nakliye gemisi Mitsui O.S.K. Lines, otonom taşımacılığa olan yolculuğunun bir parçası olarak çarpışmaları önlemek amacıyla gelişmiş navigasyon destek sistemini devreye sokuyor.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.